10 szuperétel tavaszra!

immunrendszer
PUBLIKÁLÁS: 2021. március 21. 13:34
Egészségesen étkezni nemcsak azért szükséges, hogy mutatós alakunk legyen. Egészségünket, teljesítményünket növelhetjük, hangulatunkat javíthatjuk azzal, ha megfelelő ételeket fogyasztunk - különösen a tavaszi időszakban.

Egészségesen étkezni nemcsak azért szükséges, hogy mutatós alakunk legyen. Egészségünket, teljesítményünket növelhetjük, hangulatunkat javíthatjuk azzal, ha megfelelő ételeket fogyasztunk - különösen a tavaszi időszakban.

Ne csak azért étkezzünk egészségesen, hogy fittek és vékonyak maradjunk! Bizonyos ételek, zöldségek és gyümölcsök kiválóak nemcsak külsőnkre, de teljesítményünkre, memóriánkra nézve is. A jól megválasztott élelmiszerekkel formába hozzuk testünket és szellemünket is! Lássuk, melyek azok a tavaszi ételek, melyekhez ebben az időszakban egyszerű hozzájutni, és miként segítenek hozzá a jó közérzethez?

Azokat az ételeket soroljuk a szuperételek közé, melyek tápanyagtartalmuk miatt kiemelkednek a többi közül. Nemcsak a tányéron, de a tápanyagtáblázatban is rendkívül mutatósak.

1. Dió

Hangulatra kiváló, triptofán tartalma miatt - a triptofán aminosav, amelyre szervezetünknek szüksége van a jó közérzetért felelős szerotonin termeléséhez. Spanyol kutatók felfedezték, hogy a gyakori dió-fogyasztókban magasabb mennyiségben van jelen ez a természetes hangulatjavító. A dió lassan emésztődik, csökkenti az éhséget, hangulati stabilitást ad és segíthet tolerálni a stresszt.

Foto:123rf.com

2. Spárga

Szintén hangulatőr tavaszi étel. Az egyik legjobb folsav-tartalmú zöldség, amely lehangolódásunkat, visszaesésünket meggátolja. A folát rendkívül fontos a dopamin, szerotonin és a noradrenalin neurotranszimtterek szintéziséhez, melyek kulcsfontosságúak a hangulatunk szempontjából.

Adjunk folsavval dúsított tésztához egy csésze főtt spárgát, és máris kész a nemcsak finom, hanem jó érzést is garantáló főételünk.

Foto:123rf.com

3. Tavaszi fokhagyma

Remek súlycsökkentő. Titka az allicin-tartalom, ez adja a fokhagyma jellegzetes szagát. Az allicin megakadályozza, hogy túl sokat együnk, azzal, hogy stimulálja az agyban a jóllakottság érzését. A tavaszi fokhagyma gyengébb, édesebb ízzel bír, mint a száraz fehér hagymák, melyeket később lehet kapni. Vágjuk kockára és tegyük salátába vagy fogyasszuk az ebéd mellé.

Fotó: 123rf.com

4. Hüvelyesek

Súlycsökkenésre nagyszerűek. A babevés az egyik legjobb módszer, ha meg szeretnénk szabadulni néhány kilótól. Szervezetünknek dolgoznia kell azért, hogy lebontsa a babot és hozzájusson a rosthoz, tehát megemésztéséhez energiát használunk fel. Különösen előnyös, hogy a hüvelyesekben levő fehérje a jóllakottság érzését kelti az agyban.

Foto:123rf.com

5. Spenót

Ez a finom tavaszi étel energiát ad. A spenót remek vasforrás (főleg, ha nem fogyasztunk húst), a vas pedig kulcsfontosságú összetevője a vörös vérsejteknek, melyek izmainkat oxigénnel látják el az energia érdekében. Svéd kutatók arra is rámutattak, hogy a spenótban található összetevők növelik a mitokondrium (a sejtekben levő energia-ellátók) hatékonyságát. Egy csésze főtt spenót elfogyasztásával tehát jóval hatékonyabbak lehetünk az elliptikus tréneren, de könnyebben elkaphatjuk a buszt is.

Foto:123rf.com

6. Tavaszi articsóka

Szintén energiát ad. Amennyiben napi szinten lépcsőzünk, mindenképp fogyasszunk articsókát! Tele van magnéziummal, azzal az ásványi anyaggal, mely több mint 300 biokémiai reakcióért felelős a szervezetben, beleértve az energiatermelést is. Ha nem jutunk elég magnéziumhoz, izmainknak keményebben kell dolgozniuk, amikor reagálnak és így gyorsabban kifáradunk. Sok ember nem fogyaszt elegendő mennyiségű magnéziumot - egy közepes méretű tavaszi articsóka 77 milligrammot tartalmaz, és csak 60 kalóriát. Magnéziumforrás még a dió, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Foto:123rf.com

7. Tavaszi lazac

Kiváló ránc-megelőző étel a tányérunkon! A lazac eikozapentaénsavban gazdag, mely az Omega-3 zsírsav egy típusa. Természetes módon blokkolja az UV-indukált enzimek felszabadulását, melyek csökkentik a kollagént, ráncokat, megereszkedő bőrt okozva. A tavaszi lazac plusz előnye, hogy az Omega 3-zsírsav az olajtermelődést is szabályozza a bőrben, hidratálja azt, segít megőrizni a pattanásmentes, ragyogó bőrt.

eper 2
Foto:123rf.com

8. Tavaszi eper

A bőr őre. Tele van antioxidánssal, amely segít a bőrnek felvenni a harcot az ártalmas környezeti tényezőkkel szemben, mint pl. a szennyezett levegő, az UV-sugarak. A tavaszi eper C-vitaminban is gazdag: kevesebb ráncunk lesz és a bőr szárazsága sem jellemző, ha eleget fogyasztunk belőle. Otthoni maszkot is készíthetünk az eperből. Közvetlen alkalmazása a bőrön meglepően jó eredményekkel jár!

Foto:123rf.com

9. Tojás

Nagyszerű a memóriára, mivel a tojás sárgája tele van kolinnal: ez az emlékezet szempontjából kulcsfontosságú. Szervezetünknek szüksége van kolinra az acetilkolin nevű anyag előállításához, mely fontos szerepet játszik az emlékek tárolásában. Egy nagyobb méretű tojásban 147 milligramm kolin található. Megfelelő kolinforrás még a dió és a vörös hús.

Foto:123rf.com

10. Áfonya

A memória őre. Ha rendszeresen fogyasztjuk, érzékelni fogjuk előnyös hatását a memóriánkra. Egy tanulmány keretein belül áfonyalét itattak korral járó memóriacsökkenésben szenvedő alanyokkal - a 12 héten át, napi két és fél csésze áfonyalét elfogyasztó résztvevők memóriájában jelentő javulás következett be, azokkal szemben, akik placebo italt kaptak. Ez a mennyiség egyenlő nagyjából egy csészényi áfonyával. Az áfonya titka az antocianin nevű antioxidáns, mely az agysejtek közti jeleket növeli és javítja rugalmasságukat, elősegítve ezzel a hatékonyabb memóriát és tanulást.

Fogyasszuk a tavaszi ételeket egészséggel!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.