Fanny egy férfitől hódította el Faludyt

Ahogyan arról a Bors is beszámolt, Elvis Presley utolsó nagy szerelme könyvet jelentetett meg, amelyben a zenészhez fűződő kapcsolatáról vall. A történet apropóján híres emberek utolsó nagy fellángolását kutattuk fel.
Ahogyan arról a Bors is beszámolt, Elvis Presley utolsó nagy szerelme könyvet jelentetett meg, amelyben a zenészhez fűződő kapcsolatáról vall. A történet apropóján híres emberek utolsó nagy fellángolását kutattuk fel.

Elvis és Ginger

Elvis Presley-t, a Királyt mindig nagy társaság vette körbe, ám csak nagyon kevesen ismerték igazán. Ezek egyike Ginger Alden, az utolsó nagy szerelem a zenész életében. Ekkor Elvis már elhízott volt, menthetetlen drogfogyasztó, de Ginger őrülten beleszeretett. „Elvisszel lenni minden pillanatban olyan volt, hogy azt érezted, az élet kellős közepén vagy. Mágnesként hatott a személyisége, a kedvessége, bár az utolsó időkben gyakoriak voltak a dühkitörései" – vall közös életükről Ginger, aki csodaként élte meg, hogy kapcsolata lehet a „világ első számú férfijával".

A Napkirály titkos felesége

Forgassuk vissza az idő kerekét csaknem 300 évvel. 1719. április 15-én, 77 évesen ekkor halt Francoise d' Aubigné, aki a Napkirály utolsó szeretőjeként – sőt titkos feleségeként – vonult be a történelemkönyvekbe. Az asszony már 25 évesen megözvegyült, és kilenc évvel ezután XIV. Lajos akkori hivatalos szeretőjének, Montespan márkinénak a jóvoltából nevelőnőként a királyi udvarba került. Ám a márkiné kígyót melengetett a keblén, hiszen a szemrevaló nevelőnő nem csak a csemetéire vigyázott, de egy szép napon a király ágyasa is lett. A korábbi szerető joggal tajtékzott, hiszen Lajos őt eltávolíttatta az udvarból, miközben látványosan visszafogadta kegyeibe a feleségét. Így az új szeretőnek, Francois-nak egészen az 1680-as évekig, a királyné haláláig várnia kellett, hogy leplezetlenül a Napkirály kedvese lehessen. Az lett, sőt az ekkor már Maintenon márkiné nevet viselő Fran- ciose-t a király titokban feleségül is vette, és együtt is maradtak egészen a XIV. Lajos 1715-ben bekövetkezett haláláig.

Kodály 58 évvel volt idősebb

A művészek nagy többsége viharos szerelmi életet él, és közöttük sok olyan is akad, aki nála évtizedekkel fiatalabb nőbe szeret bele. Kodály Zoltán öt évtizedes házasság után veszítette el nála 19 évvel idősebb feleségét, majd a 77 éves művész beleszeretett Péczely László irodalomtörténész tizenkilenc éves lányába, aki tanulmányait megszakítva az idős zeneszerzőhöz kötötte életét. A köztük lévő 58 év korkülönbség ellenére is házasságuk boldog volt, Kodály utolsó, igen termékeny művészi korszakát ihlette és bearanyozta a Péczely Saroltához fűződő szerelme.

Örökbe akarta fogadni a szerelmét

Molnár Ferenc szívét 55 éves korában lobbantotta lángra a nálánál harminc évvel fiatalabb Bartha Vanda. Pedig a világhírű író felesége a csodaszép színésznő, Darvas Lili volt, ám különös megállapodásuk értelmében évente csupán néhány hetet töltöttek együtt – általában valamelyik európai luxusnyaralóhelyen. Molnár először gépírónak alkalmazta Vandát, aki hamarosan szerkesztője, menedzsere és ezzel párhuzamosan a szerelme is lett. Amikor pedig Vanda felajánlotta, hogy a zsidótörvények miatt üldözött írót elkíséri külföldre, Molnár így írt: „Tudta, hogy olyan embernek lesz útitársa, akit a közép- európai gyűlöletáradat halálra sebzett, és aki ezért retteg az emberi kapcsolatoktól".

