A C- és a D-vitamin elengedhetetlen az erős immunrendszer működéséhez.
A vitaminok két fajtája a zsírban és a vízben oldódók. A D-vitamin zsírban oldódik, így szervezetünk hosszabb időre képes elraktározni. Míg más vitaminokat élelmiszerek útján juttatunk a szervezetünkbe, a D-vitamint a napfény hatására a test is elő tudja állítani.
A zsírban oldódó D-vitaminnal ellentétben a C-vitamin vízben oldódik, így ezt a szervezetünk nem raktározza el. Ezt napról napra pótolnunk kell valamilyen élelmiszer vagy tabletta formájában. A szív- és érrendszeri betegségek legtöbb formája, az ízületi betegségek, a rák, egyes szembetegségek, pajzsmirigybetegségek, májbetegségek, valamint tüdőbetegségek esetén különösen érdemes odafigyelni a C-vitamin rendszeres bevitelére.
A természetes ételek formájában bevitt túlzott mennyiségű C-vitamin esetében a túladagolás teljes mértékben kizárható.
A különböző kiegészítők szedése nagy mennyiségben hasmenést okozhat, illetve növelheti a vizeletben lévő húgysav szintjét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a megnövekedett húgysavszint vesekövet okoz a szervezetben.
Ezekről a vitaminokról, illetve immunrendszerünk erősítéséről egy korábbi cikkünkben már írtunk, melyetide kattintvaelolvashat.
A D-vitaminnal jól feltöltött szervezet hetekig, de akár hónapokig is képes elegendő mennyiséghez jutni.
A zsírban oldódó vitaminok hátránya, hogy túladagolhatók. Túladagolás akkor alakulhat ki, ha magas dózisban, hosszú távon és táplálék-kiegészítő formában fogyasztjuk.
A napi ajánlott beviteli mennyiség 2000 nemzetközi egység, de klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy napi 10 000 nemzetközi egység hosszas bevitele sem okoz kockázatot. A természetes D-vitamin-bevitelt nem lehet túladagolni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.