Az angolszász országokban már régi hagyomány az október végi tökfaragás. Hazánkban az utóbbi években lett igazán divatos ijesztő arcokat, vicces motívumokat vagy éppen művészi szintre elmelt alkotásokat vájni a narancsszínben pompázó zöldségekbe.
Évente 10 millió tököt termesztenek az Egyesült Királyságban, ennek 95 százalékát Halloween környékén vásárolják fel, majd az ünnep végén a kifaragott tököket eldobják, így 18 000 tonna élelmiszer-hulladék keletkezik – írja cikkében a World Economic Forum. Hasonló a történik az Egyesült Államokban is, ahol minden évben 900 000 tonna termesztett tök nagy része kerül a szemetesekbe, és sem élelmiszerként, sem komposztként nem gondolnak rájuk. Ez jócskán hozzájárul az évente keletkező 1,3 milliárd tonna globális élelmiszer-pazarláshoz, az élelmiszerek közül ugyanis leginkább a gyümölcsöket és a zöldségeket szokták kidobálni.
Pedig ha a Halloween véget ér, még fel lehetne használni a tököket. Több tucat különféle recept létezik: az Egyesült Államokban a Hálaadás napján fogyasztott, oly népszerű híres tökpitétől a levesig, kenyértől a süteményig. Egy kézműves sörgyártó cég, a Toast Ale egy házi sütőtöksör receptet is piacra dobott. A tökmagnak is számos egészségügyi előnye van: csökkenti a vércukorszintet és a koleszterint.
Nem csak az élelmiszer pazarlása miatt aggódnak a tudósok. Az Amerikai Energiaügyi Minisztérium (US Department of Energy) szerint a hulladéklerakókba jutó tökök bomlás közben nagy mennyiségű metángázt bocsátanak ki, ami ily módon szintén károsan hat a környezetünkre. Jövőre tehát mielőtt tököt vásárolnánk, gondoljuk át, hogyan hasznosítjuk majd az ünnepek végén, és semmiképen ne dobjuk ki!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.