Zöldséget és gyümölcsöt az arcra!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. szeptember 03. 17:02
A zöldségeknek, gyümölcsöknek nem csak az egészséges táplálkozásban van jelentős szerepük, de a szépségápolásban is.

A zöldségeknek, gyümölcsöknek nem csak az egészséges táplálkozásban van jelentős szerepük, de a szépségápolásban is.

Az üzletekben készen kapható kozmetikai termékek, arcpakolások, maszkok jelentős része is tartalmaz valamilyen gyümölcskivonatot. A gyümölcsök és zöldségek amellett, hogy értékes ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak, jótékony hatással vannak a bőrre is. A belőlük készült maszkok és pakolások táplálják, vitalizálják az arcbőrt, visszaadják rugalmasságát.

Maszk vagy pakolás?

A maszkok és a pakolások több szempontból különböznek egymástól. A maszkok állaga általában sűrűbb, mint a pakolásoké, a bőrre kenve általában 10-15 perc után megdermednek, vagy filmszerű réteget képeznek, mely könnyen eltávolítható.

A maszk alatt a pórusok kitágulnak, a vérkeringés fokozódik, az anyagcsere-folyamatok megélénkülnek, a sejtek tápanyagellátása javul, ezáltal a hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeiben is kifejtik hatásukat. A pakolások általában lazább szerkezetűek, nem száradnak a bőrre, de hatásuk is gyengébb, mint a maszkoké. A maszkokat és a pakolásokat hatásuk alapján is csoportosíthatjuk: vannak bőrtápláló, bőrnyugtató, pórusösszehúzó, vérkeringést javító, halványító pakolások.

,,Csodaszerek" a konyhából

A készen kapható kozmetikumok mellett, természetes alapanyagokból, otthon található zöldségekből, gyümölcsökből is készíthetünk pakolást (elegendő hetente egyszer használni).

• A péppé zúzott alma, répa, uborka, paradicsom közvetlenül az arcra, dekoltázsra helyezhető. A lédús gyümölcsök (narancs, grapefruit) leve is jó alapanyag, viszont ezeket célszerű összekeverni egy kevés hintőporral, talkummal, így könnyebb felvinni az arcbőrre.

hajzuhatag

• Pattanásos bőrre jótékony hatású az élesztő, mely gazdag B-vitaminban, és tejjel vagy gyümölcslével elkeverve kitűnő pakolás készíthető belőle.

• Kellemes hidratáló pépes pakolást kapunk, ha búzadarát, zabpelyhet, kukoricalisztet, vagy reszelt burgonyát gyümölcslével, tejjel vagy aludttejjel elkeverjük, és egy kis mézzel dúsítjuk.

• A búzakorpa vagy mandulakorpa tejjel vagy vízzel elkeverve bőrnyugtató hatású.

• Vitaminos, tápláló arcpakolást készíthetünk, ha tojássárgáját és kevés étolajat összekeverünk.

A pakolást mindig jól megtisztított bőrre vigyük fel, felhelyezése előtt érdemes bőrradírral eltávolítani az elhalt hámsejteket! Mind a pakolásokat, mind a maszkokat legalább 10-15 percig hagyjuk a bőrünkön, mert csak így tudják kifejteni a hatásukat.

A pakolás letörlése, lemosása után langyos vízzel öblítsük le a bőrünket! A pakolás két-három összetevőnél ne tartalmazzon többet! Növényi alkotórészt tartalmazó pakolás után ne napozzunk, mert például a gyümölcssavak, vagy a petrezselyem fényérzékennyé teszik a bőrt! Az illóolajokkal, eperrel, málnával bánjunk óvatosan, ezek ugyanis allergiát okozhatnak; mielőtt a pakolásba tennénk, végezzünk bőrpróbát!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.