Az utóbbi időben talán még fontosabbá vált a dió helyes tárolása, amikor az új kártevő, a dióburok fúrólégy feldézsmálja előlünk a termés nagy részét.
Adióburok fúrólégy károsításának hatására felére esett vissza hazánkban a diótermésaz elmúlt években. A nyugatról terjedő kártevő már megjelent a Duna túloldalán is, és nyomában nagy pusztítás tapasztalható. Fontos tehát, hogy a meglévő készleteinket megfelelő módon tároljuk el a következő évre/évekre.
A pucolatlan diót szüret után ki kell szárítanunk, amelynek legjobb módja, ha kiterítjük száraz, szellős helyen - mondjuk egy padláson vagy csapadéktól védett teraszon, garázsban. A száradás kb. 2 hónapig tart, közben néha forgassuk meg, majd akasszuk fel lyukacsos zsákba. Hűvös helyen akár 1-2 évig is tárolható, de érdemes mielőbb felhasználnunk.
Meleg helyen, lakásban a diót nem érdemes tartunk, mert könnyen megavasodhat.
A pucolt dió még kényesebb a tárolásra, a spájzban ráadásul könnyen a molyok martalékává válhat. Pucolva vagy ledarálva, légmentesen lezárva tegyük a mélyhűtőbe, s csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük csak elő.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.