Az ökocímke, mégsem öko?

környezetvédelem
PUBLIKÁLÁS: 2012. szeptember 10. 13:39
A Hong Kongban szeptember 6-án kezdődött halászati konferencián a túlhalászat drámai mértékére és a tengeri ökoszisztémák veszélyes mértéket öltő leépülésére figyelmeztettek a természetvédő szervezetek.

A tengeri halászat gyakorlatát vizsgáló független elemzés szerint az ökocímkékkel ellátott, magukat fenntarthatónak hirdető élelmiszer-minősítő rendszerek közül mindössze egy felel meg a nemzetközi kritériumoknak.

A Hong Kongban szeptember 6-án kezdődött halászati konferencián a túlhalászat drámai mértékére és a tengeri ökoszisztémák veszélyes mértéket öltő leépülésére figyelmeztettek a természetvédő szervezetek.

A lakosság élelmiszerszükségletét egyre nagyobb mértékben tengeri halászatból származó termékekkel látják el, elsősorban Ázsiában. A népesség növekedése miatt ez egyre nagyobb nyomást gyakorol a tengeri ökoszisztémákra, melyekben az összeomlás jelei mutatkoznak.

A folyamatok hátterét az elmúlt években többek között az ENSZ Nemzetközi Élelmezésügyi Szervezetének vizsgálatai és a WWF által készített tanulmányok elemezték. A tengeri halászat egyharmada jóval meghaladja a fenntartható mértéket, és mindössze 20 % esetében van lehetőség javulásra belátható időn belül. A tengeri halállományok több mint fele teljesen kiaknázott.

Az óceánok élővilága része bolygónk rendkívüli változatosságának. Itt élnek a világ leghatalmasabb élőlényei, a kék bálnák, és a trópusok tengerparti területei a korallzátonyok megdöbbentő változatosságának adnak otthont. Az óceánok korábban érintetlennek hitt hatalmas vizei ugyanakkor az emberi kizsákmányolás áldozatai lehetnek.

Ha a halászat miatt a tápláléklánc egyes fajai kipusztulnak, akkor a tengeri ökoszisztémák az érintett régiókban összeomlanak. A túlhalászat mellett a szennyezés és az éghajlatváltozás okozta vízhőmérséklet-változás nehezíti leginkább a tengeri élőlények szaporodását és fennmaradását.

zoldseg6

A túlhalászatot minden létező eszközzel vissza kell szorítani. Ennek egyik módja a lakosság figyelmének felhívása arra, hogy megfelelő terméket választva nem járul hozzá az óceánok kizsákmányolásához. Látva az emberi tevékenység okozta káros folyamatokat nagyon fontos, hogy egy független tanulmány vizsgálja meg a magukat fenntarthatónak hirdető élelmiszer-minősítési rendszereket.

A tengeri halászatból származó termékek fogyasztóinak tisztában kell lenni azzal, hogy mikor vásárolnak olyan terméket, ami megfelel a fenntarthatóság feltételeinek. A most közzétett tanulmány megállapítja, hogy az MSC messze a legjobb szinten képviseli ezeket a kritériumokat, és az értékelésben 94%-ot ért el. A három másik ökocímke valamelyikével ellátott termékek a kritériumok felét, vagy annyit sem teljesítenek, és vészesen magas azoknak a tengeri halászatból származó termékeknek a száma, melyek semmilyen minősítési rendszert nem követnek.

A közzétett riport alkalmas arra, hogy kellő szigorral vizsgálja meg az értékelő rendszereket, és azt hogy azok hogyan működnek a gyakorlatban. „A WWF célja, hogy a minősítő rendszerek minél nagyobb mértékben vegyék figyelembe az ökológiai ismérveket. Az óceánok élővilágának drámai csökkenését és összeomlását csak így tudjuk megállítani.” - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország szóvivője.

„Hazánkban sajnos eleve kevés a címkével ellátott termék, így különösen nehéz fenntartható halászatból származó terméket vásárolni. Ha a pulton nincs ökocímkével ellátott halkonzerv, akkor javasoljuk, a tengeri halak helyett az édesvízi haltenyésztésből származó termékek fogyasztását. Ezzel biztosan elkerülhető, hogy valaki tudtán kívül hozzájáruljon a tengerek túlhalászatához.” - fejezte be a szóvivő.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.