Űrhajós

Nem akármilyen csodában lesz része Farkas Bertalannak

Zs.

Létrehozva: 2024.05.17.

Módosítva: 2024.05.17.

Az eddig első magyar űrhajós, Farkas Bertalan űrrepülésének 44. évfordulójára különleges eseménnyel készül egy művészcsoport: az űrhajós arcképét festik majd egy közel 100 nm-es vászonra. A nyilvános eseményen személyesen, ahol bárki beállhat festeni, Farkas Bertalan is jelen lesz.

44 évvel ezelőtt írt történelmet Farkas Bertalan vadászpilóta azzal, hogy ő volt az első magyar űrhajós, aki eljutott a világűrbe. A kivételes teljesítményét a mai napig tisztelet övezi, neki köszönhetően lett a magyar a világ hetedik nemzete, melynek képviselője ott járt. 

Farkas Bertalan
Farkas Bertalan nyolc napos űrbéli tartózkodása során, egyik este (1980. május 26-án) ő olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek, magával vitte a tv-macit is a világűrbe és kislánya piros-fehér-zöld ruhás babáját. Fotó: Nemzeti Fotótár 

Tisztelgés és művészeti élmény 

Az utazás negyvennegyedik évfordulójára, hazai művészek egy csoportja készül egy nagyon különleges rendezvénnyel. Május 26-án, vasárnap 10-16 óra között Budapestre, az Egyetem térre hívnak kicsiket és nagyokat, akikkel egy urban art művészeti esemény keretében közösen megalkotják Farkas Bertalan arcképét. De, hogy konkrétan miről is van szó: egy közel 100 nm vászonnyomat alapú képet festenek ki, ami a világ legnagyobb PICaROUND kifestője lesz. 

DSC_1585
Farkas Bertalan arcképe egy 100 nm-es vászonra kerül Fotó: Kiss János

Az eseményen természetesen jelen lesz Farkas Bertalan is. Farkas Bertalan egyébként már tud a kezdeményezésről, a projekt egyik vezető alkotója, Pittmann Zsófi képzőművész tájékoztatta őt a részletekről. A sokat látott űrhajós reakciót nézve azonban nem biztos, hogy el tudja képzelni, hogy valójában milyen látványos lesz a végeredmény... 

Az esemény hivatalos Facebook-oldalán minden szükséges információ elérhető az érdeklődők számára. 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek