A csodatevő csicsóka

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2016. március 04. 19:00
A napraforgók családjába tartozó csicsóka termesztése nagyon egyszerű, hiszen szinte kiirtani sem lehet ezt a hasznos növényt! Felhasználása megegyezik a burgonyáéval.

A napraforgók családjába tartozó csicsóka termesztése nagyon egyszerű, hiszen szinte kiirtani sem lehet ezt a hasznos növényt! Felhasználása megegyezik a burgonyáéval.

A csicsóka (helianthus tuberosus) bármennyire is meglepő, de a napraforgók családjába tartozik, méghozzá az évelő növények közé. Magassága elérheti akár a 3 métert is, a virágok pedig 4-8 cm szélesek. Vörösesbarna vagy világossárga virágai szeptemberben kezdenek el nyílni, és az ősz elejéig szinte folyamatosan virágoznak.

A csicsóka gumóját fogyaszthatjuk

A gumóa növény gyökerén fejlődik, kicsit a burgonyához hasonlítható leginkább a formája. A gumók az ősz elejétől a következő év tavaszáig szedhetők. A csicsókának igen magas a gyümölcscukor tartalma, de emellett található benne vas, szilícium, és kalcium is. Felhasználása megegyezik a burgonyával, párolhatjuk, süthetjük, és főzhetjük.

A csicsóka a mai konyhákban már csak ritkán fedezhető fel, mint élelmiszer, inkább takarmánynövényként termesztik, de magas inulin tartalma miatt a cukorbetegek is egyre többet fogyasztanak belőle.

csicsóka

Mivel a csicsókának a rosttartalma 5-6-szor nagyobb, mint a burgonyáé, a fogyókúra idején is hatásos lehet, hiszen a magas rosttartalom miatt, segíti az emésztés folyamatát. A csicsókagumók 15-20 százalék inulint tartalmaz. Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van.

A csicsókában található keményítőt azonban biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját oly módon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vérben a cukrot. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1;B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma.

Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor). Kálium, kalcium, magnézium és foszfor is van benne, nátriumban viszont szegény. Energiaértéke tíz dekánként 335 kJ, azaz 80 kcal.

A csicsóka termesztése

A csicsókáról érdemes tudni, hogyha az ember egyszer elülteti a kertjében ezt a növény, kiirtani szinte lehetetlen, vagy legalábbis több évet kell rá várni, mire eltűnik a kertünkből. Akárcsak a napraforgó a csicsóka is a meleg napos területeket kedveli, ahol a talaj laza és jó vízáteresztő képességgel rendelkezik.

zoldseg42

A növényt gumóról érdemes szaporítani, amely -30 fokig fagyálló, így novembertől egészen április közepéig lehet ültetni a kertbe, egymástól kb. 50*50 cm sor és tőtávolságra, 8-10 cm mélyen.

Aki étkezési célra szeretné a csicsókát ültetni és a termeszteni, még az ültetés előtt ássa fel jó alaposan a területet és forgasson a talajba érlelt marhatrágyát, vagy komposztot. Novembertől már szedhetők a gumók, de egyszerre mindig csak annyi gumót ássunk ki, amit el is fogyasztunk, mert a gumókat, nem lehet hosszabb ideig tárolni.

Mint dísznövényt is érdemes ültetni, de méretei miatt akárcsak a napraforgót, érdemes tűzfal, vagy kerítés mellé telepíteni, így gyönyörű virágos sövényt tudunk majd kialakítani.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.