Az emberi emésztés környezetszennyező hatása

friss hírek
PUBLIKÁLÁS: 2010. november 07. 00:00
Minden egyes ember nagyjából két tonna szén-dioxidot bocsát ki évente az elfogyasztott élelmiszer előállításától számítva addig, míg az távozik a szervezetéből.

Minden egyes ember nagyjából két tonna szén-dioxidot bocsát ki évente az elfogyasztott élelmiszer előállításától számítva addig, míg az távozik a szervezetéből.

Az éves szennyezés mennyiségének ez több mint 20 százalékát teszi ki, derül ki az Almeríai Egyetem tanulmányából, mely elsőként erősítette meg, hogy az emberi végtermékek szennyezik a vizeket, elsősorban nitrogénnel és foszforral.

Az Almeríai Egyetem (UAL) kutatócsoportja megbecsülte a spanyol étkezési szokások és az emberi kiválasztás élelmiszer-körforgásban betöltött szerepének hatását a környezetre. Ez volt az első alkalom, hogy egy hasonló jellegű tudományos munkában foglalkoztak az emberi kiválasztás szerepével. ?Spanyolországban az élelmiszer fejenként évente nagyjából 2 tonna szén-dioxiddal szennyezi a környezetet, az elsődleges energiaforrásokból pedig 20 gigajoule-nyit fogyaszt el.? ? nyilatkozta az UAL kutatója, Iván Mu?oz.13345Az International Journal of Life Cycle Assessment folyóiratban megjelent tanulmány elemzi az élelmiszer-előállítás és ?fogyasztás láncolatának, valamint a globális felmelegedésnek, az elsavasodásnak és az eutrofizációnak a kapcsolatát. Egy 2005-ös adatot vettek figyelembe, mely szerint Spanyolországban egy fő egy év alatt 881 kg élelmiszert fogyasztott el. A számításokba belevették a mezőgazdasági termelést, az állattartást, az ipari élelmiszer-feldolgozást, a kereskedelmet, az elosztást, az elkészítést, a hulladékkezelést (ételmaradék és csomagolás), továbbá az emberi kiválasztást.

Az eredmények szerint az állati eredetű élelmiszerek (hús és tejtermék) járnak a legnagyobb mértékű szennyezéssel. A mezőgazdaság, az állattartás, a halászat és az élelmiszeripar bocsátják ki a legtöbb szén-dioxidot, de mindkét esetben az emberi kiválasztás (a kilégzés és a salakanyag) a következő a listán.7551?Az emberi kiválasztás jelentősen befolyásolja a vízszennyezést, mert szerves anyagot, nitrogént és foszfort juttat a vizekbe, mely az algák fokozott növekedéséhez, a vízben oldott oxigén mennyiségének csökkenéséhez, kellemetlen szagokhoz és más problémákhoz vezet. Ezeket a hatásokat azonban minimalizálják a tisztító eljárások, melyek megelőzik a szennyvíz természetes vizekbe jutását.? ? mondta el Mu?oz.

A kutatók szerint az a lényeg, hogy a szennyvíz visszajuttatása a környezetbe önmagában nem rossz, mivel egyfajta tápanyagnak is felfogható, mint például az ürülék, amivel a mezőgazdaságban trágyáznak. ?Az a baj, hogy a folyóink vízszintje általában igen alacsony, így nehezen veszik fel a szennyvizet, ami nem csak az emberi végtermékekből áll, hanem az irtószerekből, műtrágyákból és ipari szennyezőanyagokból is.? ? jegyezte meg Mu?oz.

Megbecsülték az emberi emésztés során felszabaduló szén-dioxid és metán mennyiségét, továbbá az olyan tényezők energiafelhasználását, mint a vécépapír, a szappan, a csapvíz használata és a hulladékkezelés. A végkövetkeztetés értelmében: ?az emberi kiválasztás önmagában nincs hatással a globális felmelegedésre, mert ellensúlyozza a fotoszintézis szénmegkötése. Emiatt nem növeli a légkör szén-dioxid-szintjét.?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.