A rozmaring fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is újra kedvelt. A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből kapjuk.
Rozmaring (Rosmarinus officinalis) hatóanyagai:
a-fellandrén, alanine, a-pinén, arginin, aszparaginsav, a-terpinén, béta-karotin, betulin, bór, borneol, cineol, cink, cserző anyag, ecetsav, etanol, eugenol, fellandrén, fenilalanin, fenolsav, flavonoid, foszfor, glicin, glutaminsav, heszperidin, hisztidin, izoleucin, kalcium, kálium, kámfor, karnozolsav, karvakrol, karvon, keserűanyag, koffeinsav, koleszterin, leucin, limonén, linalool, linolénsav, lizin, magnézium, mangán, metionin, mirtenol, nátrium, palmitinsav, pantoténsav, pektin, pinén, prolin, réz, rozmarinsav, sabinen, szalicilát, szaponin, szénhidrát, szerin, sztearinsav, tannin, taraxaszterol, terpének, thujon, timol, tirozin, toluol, treonin, triptofán, triterpénsav, ursolsav, valin, vas, verbanol.
Vitamin: B1, B2, B3, B6, C,
Alkalmazás belsőlegMellékhatás
Hosszan tartó kúra esetén vesekárosodást okozhat! Kismamáknak a rozmaring fogyasztása nem javasolt, mert vetélést okozhat!
Tea
Fél evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta kétszer, reggel és este javasolt. Alacsony vérnyomás esetén a fenti adagok kétszeresét javasolt fogyasztani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.