Jutalmad egy kis alkohol!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2012. január 18. 12:13
A kutatók pozitron emissziós tomográf (PET) segítségével vizsgálták meg az alkohol agyműködésre gyakorolt hatásait 13 alkoholistán és kontrollcsoportként 12 egészséges emberen. A résztvevők agyában mindkét csoport tagjainak esetében endorfin szabadult fel a nucleus accumbensben és az orbitofrontális kéregben. Az endorfin egy, az agyban termelődő természetes ópiát-hatással rendelkező fehérje. Minél több endorfin szabadul fel a nucleus accumbensben, annál nagyobb az eufória-érzet. A vizsgálati adatok szerint az alkoholisták esetében az orbitofrontális kéregben felszabaduló endorfin egyre erősödő részegséggel járt együtt. Ez a jelenség a kontrollcsoportban lévő egészséges önkénteseknél nem fordult elő.

Egy nemrég végzett kutatás segíthet jobban megérteni, miként hat az alkohol az agyműködésre és hozzájárulhat új, hatékonyabb terápiás módszerek kifejlesztéséhez.

A kutatók pozitron emissziós tomográf (PET) segítségével vizsgálták meg az alkohol agyműködésre gyakorolt hatásait 13 alkoholistán és kontrollcsoportként 12 egészséges emberen. A résztvevők agyában mindkét csoport tagjainak esetében endorfin szabadult fel a nucleus accumbensben és az orbitofrontális kéregben. Az endorfin egy, az agyban termelődő természetes ópiát-hatással rendelkező fehérje. Minél több endorfin szabadul fel a nucleus accumbensben, annál nagyobb az eufória-érzet. A vizsgálati adatok szerint az alkoholisták esetében az orbitofrontális kéregben felszabaduló endorfin egyre erősödő részegséggel járt együtt. Ez a jelenség a kontrollcsoportban lévő egészséges önkénteseknél nem fordult elő.

"Ez az első alkalom, hogy emberek esetében sikerült kimutatni az alkoholfogyasztás utáni endorfin-felszabadulást az agy két különböző régiójában" - olvasható az Ernest Gallo Klinika és Kutatóközpont (Kalifornia Egyetem) munkatársainak jelentésében.

l5m093fw

"Állati modellek alapján már vagy 30 éve sejtjük a mechanizmus működését, de csak most sikerült megfigyelnünk a jelenséget emberek esetében is" - mondta el Jennifer Mitchell, a Gallo Központ klinikai projekt igazgatója. "Ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy a feltevéseink helyesek voltak."

A kutatók szerint azzal, hogy felismerték, az alkoholfogyasztás hatására pontosan mely régiókban szabadul fel endorfin az agyban, könnyebben lehet majd célzott, a leszokást segítő gyógyszereket kifejleszteni. "Világos, hogy az alkoholfogyasztás megváltoztatja az agyműködést, ezért érzik az alkoholisták kellemesebbnek az ivás hatásait" - tette hozzá Mitchell professzor. "Ez az eufória-szerű érzés lehet az oka a későbbi mértéktelen alkoholfogyasztásnak."

A kutatás részletes leírása a Science Translational Medicine című szaklap legutóbbi számában olvasható.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.