Anyaság

Exkluzív fotók: Berki Mazsi leendő anyósával és kislányával pózol

Magyar Adrián

Létrehozva: 2024.05.15.

Az anyaság sokak szerint a legédesebb teher a világon. Életet adni egy gyermeknek az egyik legcsodálatosabb tett, ami létezik - és ezzel Berki Mazsi is így van.

Meghatottan, mosolygós hangulatban találkozott a hot! magazin stábjával Berki Mazsi. Emma bölcsődéjében anyák napi ünnepséget tartottak, így nemcsak az édesanya, hanem az ő anyukája és – ahogyan fogalmaz – a leendő anyósa is jelen voltak a rendezvényen.

hot feltöltés - berki mazsi és kislánya szl
Berki Mazsi lányának, Emmának anyák napi ünnepségén Mazsi édesanyja és "leendő anyósa" is részt vett - Fotó: Szabolcs László / hot! magazin

Nagyon megható látni, ahogy nő a kislányom. Őszinte leszek: megkönnyeztem a műsort. Már folyékonyan beszél, és amit hall, azt elismétli, legyen az mondóka vagy dalszöveg, hihetetlenül gyorsan megtanulja, ráadásul képes az édesanyja eszén is túljárni! Emma két és fél éves, hároméves kortól lesz kötelező az óvoda. Mivel őszi gyerkőc, ezért maradunk még egy évet a bölcsődében. Szeretjük a jelenlegi bölcsijét, hiszen fantasztikusak a pedagógusok, nagyon szeretik a kislányomat, nem utolsó sorban pedig őt sem szeretnénk kimozdítani ebből a stabil környezetből – kezdte mosolyogva Mazsi a hot! magazinnak.

„Mindenkivel játszik és bohóckodik, igazi szeretetcsomag!”

Közel egy éve otthagyták a főváros zaját, és egy csendes vidéki városba költöztek. Mazsi számára azonban nem indult felhőtlenül az ottlétük: idő kellett, amíg megtalálta a város szépségeit.
Amikor Budapestről Székesfehérvárra költöztünk, először nehezen találtam a helyem. Nem voltak barátaim helyben, és egyedül éreztem magam. Ma viszont azt mondom: nem biztos, hogy visszaköltöznénk a fővárosba. Nagyon közel van hozzánk minden, és még csúcsforgalomban is gyorsan odaérek mindenhova. Itt sokkal családiasabb a környezet, és közvetlenebbek az emberek – ecsetelte Mazsi, hozzátéve, hogy Emmának is könnyen ment a beilleszkedés. – Amikor megszületett, nagyon fontosnak tartottam, hogy ne óvjam egy burokban. 

Nagyon szoros volt a kötődésem édesanyámmal, ezért nehezen szakadtam el otthonról, és nem könnyű nyitni az új dolgok felé. Szeretném, hogy ebben a kislányom egy kicsit nyitottabb legyen, és ne akarjon valamihez annyira ragaszkodni, mint annak idején én.

– Szeretném arra nevelni, hogy ő maga irányítsa és teremtse meg a saját környezetét. Egyébként nagyon jól elvan az emberek között, mindenkivel játszik és bohóckodik, igazi szeretetcsomag! – áradozott az anyuka.

Így vagy úgy mindenki szorul valamilyen segítségre, Mazsinak azonban határozott véleménye van arról, miként szeretné nevelni a saját gyermekét.
Soha nem kértem tanácsot anyukámtól, sőt nem szeretem, ha beleszólnak, hogyan nevelem a gyerekemet. Sok mindenben nem értünk egyet édesanyámmal. Nem szoktam beleszólni abba, hogy mit csináljon a gyerekkel, ha ott van nálam, és most már eljutottunk oda, hogy ő sem szól bele, hogy én mit hogyan és miért teszek. Emma nagyon szereti őt, bátran mondhatom, hogy ő a második ember az életében utánam, akihez a legjobban kapcsolódik – árulta el.

hot feltöltés - berki mazsi és kislánya szl
Mazsi, az anyukája és Emma igazán jó barátnők - Fotó: Szabolcs László / hot! magazin

