Éjjel-nappal vigyáznak Pécsi Ildikóra

Mély gyászában csak a férjével közös fotókat és felvételeket nézi egész nap Pécsi Ildikó. Nem akar semmi mást, csak átélni újra azt az 50 évet, amit együtt töltöttek. Az összeomlott művésznőre ketten is vigyáznak.
Mély gyászában csak a férjével közös fotókat és felvételeket nézi egész nap Pécsi Ildikó. Nem akar semmi mást, csak átélni újra azt az 50 évet, amit együtt töltöttek. Az összeomlott művésznőre ketten is vigyáznak.

Hétfőn reggel valahogy még nagyobb a nyugalom az egyébként is békés gödöllői kertvárosi utcában, mint máskor. A Pécsi-Szűcs házaspár portája körül autót alig látni, és gyalogosok sem nagyon tűnnek fel az erdőszéli környéken. Mintha mindenki lábujjhegyen járna, olyan nagy a csend. A környék gyászol, hiszen a szomszédok jól ismerték és szerették Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgót és a feleségét, a Kossuth-díjas Pécsi Ildikót. A futballista halálhíre vasárnap hamar végigsöpört a környéken, az emberek pedig tapintatosak, ezért ilyen háborítatlan a környék.

A házaspár 50 évet élt együtt boldogan © OPI

Ildikó a közös házukban van, és bár nagyon régen nem tette ki a lábát az utcára, most az otthonmaradásnak egy egészen új minőségét kénytelen elviselni: magára maradt.

Szűcs Lajos ötvenegy éven át volt a párja, a kapcsolatukat sokan irigyelték, ők tényleg szerették és tisztelték egymást. Szó szerint összenőttek, mindent együtt csináltak. „ Drága­jólajosom” – ahogy Pécsi nevezte az urát – távozásával Ildikó lelkének egy része is eltávozott. Az asszony összeomlott.

– Ildikó nincs egyedül, egy segítője napi 24 órát van vele, és a szűk családból is mindennap jön valaki – mondja a Bors megkeresésére az egyik segítője. – A művésznő telefonja azért van nálam – folytatja –, mert képtelen szegény azt a sok hívást fogadni, ami érkezik. Az első nap több száz hívása volt, és mellette jönnek az együttérző szöveges üzenetek is. Ildikó ezekkel még nem tud mit kezdeni, még fel sem fogta igazán, hogy nincs többé a férje.

A 80 éves művésznő gödöllői otthonában ül és az emlékeiről mesél folyamatosan © Bors

Lapunk úgy tudja, hogy Szűcs Lajosnak az utóbbi hónapokban már olyan rossz volt az egészségi állapota, hogy ha Pécsi Ildikó nem is akart vele szembesülni, de a lelke mélyén érezte, hogy közel a vég.

– Az elmúlt napokban többször is felmerült annak lehetősége, hogy Lajos bácsi elmegy – erősítette meg az értesüléseinket a színésznő segítője. – De hiába volt rosszul – folytatja a segítő –, nem akarta, hogy Ildikó bemenjen hozzá a kórházba. Azt üzente neki, hogy minden rendben van, azzal vigasztalta, hogy nemsokára hazatér. Nem akarta, hogy a felesége kiszolgáltatott helyzetben lássa.

Szűcs Lajos évek óta küzdött a gyilkos kórral, de nem szerette volna, hogy gyengének lássák © Végh István

„A papa ezt is jól megoldotta!” – ezt kiáltotta Ildikó, amikor megtudta, hogy Lajos meghalt – meséli tovább az önkéntes asszisztens. – Abban a pillanatban döbbent rá a színésznő, hogy a férje a saját érdekében átverte.

A segítőtől azt is megkérdezhettük, hogy Pécsi Ildikó hogy viseli a mindennapokat?

– Naphosszat a tévé előtt ül, és régi felvételeket néz. Olyanokat, amin ketten szerepelnek egyszerre Lajossal. Közös interjúkat és fotókat. Rengeteg fotója van, azokat nézegeti, és mesél. Most dől belőle a szó. Mi pedig, csak hallgatjuk. Nem tehetünk mást. A gyász első napjai borzasztó nehezek lehetnek, csak azzal enyhíthetünk valamennyit, hogy itt vagyunk vele.