Magyarország is képviseltette magát azon a Nemzetközi Szakértő Találkozón (International Expert Meeting- IEM), amelyet a Táplálkozási Tudományok Nemzetközi Uniója (International Union Nutritional Sciences - IUNS) és a Szív Világszövetség (World Heart Federation) szervez meg minden évben. A 2009 óta megrendezett találkozón 25 ország 40 táplálkozási és egészségügyi szakértője vesz részt, hogy meghatározzák a jelenleg legfontosabb nemzetközi, táplálkozási irányvonalakat, előírásokat.
Az IEM által megfogalmazott legfontosabb irányelv, hogy meg kell változtatni a fogyasztók zsírfogyasztási szokásait világszerte! A kutatások jelenleg azt mutatják, hogy az emberek vagy elkerülik a zsírok fogyasztását az egészségtelen divatdiéták következtében, vagy ha fogyasztanak zsírokat, azok a szervezetre káros, rossz zsírok közül kerülnek ki. Éppen emiatt az IEM felhívásban tette közzé, hogy óriási szükség van a megfelelő mennyiségű és minőségű zsírok fogyasztására.
A nemzetközi egészségügyi szervezetek, mint például a WHO globális útmutatót dolgozott ki az esszenciális zsírok fogyasztásával kapcsolatban, mivel ezek elősegítik a szív- és érrendszer egészségének megőrzését, illetve fontos szerepet játszanak a gyermekek szervezetének fejlődésében. AZ IEM nemcsak irányelveket dolgoz ki, de egy több évre szóló nemzetközi kampány keretében gyakorlati tanácsokkal látja el az embereket: mennyi és milyen típusú zsírokat kell fogyasztaniuk, milyen élelmiszereket kell előnyben részesíteniük, illetve kerülniük.
A laikusok számára kidolgozott legfontosabb üzenet: miszerint az elfogyasztott zsírok mennyiségét csökkenteni kell azáltal, hogy a zsíros tejtermékeket alacsonyabb zsírtartalmúval, a zsíros húsféléket, száraz, alacsony zsírtartalmú húsokkal és a halakkal helyettesítik, az állati eredetű, telített zsírok helyett pedig növényi eredetű olajokat és minőségi margarinokat fogyasztanak, illetve olyan élelmiszereket vásárolnak, melyek ez utóbbiakkal készültek!
AZ IEM nemcsak a nagyközönség számára dolgoz ki útmutatókat, de célja az, hogy a politikai és a gazdasági szférával együttműködést alakítson ki az optimális zsírfogyasztással járó egészséges étkezés kialakítása érdekében. Három pontban határozták meg az ipar számára követendő elveket: A fogyasztókat minden gyártónak segíteni kell a tájékozódásban azzal, hogy a csomagoláson tisztán és érthetően feltüntetik a termékek tápanyag-összetételét, energiatartalmát, egy adagra vonatkozóan is akár összehasonlítva az előírásokkal (Irányadó Napi Beviteli Érték).
Ezen kívül minden élelmiszeripari vállalatnak együtt kell működnie a világ táplálkozási szakértőivel, hogy megismerjék az érvényben lévő táplálkozási szabályokat, amelyeket beépíthetnek a termékfejlesztésekbe. A transzzsírok jelenlétét és a telített zsírsavak arányát minimálisra kell csökkenteni az élelmiszerekben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.