Az Amerikába emigrált író felesége és szerelme New Yorkban együtt járt ebédelni, szórakozni, sőt Vanda az idők során Darvas Lili legjobb barátnője lett. Az író a saját halála utáni időkre is gondoskodni kívánt szerelméről, ezért még arról is beszéltek Darvas Lilivel, hogy örökbe fogadják Vandát. Végül erre nem került sor, sőt a szerető előbb távozott az élők sorából, mint az írókirály. Jelentős mennyiségű gyógyszer és alkohol végzett vele 1947-ben. „Vanda meghalt – életem fénye ki-aludt" – vetette papírra Molnár Ferenc.

Einstein versei fiatal szeretőjéhez

Albert Einstein negyvenévesen, az 1920-as években ismerkedett meg egy darázsderekú, barna hajú és igen dekoratív prágai könyvtárossal, akihez aztán 1955-ben bekövetkezett haláláig gyengéd szálak fűzték. A részletek 2004-ben váltak ismertté a nagyvilág számára, amikor is egy egyetemi könyvtár elfekvő papírjai közt megtalálták az élesszemű és meglepően irodalmi stílusban író Johanna Fantova naplóját. A 62 oldalas kézirat Einsteint igen jó humorú emberként írja le, valamint beszámol arról is, hogy a korábban kiválóan hegedülő tudós számára a vonós hangszeren való játék egy idő után nagy megterhelést jelentett, és áttért a zongorára. Einstein verseket írt, karikatúrákat rajzolt a nála huszonkét évvel fiatalabb kedvesének, aki nagy ünnepséget rendezett a matematikus utolsó, 75. születésnapján.

Mercury útja Marytől Jimig

A tragikusan fiatalon elhunyt zenészikon, Freddie Mercuryról közismert, hogy a saját neméhez vonzódott, bár a hetvenes évek elején nagy szerelem fűzte Mary Austinhez, akit élete végéig úgy emlegetett, mint „az egyetlen igazi barátnő". Az 1980-as években egyik kapcsolatból a másikba keveredett, mígnem szoros érzelmi viszonya alakult ki a fodrász Jim Huttonnal, akivel aztán hat évig – egészen haláláig – együtt is élt. Hutton mellette maradt akkor is, amikor a Queen énekesénél kimutatták az AIDS-betegséget, ami végül is a halálához vezetett. Huttonra – akárcsak főszakácsára, Joen Fanellire – ötszázezer dollárt hagyott, míg a hatalmas vagyonon fele-fele részben osztozott Mercury családja, valamint Mary Austin.

Fanny: Gyurka szép volt számomra

Egy ilyen összeállítás nem lehet teljes Faludy György nélkül. A költő biszexuális beállítódású volt, így nem lehet csodálkozni azon, hogy életének utolsó nagy szerelme, Fanny éppen egy férfi mellől szerette el őt. „Gyurkát a szépség mindig is vonzotta, legyen az költemény, szobor, férfi vagy női test. Eric amerikai balett-táncos volt, a híres Nurejevvel táncolt a párizsi operában. Ezzel a férfival 36 évet élt Gyurka" – elevenítette fel a múltat Faludy Fanny, a költőóriás utolsó múzsája, akivel közös erotikus fotóik, nagy botrányt kavarva a magyar Playboyban is megjelentek. „Gyurka szép volt számomra, a 64 éves korkülönbség ellenére, gyengéd szerető. Nőket, férfiakat egyaránt vonzott a kisugárzása. Mert élni, nem félt attól, hogy megbotránkoznak szerelmi viszonyain. Nem tudott kispolgári korlátok között gondolkodni" – nyilatkozta Faludy halála után Fanny.

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors