Húsi a kakiból?

ásványi anyag
PUBLIKÁLÁS: 2011. június 28. 11:42
A tudósok szerint a kérdésre a válasz igen, de természetesen fogyasztás előtt meg kell főzni a húst, amivel elpusztítjuk valamennyi benne található kórokozót. „Az élelmiszerbiztonsági szabályozások fényében azt tanácsolnánk, ne fogyasszunk semmilyen ürüléket, de ha mégis, akkor főzzük meg” - jelentette ki Douglas Powell, a Kansas Állami Egyetem élelmiszerbiztonsági professzora.

Japán kutatók az emberi ürülékben található proteinből állítottak elő húst. Noha a gondolat, már önmagában sem túl vonzó, az is kérdés, vajon biztonságos-e mindez?

A tudósok szerint a kérdésre a válasz igen, de természetesen fogyasztás előtt meg kell főzni a húst, amivel elpusztítjuk valamennyi benne található kórokozót. „Az élelmiszerbiztonsági szabályozások fényében azt tanácsolnánk, ne fogyasszunk semmilyen ürüléket, de ha mégis, akkor főzzük meg - jelentette ki Douglas Powell, a Kansas Állami Egyetem élelmiszerbiztonsági professzora.

A húskészítményt oly módon állították elő, hogy a szennyvízben található baktériumokból kivonták az alapvető élelmiszer-összetevőket - fehérjét, szénhidrátot és zsírt - majd újra összekeverték azokat. A hús 63 százalékban fehérjéből, 25 százalékban szénhidrátból, 3 százalékban lipidekből és 9 százalékban ásványokból áll. Az így létrejött egyveleghez ízfokozóként szójaproteint adnak, a termék piros színét pedig ételszínezékkel érik el.

labor6

A kutatók azután álltak elő a fenti ötlettel, hogy a Tokiói Csatornázási Vállalat felkérte őket, találják ki, mire lehetne használni a nagy mennyiségű szennyvizet. Powell szerint ötletük nem sokban különbözik azoknak a növényeknek az elfogyasztásától, melyeket trágyával és egyéb ürülékkel kezelnek, mivel a trágyában található tápanyagok is a növény részévé válnak. „Elméletileg tehát semmi gond nincs ezzel, teljes biztonsággal fogyasztható lenne a termék, de egész biztos, hogy az emberekben jelenlevő undor jelentős visszatartó erő lesz” - tette hozzá.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.