A D-vitamin hiány igen általános állapot az amerikai gyermekek között. A vitamin egyik forrása a bevitt élelmiszer, azonban a szervezet a napfény hatására maga is képes szintetizálni az anyagot. A mesterséges pótlás szintén segíthet a probléma orvoslásában.
A Pittsburghi Egyetem kutatói 237 egészséges, elhízott és nem elhízott 8 és 18 év közötti gyermek D-vitamin szintjét mérték. Megállapították, hogy legtöbbjük esetében D-vitamin hiány állt fenn.
Az alacsony D-vitamin szint általában magasabb testtömeg-indexszel (BMI) társult, és alacsonyabb volt a „jó koleszterin”, a HDL szintje is. Azonban különbség adódott etnikai hovatartozástól függően: a fehér bőrű gyermekek esetén a zsírszövet inkább a zsigerekben halmozódott fel, míg a feketéknél inkább a bőr alatti zsír növekedése volt tapasztalható.
Dr. Silva Arslanian és munkatársai a vitaminpótlás egy új szempontjára mutattak rá: az optimális D-vitamin mennyisége hozzájárul a normális vérzsírszinthez, és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism májusi számában olvasható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.