DNS változtató kismamák

babaváró
PUBLIKÁLÁS: 2011. április 29. 11:03
A Diabetes című szaklapban megjelent közlemény szerint ha kevés szénhidrátot eszünt, megváltozhat a gyerekek DNS-e: igazolták, hogy ezen gyerekek kövérebbek lettek. A Brit Szív Alapítvány arra szólít fel, hogy a kismamák figyeljenek jobban oda táplálkozásukra és életmódjukra.

Az édesanyák terhesség alatti táplálkozása befolyásolhatja a megszületendő gyermek DNS-ét, így emelve a kövérség kockázatát.

A Diabetes című szaklapban megjelent közlemény szerint ha kevés szénhidrátot eszünt, megváltozhat a gyerekek DNS-e: igazolták, hogy ezen gyerekek kövérebbek lettek. A Brit Szív Alapítvány arra szólít fel, hogy a kismamák figyeljenek jobban oda táplálkozásukra és életmódjukra.

"Úgy gondoljuk, hogy a fejlődő magzat próbál felkészülni a környezetre, amibe meg fog születni, ehhez az információkat az édesanyától nyeri, majd beépíti saját DNS-ébe" - mondta el Keith Godfrey, a Southamptoni Egyetem professzora. „Ez azért olyan meglepő, mert magyarázza a gyerekek kövérsége közötti különbség 25 százalékát.”

terhesseg211

Állatkísérletek szerint a táplálkozás befolyásolja a gének működését, úgynevezett epigenetikus változásokat idéz elő. Egyre több kutatás vizsgálja, hogy a környezeti tényezők miként befolysolják a gének működését. Jelen kísérlet során a kutatók köldökzsinórból nyertek mintát, abban vizsgálták az epigének mintázatát.

Azokban a gyerekekben, akiknek édesanyja terhessége elején kevés szénhidrátot (cukrot és keményítőt) fogyasztott, három génmintázat fordult elő gyakran. Ezt követően a gyerekek hat- és kilencéves korában kapcsolatot igazoltak a kövérség és bizonyos génmarkerek gyakori előfordulása között.

„Meglepő módon magyarázatot találtunk a kövérség 6-9 évvel későbbi kialakulásának egy részére” - magyarázta Godfrey.. "Ez a hatás jelentősebb, mint a születéskori testsúly, és nem függ attól, hogy mennyire vékony vagy kövér az édesanya."

baba414

Az elváltozások az RXRA génekben figyelhetők meg. Ez az A-vitamin egyik receptora, ez befolyásolja azt, hogyan dolgozzák fel a sejtek a zsírt. Godfrey professzor szerint ez egy lenyűgöző és nagy lehetőségeket rejtő felfedezés.

„Minden kismama kap táplákozási tanácsokat, de az egészségügyiek felkészültsége ebben nem mindig elég naprakész” - véli Godfrey professzor. Úgy tűnik, ha megfogadjuk a tanácsokat, annak életeszóló következméyei lehetnek.

Mark Hanson professzor szerint az epigének megváltoznak, ami magyarázza a korai időszak és a későbbi megbetegedések közötti kapcsolatot. Kiemeli a fontosságát annak, hogy a fogamzóképes nők tájékozottabbak legyenek táplálkozási, és életmódbeli kérdésekben."Ha a következő generáció egészségesebb, csökkenhet a kövérség következtében kialakuló cukorbetegség és a szívbetegség gyakorisága.”

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.