A Magyarország Tortája versenyt idén Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek nyerték el a „DCJ STÍLUSGYAKORLAT” nevű alkotásukkal. A Magyar Cukrász Ipartestület idén a 140 éves Dobos C. József ikonikus mesterműve előtt tisztelgett, és a versenyzőknek a dobostorta megújítására kellett fókuszálniuk - írja a Mindmegette.
A győztes sütemény nevében a DCJ a dobostorta megalkotójára, Dobos C. Józsefre utal, míg a „Stílusgyakorlat” a hagyományok tisztelete mellett az innovációt is hangsúlyozza. A készítők szerint a torta egy komplex gasztronómiai élményt nyújt, amelyben a hagyományos ízek és textúrák találkoznak az újszerű megközelítésekkel.
A torta alapját a klasszikus, vajban gazdag piskóta adja, amelyet könnyű csokoládés vajkrém és meggyzselé egészít ki. A meggy karakteres, enyhén savanykás íze kiválóan harmonizál a csokoládé lágyságával és a karamell édes jegyeivel. A meggypálinka további mélységet ad a zselé ízének, míg a mandulapraliné, a grillázs és a tejcsokoládé glazúr teszi teljessé az ízélményt és a megjelenést. A torta különlegessége a függőleges rétegrend, amely vizuálisan is izgalmassá teszi a desszertet.
A hagyományos dobostortára való utalásként az alsó piskótalap ropogós rétege doboscukorral van áthúzva, ami egyúttal a 140 évvel ezelőtt bemutatott eredeti mű előtt tiszteleg. A torta aljába mandulából készült nugát és grillázs keveréke is került, ami további textúrát és ízt ad hozzá.
A 2025-ös verseny témája a "Dobostorta 140" volt. A cukrászoknak a dobostorta alapanyagain (tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor vagy vanília rúd) kívül legalább két további, a Kárpát-medencéből származó alapanyagot is fel kellett használniuk.
A választható alapanyagok között szerepeltek:
A versenyzők kreativitását dicséri, hogy a gyümölcsök közül a meggy és a kajszibarack volt a legnépszerűbb, míg a fűszerek közül a zsályát és a kakukkfüvet használták a leggyakrabban. A borok közül a kadarka volt a favorit. A versenymunkáknak legalább 40%-ban kellett valamilyen tésztaréteget tartalmazniuk, hogy megfeleljenek a magyar cukrászati tradícióknak.
A zsűrizés több fordulóban zajlott. Az első körben a bírálók vakon kóstoltak, majd a döntőbe jutott tortákat újraértékelték és tanácsokat adtak a tökéletesítéshez. A végső fordulóban a cukrászoknak élőben kellett elkészíteniük a tortákat, ahol a zsűri az elkészítési folyamatot is pontozta.
A második helyezést a „Vadszüreti csábítás” nevű torta érte el, melyet Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda) készített. A harmadik helyen a „Fürtös menyecske” végzett, Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda) alkotása.
A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő Magyar Ízek Utcáján, valamint országszerte több száz cukrászdában. Az árusító helyek listája augusztus 18-tól lesz elérhető a www.cukraszat.net oldalon. A receptek a jövő év elején válnak nyilvánossá, addig kizárólag a Magyar Cukrász Ipartestület tagjai készíthetik a tortákat, biztosítva ezzel a magas minőséget.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.