Az aszpirin csökkenti a rák kockázatát

friss hírek
PUBLIKÁLÁS: 2010. december 13. 00:00
Az aszpirin kis mennyiségű, napi adagja jelentősen csökkenti a többféle rákbetegség halálozás kockázatát.

Az aszpirin kis mennyiségű, napi adagja jelentősen csökkenti a többféle rákbetegség halálozás kockázatát.

A Lancet című folyóiratban megjelent tanulmány szerzőinek korábbi kutatása azt mutatta, hogy a százéves fájdalomcsillapító orvosság, amely régóta szerves része a házi patikáknak, a vastagbélrák kialakulását is megelőzheti. A tanulmány első alkalommal bizonyítja, hogy az aszpirin többek között a prosztata-, a tüdő-, az agy- és a garatrák ellen is védelmet nyújt.

?Az eredmények első alkalommal mutatják azt, hogy emberben az aszpirin csökkenti a számos gyakori rákbetegség okozta halálozás kockázatát? ? nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Peter Rothwell, az Oxfordi Egyetem professzora.

Rothwell munkatársaival nyolc korábbi klinikai kísérletet vizsgált felül, amelyekben összesen több mint 25 500 páciens vett részt. A kísérletekben az alanyok aszpirint illetve hasonló kinézetű placebót szedtek. A kísérletek közül eredetileg egyiket sem a gyógyszer a rák előfordulására gyakorolt hatásának mérésére tervezték.

A négy-nyolc évig tartó kísérletek során csupán hetvenöt milligramm (a fejfájásra adott adag tört része) általánosan huszonegy százalékkal csökkentette a rák okozta halálozást. A kockázat különösen a gyógyszer öt évig tartó alkalmazása után csökkent, a rák típusától függően harminc-negyven százalékkal.

A nyolc kísérletből három esetében az aszpirin hatását két évtizeden át vizsgálhatták. A húsz éves kockázat átlagosan ötödével csökkent: a prosztatarák esetében tíz százalékkal, a tüdőrákéban harminc százalékkal, a vastagbélrák esetében negyven százalékkal, a nyelőcsőrákéban pedig hatvan százalékkal esett vissza.

A tüdő és garatrák esetében a védőhatás az adenokarcinómára, a jellemzően a nemdohányzókban kialakuló típusra korlátozódott. ?A hosszabb távon talán az a legfontosabb eredmény, hogy a rákbetegségeket olyan egyszerű összetevőkkel meg lehet előzni, mint az aszpirin, így a gyógyszeres megelőzés realista célkitűzés lehet? ? nyilatkozta Rothwell.14721Az aszpirin pozitív hatása is különböző idő elteltével mutatkozott meg: a garat-, hasnyálmirigy- agy- és tüdőrák esetében öt év, a gyomor- és a kolorektális rák esetében tíz év, a prosztatarák esetében pedig tizenöt év. A gyomorrák és az agytumor esetében azonban a csökkenést nehezebb volt számszerűsíteni, mert kevesebb halálozást rögzítettek.

?Ezek az ígéretes eredmények nagy mennyiségű bizonyítékon alapulnak, amelyek azt sugallják, hogy az aszpirin csökkenti a különféle ráktípusok kialakulásának kockázatát illetve az általuk okozott halálozás kockázatát? ? állítja Ed Yong, a Cancer Research UK kutatója. ?Kiderül, hogy már a gyógyszer kis dózisa is csökkenti a rák eredetű halálozás kockázatát, amennyiben legalább öt évig alkalmazzák.?

Számos orvos javasolja az aszpirin rendszeres használatát a szívroham, a vérrög eredetű agyi érkatasztrófa és más véráramlási rendellenességek kockázatának csökkentésére. A vény nélkül kapható gyógyszer napi alkalmazása azonban gyomorpanaszokat, többek között gyomorvérzést is okozhat, az alkoholfogyasztás pedig tovább súlyosbíthatja ezeket a tüneteket.

?Azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy ha rendszeresen szeretne aszpirint szedni, először mindenképpen beszéljen orvosával? ? tette hozzá Yong.

Az aszpirin megelőző hatását annak tulajdonítják, hogy gátolja a COX-2 enzimet, amely előmozdítja a rákos daganatokban végbe menő sejtburjánzást. A gazdag országokban a rák kialakulásának a teljes élettartamra számított kockázata körülbelül 40 százalék, a fejlődő államokban pedig az arány egyre inkább növekszik.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.