Balázs Fecó: Úgy izgulok, mint az első bulim előtt

Balázs Fecó márciusban félbeszakadt országos turnéja Balatonfüreden folytatódik most hétvégén. Telt ház előtt lép színpadra a Kossuth-díjas művész, majd Siófok következik, ha nem szól közbe az ismét felerősödni látszó koronavírus-járvány. Nem tagadja, nehezen élte meg a bezártságot. Hiányzott számára a zene, a fellépések, de legjobban a közönség. Most arra készül, hogy a zenész barátaiból verbuvált, tizenhat fős nagyzenekar segítségével ott folytassa, ahol tavasszal abbahagyta.

Már nagyon várom a ma este fél kilencet – mondta Balázs Fecó.

Be vagyok sózva, izgulok, mint annak idején, 1967-ben az első Neoton-fellépésem előtt. Nem mindegy, hogyan térünk vissza, a hosszú szünet utáni siker meghatározhatja az egész turnésorozatot. Tele a naptáram, sok koncertre készülünk, csak az égiek is „engedélyezzék” a fellépéseket.

Kertészkedett a karantén alatt a rockzenész © Knap Zoltán

Fecó elárulta, a karantén alatt rengeteg restanciát pótolt be. Kiolvasott például olyan könyveket, amelyeket már évek óta szeretett volna.

Egészen új dolgokat is felfedeztem az elmúlt hónapokban – folytatta. – No nem a zenehallgatásra gondolok, mert az ki nem maradhat az életemből. De a konyhában például átvettem az irányítást, már olyan jól áll a kezemben a fakanál, mintha mindig szakács lettem volna.

Büszke vagyok arra is, hogy a kertben már meg tudom különböztetni a virágot a gyomtól úgy, hogy nem kell állandóan a Kis növényhatározót bújnom. Kétórásra tervezik a füredi bulit, ami egy fiatal muzsikusnak is megterhelő, hát még egy védett korban lévő, örökifjú zenésznek.

Hanggal bírni fogom, az biztos – jelentette ki Fecó. – Lehet, egy-két hamis hang is kijön majd belőlem, de ettől különleges, ettől utánozhatatlan egy élő buli. Bevallom, én még nem hallottam olyan koncertet, ahol „stúdiótisztán” szólt minden. Attól nem tartok, hogy belebakizok a nóta szövegébe, hiszen a közönség sokszor együtt énekel velem. Ők meg biztosan nem tévesztenek majd.