Étkezéssel is elegendő vitaminhoz juthatunk

Bendő
PUBLIKÁLÁS: 2010. szeptember 23. 00:00
Nem bűnös a magyar konyha, csak meg kell ismerni. A vitaminok testünk építőelemei, szervezetünk megfelelő működéséhez nagy szükség van rájuk.

Nem bűnös a magyar konyha, csak meg kell ismerni. A vitaminok testünk építőelemei, szervezetünk megfelelő működéséhez nagy szükség van rájuk.

A normál, kiegyensúlyozott és változatos étkezéssel elegendő vitamin jut a szervezetünkbe, ilyenkor aligha kell félnünk, hogy hiány alakul ki. Sőt, a megfelelő szint fenntartásához nincs szükség nagy mennyiségű vitaminra, csak változatos étrendre.

Vinczer Péter vegyészmérnök szerint gyakran az étkezés rovására próbálunk időt nyerni, s táplálékkiegészítőkkel akarjuk megoldani a vitaminbevitelt. A vitaminkészítmények közül a szakember a pezsgőtablettákat tartja a legjobbnak, mert azokat több vízzel kell bevenni, így a gyakori folyadékhiányunkat is csökkentjük.

Szerinte nem szabad félni a multivitaminoktól, mert a többségük igen hasznos, de csak olyan tablettát szabad fogyasztani, amelynek az összetétele megfelel a nemzetközileg elfogadott napi beviteli értékeknek.11738A szakember úgy látja: manapság divatos dolog összeesküvés-elméleteket gyártani, amelyek szerint a gyógyszeripar szándékosan tartja alacsonyan az értékeket, így a hozzá nem értő embereket könnyen rá lehet venni, hogy extradózisú vitaminkészítményeket vegyenek ? csakhogy azok létjogosultságát semmi nem igazolja.

?Sokan hivatkoznak Szent-Györgyi Albertre, aki fölvetette, hogy a C-vitamint érdemes lenne nagyobb mennyiségben rendszeresen fogyasztani. Azt viszont már elfelejtik, hogy ez csak felvetés volt, amelyről Szent-Györgyi maga is közölte, hogy tudományos bizonyítást igényel. Az extrém dózisú, vízben oldódó vitamin viselkedése a szervezetben még ma sem igazán ismeretes? ? mondta a vegyészmérnök. ??Visszajutunk tehát a természetes vitaminbevitel elsőbbségéhez.11739Vitamindús táplálékként leginkább a zöldségeket, gyümölcsöket ajánlják, noha például az A- és D-vitamint a halmájolajokban vagy a tojássárgájában lehet igen nagy mennyiségben megtalálni, a legtöbb folsav pedig a májban van. Az értékes anyagokban gazdag zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a hazai termékek ajánlottak, különösen nyersen vagy csak mérsékelt hő hatásának kitéve.

A magyar konyhatechnikát sokszor éri támadás, hogy nem igazán egészséges, mivel mindent túlpirítunk, túlfőzünk. A szakember ezt cáfolja, szerinte a magyar konyha semmivel sem egészségtelenebb, mint bármely másik, csak ismerni kell a fogásait és a technológiáját.

?Sajnos több természetgyógyász két fegyvert használ: az egyik az orvostudomány folyamatos becsmérlése, a másik a magyar konyha bűnösségének bizonyítása. Az már az emberek dolga, hogy mit hisznek el? ? jelentette ki Vinczer Péter.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.