Egy felmérés szerint, ha a kismamák a várandósság alatt rendszeresen fogyasztanak halételeket, a születendő gyermekük kognitív képessége sokkal jobb lesz a kortársainál.
A vizsgálatot az Egyesült Államokban végezték el, és ennek alapján a szakemberek azt tanácsolják a kismamáknak, hogy fogyasszanak sok halból készült ételt. A javaslat főként azoknak az édesanyáknak szól, akik korlátozták a halfogyasztásukat a halban esetlegesen előforduló higanytartalom miatt, mivel ezzel a döntésükkel megfosztják a magzatot sok olyan tápanyagtól, ami a halban megtalálható.
Tápanyag az agynak
A kutatók figyelmeztetnek arra tényre, hogy a higany a kismama szervezetébe jutva káros hatással lehet a magzat fejlődő idegrendszerére, de a halban található telítetlen zsírsavak, és egyéb tápanyagok döntő szerepet játszanak a magzat kognitív fejlődésében.
A kutatócsoport megvizsgálta a 6 hónapos újszülöttek kognitív képességét, és összehasonlította az eredményeket azoknak a gyermekeknek az eredményeivel, akiknek az édesanyja rendszeresen fogyasztott halat a babavárás ideje alatt.
A kutatók szerint a legvalószínűbb magyarázat az, hogy rendkívül jó hatással van a halból készült ételek fogyasztása a magzatra, mivel megfelelő tápanyagokat tartalmaz a húsa. Különféle halak lehetnek az étrenden, a szakemberek azonban elsősorban a lazacot, a tonhalat és a szardíniát javasolják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.