Hozzávalók 6 személyre:
- 1 marha fartő, kb. 2 kg (enyhén zsíros)
- kb. 0,75kg marha csont
- 3 sárgarépa
- 3 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 2 babérlevél
- kb. 10 szem egész bors
- 2 borókabogyó
- só
- metélőhagyma a tálaláshoz
Elkészítés:
Töltsön fel egy nagy edényt kb. 5 liter hidegvízzel. Mossa meg a csontot és forralja gyöngyözve. Tisztítsa le a húst az inaktól és az esetleges bőrtől, de a zsírréteget hagyja rajta. A babérlevéllel, borssal és borókabogyóval tegye a marha fartőt a vízbe és továbbra is gyöngyözve főzze 2-2 és fél órán át. A habot és zsírt a felszínéről a rendszeresen szedje le.
A hagymát hámozás nélkül, félbevágva süsse egy serpenyőben (zsíradék nélkül), amíg a felülete sötétbarna nem lesz. Aprítsa a zöldségeket nagyobb darabokra és adja a hagymával együtt a húshoz. Főzze lassú tűzön újabb egy órán át, amíg a hús omlósan puha nem lesz (egy villával végezzünk húspróbát).
Vegyük ki a húst és szűrjük le a levest, majd tálalásig tegyük vissza a húst.
Fontos: amíg a hús a levesben van, ne adjunk hozzá sót, mert megbarnul és kiszárad.
Szeleteljük fel a húst és meleg tálon tálaljuk, öntsünk rá egy kevés levest és sózzuk ízlés szerint, díszítsük metélőhagymával.
Köretként ropogósra sült burgonyát, metélőhagyma-mártást és almás tormamártást kínáljunk mellé.
Főzési idő: a marha minőségétől függően, 3-3 és 1/2 óra
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.