Ellenálhatatlan édesség: mutatjuk az idei Ország Tortáját

cukrászmester
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 31. 15:10
Kötelező megkóstolni augusztusban!

A Magyarország Tortája versenyt idén Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek nyerték el a „DCJ STÍLUSGYAKORLAT” nevű alkotásukkal. A Magyar Cukrász Ipartestület idén a 140 éves Dobos C. József ikonikus mesterműve előtt tisztelgett, és a versenyzőknek a dobostorta megújítására kellett fókuszálniuk - írja a Mindmegette.

Magyarország Tortája
A „DCJ STÍLUSGYAKORLAT” lett Magyarország Tortája / Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület

Mitől lett különleges a győztes torta?

A győztes sütemény nevében a DCJ a dobostorta megalkotójára, Dobos C. Józsefre utal, míg a „Stílusgyakorlat” a hagyományok tisztelete mellett az innovációt is hangsúlyozza. A készítők szerint a torta egy komplex gasztronómiai élményt nyújt, amelyben a hagyományos ízek és textúrák találkoznak az újszerű megközelítésekkel.

A torta alapját a klasszikus, vajban gazdag piskóta adja, amelyet könnyű csokoládés vajkrém és meggyzselé egészít ki. A meggy karakteres, enyhén savanykás íze kiválóan harmonizál a csokoládé lágyságával és a karamell édes jegyeivel. A meggypálinka további mélységet ad a zselé ízének, míg a mandulapraliné, a grillázs és a tejcsokoládé glazúr teszi teljessé az ízélményt és a megjelenést. A torta különlegessége a függőleges rétegrend, amely vizuálisan is izgalmassá teszi a desszertet.

A hagyományos dobostortára való utalásként az alsó piskótalap ropogós rétege doboscukorral van áthúzva, ami egyúttal a 140 évvel ezelőtt bemutatott eredeti mű előtt tiszteleg. A torta aljába mandulából készült nugát és grillázs keveréke is került, ami további textúrát és ízt ad hozzá.

A torta Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek alkotása / Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület

A verseny menete és az idei elvárások

A 2025-ös verseny témája a "Dobostorta 140" volt. A cukrászoknak a dobostorta alapanyagain (tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor vagy vanília rúd) kívül legalább két további, a Kárpát-medencéből származó alapanyagot is fel kellett használniuk.

A választható alapanyagok között szerepeltek:

  • Őshonos fűszerek: kakukkfű, levendula, menta, zsálya stb.
  • Hungarikum pálinkák vagy borok: barackpálinka, szilvapálinka, kéknyelű, furmint, kadarka stb.
  • Őshonos magyar gyümölcsök: meggy, kajszibarack, birs, som, homoktövis stb.

A versenyzők kreativitását dicséri, hogy a gyümölcsök közül a meggy és a kajszibarack volt a legnépszerűbb, míg a fűszerek közül a zsályát és a kakukkfüvet használták a leggyakrabban. A borok közül a kadarka volt a favorit. A versenymunkáknak legalább 40%-ban kellett valamilyen tésztaréteget tartalmazniuk, hogy megfeleljenek a magyar cukrászati tradícióknak.

A zsűrizés több fordulóban zajlott. Az első körben a bírálók vakon kóstoltak, majd a döntőbe jutott tortákat újraértékelték és tanácsokat adtak a tökéletesítéshez. A végső fordulóban a cukrászoknak élőben kellett elkészíteniük a tortákat, ahol a zsűri az elkészítési folyamatot is pontozta.

További helyezettek és kóstolási lehetőség

A második helyezést a „Vadszüreti csábítás” nevű torta érte el, melyet Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda) készített. A harmadik helyen a „Fürtös menyecske” végzett, Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda) alkotása.

A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő Magyar Ízek Utcáján, valamint országszerte több száz cukrászdában. Az árusító helyek listája augusztus 18-tól lesz elérhető a www.cukraszat.net oldalon. A receptek a jövő év elején válnak nyilvánossá, addig kizárólag a Magyar Cukrász Ipartestület tagjai készíthetik a tortákat, biztosítva ezzel a magas minőséget.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.