Klasszikus bécsi tányérhús

recept
PUBLIKÁLÁS: 2013. június 21. 10:43
Hozzávalók 6 személyre:

A tányérhús Ferenc József egyik kedvenc étele volt, és a császári asztalra a zöldség mellé került a tormával ízesített tejfölös almamártás.

Hozzávalók 6 személyre:

- 1 marha fartő, kb. 2 kg (enyhén zsíros)

- kb. 0,75kg marha csont

- 3 sárgarépa

- 3 petrezselyemgyökér

- 1 kisebb zeller

- 1 fej vöröshagyma

- 2 babérlevél

- kb. 10 szem egész bors

- 2 borókabogyó

-

- metélőhagyma a tálaláshoz

recept_doboz13

Elkészítés:

Töltsön fel egy nagy edényt kb. 5 liter hidegvízzel. Mossa meg a csontot és forralja gyöngyözve. Tisztítsa le a húst az inaktól és az esetleges bőrtől, de a zsírréteget hagyja rajta. A babérlevéllel, borssal és borókabogyóval tegye a marha fartőt a vízbe és továbbra is gyöngyözve főzze 2-2 és fél órán át. A habot és zsírt a felszínéről a rendszeresen szedje le.

A hagymát hámozás nélkül, félbevágva süsse egy serpenyőben (zsíradék nélkül), amíg a felülete sötétbarna nem lesz. Aprítsa a zöldségeket nagyobb darabokra és adja a hagymával együtt a húshoz. Főzze lassú tűzön újabb egy órán át, amíg a hús omlósan puha nem lesz (egy villával végezzünk húspróbát).

Vegyük ki a húst és szűrjük le a levest, majd tálalásig tegyük vissza a húst.

Fontos: amíg a hús a levesben van, ne adjunk hozzá sót, mert megbarnul és kiszárad.

Szeleteljük fel a húst és meleg tálon tálaljuk, öntsünk rá egy kevés levest és sózzuk ízlés szerint, díszítsük metélőhagymával.

Köretként ropogósra sült burgonyát, metélőhagyma-mártást és almás tormamártást kínáljunk mellé.

Főzési idő: a marha minőségétől függően, 3-3 és 1/2 óra

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.