Hormonokkal őrzi meg fiatalságát Détár Enikő

Hogyan maradhatott ilyen vonzó 54 évesen a színésznő? Nos, a változó kort elérve hormonhatású készítményeket szed.
De lehet-e ez veszélyes az egészségére?
Hogyan maradhatott ilyen vonzó 54 évesen a színésznő? Nos, a változó kort elérve hormonhatású készítményeket szed.
De lehet-e ez veszélyes az egészségére?

Ugyan hozzátartozik a női test legtermészetesebb működéséhez, mégis rengeteg tabu és rossz érzés övezi a menopauzát, vagyis a menstruáció elmaradását. Valódi tabutéma, aminek létezésével sokan már csak akkor találkoznak, amikor elérik az ötvenéves kort, s ekkor kezdenek kapkodva orvoshoz rohangálni.

Ma­gyarországon sem jellemző, hogy feltétlen a napi beszédtémák közé tartozna a női egészség ezen része – ezért is volt különösen érdekes és tabudöntögető Détár Enikő Meglepetés magazinnak adott interjúja, amiben a színésznő maga is elmeséli, 54 éves korára változókorba lépett.

A színésznő alakja mind a mai napig tökéletes © Bors

Enikő azonban nem kesergett, azonnal orvoshoz fordult, és megragadta a korszerű lehetőségeket annak érdekében, hogy nőként újra jól érezze magát a bőrében. Pedig sokan megszólják hosszú vörös hajáért, dögös ruháiért. A színésznő azonban egy pillanatig sem akar lemondani arról, hogy „nagybetűs” Nő maradjon.

– Nem érdekel, hogy az én koromban már illene néninek lenni! Imádom a hosszú hajamat, ami ugyan egy árnyalattal halványabb színű, mint pár éve, és szeretem a dögös, nőies ruháimat is, amelyekben mindig megdicsér Péter, a párom. Amikor jött a változókor, nem süppedhettem bele az önsajnálatba, hiszen vele együtt érkezett az életembe az új szerelem is – mesélte a lapnak a színésznő, aki hormonhatású készítményeket szed, hogy fenntarthassa azt az állapotot, amiben magát is szerette és a közönség is megszokhatta.

Enikő nem titkolta, hogy a későn jött szerelem is jó hatással volt rá © Végh István

– Minden bizonnyal ez (a szerelem – a szerk.) is hozott egy jó kis pozitív hormonális változást, de sokat segített az orvosom is, aki némi fitoösztrogént és életmódváltást javasolt. Ma már egy nőnek jó néhány korszerű módszer áll a rendelkezésére, ha ilyen gondja van, és csak a saját döntésünkön múlik, élünk-e ezekkel – folytatta Enikő, aki azt is elárulta, színésznőként is fontos számára a kiegyensúlyozottság és a jó alak, de minél tovább szeretne a nála tíz évvel fiatalabb Péternek is tetszeni.

Természetes hormonpótlás

A fitoösztrogének tulajdonképpen növényi eredetű vegyületek, amik képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan hatást kiváltani a szervezetben. Élelmiszerekben is megtalálható, legalább háromszázféle növényben, de a legtöbb a szójában és a lenmagban van.

Érdemes orvoshoz fordulni

Ahogy a halál, úgy a menstruáció elmaradása is természetes folyamat, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne élhetne egy nő teljes életet, akár az ágyban is. Sokan gondolják, hogy a változókor együtt jár a nőiség megszűnésével is, ám még annyi hölgyet felszabadít, hogy nem kell már a menstruációval és a teherbeeséssel foglalkozniuk.

És pláne nem jelenti azt ez az időszak, hogy bele kellene törődni az állandó hőhullámokba, egykedvűségbe vagy hangulatingadozásokba, ugyanis akár gyógyszeres segítséggel is lehet tenni a kellemetlen tünetek ellen. A menopauza hivatalosan akkortól számítódik, ha már egy éve elmaradt a menstruáció. Természetes állapot, ami egyben a termékenység végét is jelenti, és a nők élete végéig tart.

– Egészen kivételes esetektől eltérően a menstruációt nem is szoktuk orvosi segítséggel fenntartani a változókorban. A hormonok vagy úgynevezett hormonszerű készítmények azonban adhatóak látványos és kellemetlen tünetek esetén. A hormonok a biológiai éle­tünk részei, nemcsak a termékenységért,
a boldogságérzésért is hormonok felelnek például. A folyamatba nem kötelező be­avatkozni, de érdemes lehet, szigorúan rendszeres orvosi kontroll mellett – magyarázta dr. Hadnagy János, a Magyar Menopauza Társaság tagja.

A cikkhez kapcsolódó véleményt itt találja.