Gyász

Fájó veszteség: Elhunyt Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze

K.C.

Létrehozva: 2023.05.09.

Módosítva: 2023.05.12.

Pár nappal a kilencvenhatodik születésnapja előtt távozott a tehetséges színésznő, akinek rengeteget mindent köszönhetnek a magyarok.

95 éves korában elhunyt Máthé Erzsi színművész, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, az egyik legjellegzetesebb orgánumú magyar színésznő – tudta meg az Index a család egyik barátjától.

gyász, gyertya, pexels
Képünk illusztráció / Fotó: Pexels

Máthé Erzsébet 1927. május 16-án született Budafokon. Először a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, ahová nem vették fel. Így 1945–1948 között az Országos Színészegyesület színiiskolájának lett a hallgatója, ahol olyanok voltak a mesterei mint Rátkai Márton, Ascher Oszkár, Lázár Mária, Várkonyi Zoltán és Gobbi Hilda.

1948–49-ben a Vígszínház tagja volt. 1949–1952 között pedig a Pécsi Nemzeti Színház színésze. 1952–1983 között a budapesti Nemzeti Színháznak volt tagja. 1983-tól a Katona József Színházban játszik, aminek az alapító tagja volt.

2002-ben létre hozta a Máthé Erzsi Alapítvány a Koraszülöttekért, melynek célja a kora- és újszülöttek intézményen belüli és otthoni ellátásának támogatása. 2006-ban még egy alapítványt alapított, melynek célja a Pécsi Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, valamint a határon túli magyar nyelvű színházak tagjainak, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak segítése.

A színészettől csak 84 évesen vonult vissza. Elmondása szerint a színház volt a családja, amelyhez a végsőkig ragaszkodott. A Nemzet színésze május 8-án este hajtotta örök álomra a fejét. Máthé Erzsi május 16-án lett volna 96 éves.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek