Az amerikai Élelmiszer-Tudományi, Technológiai és Táplálkozási Intézet  munkatársai a kakaófogyasztás egészségügyi hatásait taglalták. María  Ángeles Martín Arribas és munkatársai megállapították, hogy a kakaó  csökkenti a bélsejtek oxidatív stresszét, amit a táplálékkal bevitt  rákkeltő anyagok okoznak. A csokoládé igen gazdag polifenolokban, mely  anyagokról már korábban bebizonyosodott, hogy számos betegséggel szemben  védőhatást gyakorolnak.
A patkányokon végzett vizsgálat az első, mely bizonyította a kakaó összetevőinek vastagbélrákkal szembeni védőhatását. A kutatók a patkányokat nyolc hétig tartották kakaóban gazdag étrenden. Az állatokat korábban azoximetánnal kezelték, mely anyag iegn nagy szerepet tölt be a vastagbél daganatelőtti állapotának kialakulásában. Megállapították, hogy a kakaós táplálékot fogyasztó csoport nyálkahártyája kevesebb elváltozást tartalmazott, ami mindenképp alacsonyabb daganatkockázatot jelent. A minta vizsgálata során azt a következtetést vonták le, hogy a kakaós egyedek sejtjei kevesebb antioxidánst tartalmaztak, ami alacsonyabb oxidatív terhelésre utal.
A kakaó bioaktív anyagának kedvező hatásait még további vizsgálatoknak kell megerősítenie.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.