Berki Mazsi mindig alkalmazkodik az adott helyzethez

Egyértelmű, hogy minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, ami bizony sok alkalmazkodással jár. Ebben Mazsi is igyekszik megtalálni az egyensúlyt.
Egészen egyéves koráig következetes voltam Emmával. Szoros menetrendet követtem, figyeltem, hogyan és mikor alszunk, mit ehet és mit nem. Az évek alatt azért sokat lazított rajtam az anyaság, ma már sokkal inkább a lazább rendszer jellemző. Én a szülők azon csoportjába tartozom, akik azt vallják, hogy a gyermek alkalmazkodjon a szülőhöz és az életritmusához, ne pedig fordítva, persze vannak kivételes helyzetek. Bevallom, van, hogy nem tudok annyit foglalkozni Emmával, amennyit szeretnék. Ezért egy dolgosabb nap után van, hogy szabadnapot veszünk ki a bölcsi­ből, és anya-lánya napot tartunk. Már nincs egy lefektetett órarendünk, mindig az adott helyzethez alkalmazkodom. Ha nincs itt a párom kislánya, akkor megpróbáljuk tartani a menetrendet, hogy este időben lefekszünk. Ilyenkor nekünk is van időnk Zolival beszélgetni, kettesben lenni, hiszen másnap újból kezdődik a körforgás.

Minden szülő elolvad a gyer­mekétől, ám ez veszélyes fegyver is lehet, ha a csöppség észleli. Ezért jó, ha valamilyen szinten képesek vagyunk objektívan kezelni a gyerkőc kéréseit.
Érzelmileg nagy hatással van rám. Emiatt mostanában nem vagyok olyan következetes, ennek pedig látom az eredményét, úgyhogy most próbálok elmenni abba az irányba, hogy amit mondok, ahhoz tartsam is magam. Nagy segítségemre van a párom, mert neki a kislánya mellett van egy nevelt, nem vér szerinti fia is. Ő nagyon következetes mindenkivel, és nem tesz különbséget a gyerekek között. 

Emma felnéz Zoli kislányára, mindenben utánozza. Órákat képesek eljátszani, és még az ajándékokat is megosztják egymással: volt, amit Emma kapott, de Zaránál kötött ki, és fordítva.

– Hasonló az érdeklődési körük, mindketten szeretik az állatokat. Remélem, ez a kapcsolat megmarad köztük – mesélte Mazsi.

hot feltöltés - berki mazsi és kislánya szl
Emmácska egy igazi szeretetgombóc - Fotó: Szabolcs László / hot! magazin

„Ha szomorú vagyok, esetleg sírok, akkor odajön hozzám, megölel”

Mazsi szerint nincs olyan, hogy jó vagy rossz anya, hiszen ezt csak akkor tudjuk meg, amikor felnő a gyermek, és kiderül, hogy sikerült-e átadnunk azt, amit szerettünk volna.
Amit a legfontosabbnak tartok, az a szeretet és a figyelem. A gyereknek később mindig abból adódik lelki sérülése vagy problémája, ha nem kap elég szeretetet vagy figyelmet a szülőtől. Én ezért próbálok ebbe az irányba haladni. Nem mindig sikerül, de szeretnék több minőségi időt tölteni Emmával. Ha pedig vele vagyok, akkor minden más megszűnik. Lenémítom a telefonomat, és nem nézem az e-maileket sem. Fontos, hogy erre figyeljek, mert érzem, hogy gyorsan szalad az idő. A nyaram most szerencsére felszabadultabb lesz, így kicsit könnyebben lehetünk majd együtt.
Az édesanya sokat merít abból a kapcsolatból, ami közte és az anyukája között volt, és Emmánál is igyekszik figyelni az olyan dolgokra, mint az őszinteség.
Néha úgy érzem, hogy inkább a barátnője vagyok, mintsem az édesanyja, ezért is próbálom tartani a következetességet, hogy meglegyen a tisztelet. Anyukám és köztem is egy ilyen laza kapcsolat van, ezért szeretném, hogy a lányommal is őszinte legyen a kettőnk közti kapocs. Ha szomorú vagyok, esetleg sírok, akkor odajön hozzám, megölel, és mondja, hogy „Anya, semmi baj, ne sírj!” Van, hogy Emma vigasztal! Hihetetlenül magas az érzelmi intelligenciája, úgyhogy kíváncsi leszek, mi lesz belőle, ha nagy lesz.

A legújabb hot! magazinban rengeteg exkluzív sztárhírt olvashat - Fotó: hot! magazin

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek