Kefir és kávé együtt: pár éve még egészen biztosan mindenki lebeszélt volna erről a kombinációról. Pedig egyáltalán nem olyan vad dolog, mint amilyennek hangzik, sőt, nagyon is jót tesz a testednek!
Gondoltál már arra, hogy tej helyett kefirt tegyél a kávédba vagy kávéval ízesítsd a reggeli kefiredet? Nem tagadjuk, elsőre meglehetősen szokatlanul hangzik a kefir és kávé kombinációja, pár éve még egészen biztosan mindenki szörnyülködött volna miatta. A kutatók azonban mostanában rájöttek, hogy ez a keverék nem csak finom,hanem a bélflórának is jót tesz.
Kevesen gondolnák, de a kávénak is van bizonyos rosttartalma. Ezek a szabad szemmel láthatatlan rostszálacskák az emésztés során zselészerű anyagot képeznek a belekben. Ezt a zselét pedig nagyon kedvelik a belekben lakó hasznos baktériumok, amelyek egyensúlyát többek között a kefirhez hasonló fermentált élelmiszerekkel lehet rendbe tenni.
A bélflóra egyensúlya a szervezet számos folyamatáért felelős. Nem csak az emésztésünket befolyásolja, hanemaz immunrendszer működését is segíti, ha minden rendben van ezen a tájékon. A legújabb kutatások pedig kapcsolatot tártak fel a bélflóra és a lelki egyensúly között, vagyis akár még a hangulatunkra is hatással lehet a beleinkben lakó hasznos baktériumok megfelelő mennyisége és aránya – ahogy az is, ha ez a kényes egyensúly felborul, például a stressz vagy egy antibiotikum-kúra miatt.
Tény viszont, hogy a kefir és a kávé együtt az arra érzékenyeknél hasmenést válthat ki – különösen azok reagálhatnak érzékenyen, akik kávézás után egyébként is azonnal rohannak a vécére. Épp ezért egyénileg kell kikísérletezned, hogyan hat rád a kefires kávé, és milyen ízesítőkkel érzed a legfinomabbnak.
Nőknél a kávézás hatékonyan akadályozza a hízást – ezt állapította meg egy angol kutatócsoport.
Azt is jó, ha tudod, hogy a forróság elpusztítja a kefir hasznos, probiotikus baktériumait. Épp ezért érdemesebba jeges kávét feldobnia kefir segítségével, vagy langyos kávéval elkészíteni a kefires turmixot. Ha külön-külön fogyasztod őket, akkor is jobb a reggeli kefir után megvárni, hogy a kávéd szoba- vagy legalábbis testhőmérsékletűre hűljön, és úgy fogyasztani.
Nagy-Britanniában egy cég nemrég piacra dobott egy ivójoghurtot, ami lényegében a kefir és a kávé keveréke. A hideg ital a gyártó szerint számos jótékony hatással is bír, többek között elősegíti a bélflóra egyensúlyát, ugyanakkor pedig gondoskodika napinditó energiáról is. A cég nagyon bízik benne, hogy az új ital elnyeri majd az egészségtudatos vásárlók tetszését.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.