Az eredményekről az Amerikai Urológus Szövetség éves gyűlésén számoltak be Washingtonban. Kiderült, hogy az étrend, a testsúly, kalóriabevitel és gyógyszerhasználat meghatározhatja, kinél áll fenn a vesekövek kialakulásának veszélye. Bár a betegség legfőbb kockázati tényezője a folyadékhiány, örökletes alapon is kialakulhat, továbbá sok más faktor is hozzájárulhat.
"A vesekövesség egyidős az emberiséggel.” - mondta el Dr. Marshall L. Stoller társszerző, A Kaliforniai Egyetem urológiai osztályának igazgatóhelyettese. Ezt az egy betegséget említi a hippokratészi eskü is. A nőknek nem szabad csökkenteni a kalciumbevitelt abban a reményben, hogy így megelőzhetik a vesekövek kialakulását. Akik így tesznek, azok valójában növelik az esélyeiket. Ez egy kicsit ellentmondásos.”
Stoller munkája mellett a többi tanulmány is fontos tudnivalókkal bírt. A napi kalóriamennyiség csökkentése jelentősen visszaveti a kövek kialakulásának lehetőségét. Ennek kiderítésére 78 551 beteg adatait elemezték a Női Egészségügyi Felmérés alapján, különös tekintettel a BMI-indexre és az étrendre. Az Oxfordo Egyetem kutatói 50 617 ember adataiból következtettek arra, hogy a húsban gazdag táplálkozás szintén nagyobb kockázattal jár együtt, míg a friss gyümölcs, a rostok és bizonyos ásványi anyagok pont az ellenkező hatást érik el.
A zöldségekkel, kalciummal és C-vitaminnal kapcsolatban nem fedeztek fel összefüggéseket. Az antioxidánsok is csökkenthetik a kockázatot. Az Iowai Egyetem kutatói felfedezték, hogy az alfa- és béta-karotin, valamint a béta-kriptoxantin (zöldségekben, diófélékben és magvakban található) fogyasztása összekapcsolható a vesekő ritkább megjelenésével. Az elsősorban a magas koleszterin- és triglicerid-szint csökkentésére alkalmazott sztatinok 50 százalékban előzik meg a vesekövességet a férfiak esetében, 70 százalékban pedig a nők körében.
„Ezt még sosem mutatták ki korábban, ez egy teljesen új felfedezés.” - mondta el Dr. Roger Sur, a sztatint vizsgáló tanulmány szerzője, a San Diego-i Vesekő Központ igazgatója. „Ez egy visszatekintő tanulmány, és sokkal több szilárd adatra lenne szükség hozzá. De kétségtelenül érdekes információkat tartalmaz, melyeket érdemes tovább vizsgálni.”
A kapcsolat annyira egyértelmű a szívbetegség és a vesekő életmódbeli tényezői között, hogy a vesekövesek elgondolkodhatnak azon, nem fenyegeti-e őket a szívbetegség veszélye is. A veseköves betegeknek ezért három általános tanácsot szoktak adni: a sófogyasztás és állati eredetű fehérjék mérséklése, valamint a megfelelő mennyiségű folyadébevitel. Ez a szív egészségéhez is nélkülözhetetlen.
A bemutatott tanulmányok kimutatták az összefüggést az életmód bizonyos faktorai és a vesekövek között, de az ok-okozati kapcsolatot nem bizonyították. A szakértők megjegyezték azt is, hogy a kutatás nem olyan részletes, mint a szakmai lapokban megjelenő tanulmányok.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.