Szexszimbólum

Sosem látott fürdőruhás képek kerültek elő Karády Katalinról

Szilágyi Ágnes

Létrehozva: 2023.03.29.

Módosítva: 2024.02.09.

Karády Katalin nagy utat tett meg a kőbányai szoba-konyhás lakásból a New York-i Második sugárútig. Budapesten díva volt, Amerikában pedig kalapszalon-tulajdonos. Most előkerült róla néhány olyan fotó, amiket eddig még nem láthattunk!

Karády Katalin nevét hallva számtalan fekete-fehér magyar film juthat eszünkbe. Már a harmincas években számtalan férfi omlott a lábai elé, és később is sok mendemonda keringett róla; a végzet asszonyának tartották, férfifaló hírében állt.

Karády Katalin fürdőruhás fotói mindeddig ismeretlenek voltak a nagyközönség számára - Fotó: hot! archív / Klinghammer Noah

Korának szex­szimbóluma volt

Cs. Aczél Ilona színitanodájában tanulta meg a színészi szakmát és azt, hogy miként öltözködik, beszél és viselkedik egy úrinő. A színházi debütálására a harmincas évek végén, Az asszony és ördög című darabban került sor, majd három éven át a Vígszínházban játszott. A Halálos tavasz című mozifilmjével befutott, és a kor ünnepelt dívája, szexszimbóluma lett. Lányok-asszonyok ezrei Karády-frizurát és -kalapot csináltattak maguknak. Erotikusan búgó hangjával slágerré tette a Hamvadó cigarettavég című dalt. Őrületes tempóban dolgozott; kilenc év adatott meg neki a sztárságra, ezalatt húsz filmfőszerepben láthatta a közönség.

Nem csupán hazánkban, az Egyesült Államokban is bomlottak Karády Katalinért. A hot! magazinban további fotót is talál a díváról - Fotó: hot! archív / Klinghammer Noah

Szerelem és börtön

Ám amíg a szakmájában sikeres volt, a magánéletére ez már nem volt jellemző: egymásba szerettek Ujszászy István tábornokkal, aki eljegyezte a színésznőt, azonban a német megszállás alatt a dalait letiltották, a filmjeit levették a mozik műsoráról. A Gestapo letartóztatta a szövetségeseknek való kémkedés vádjával: megkínozták, majdnem agyonverték. A vőlegénye barátai szabadították ki a fogságból. Ennek ellenére a szabadulása után gyerekeket mentett meg a nyilasok kezei közül, és a háború végéig bújtatta őket. 

A háború vége után elhatározta, hogy elhagyja az országot, amit 1951-ben meg is tett. Többfelé élt, végül New Yorkban telepedett le.

Itthon Karády neve egy teljes generáció előtt ismeretlen maradt. A 70. születésnapja alkalmából hazahívták. Akkor is stílusos maradt: maga helyett egy kalapot küldött. Amerikában hunyt el 1990-ben, élete 80. évében.

Gyűjtő őrzi a múltat

Most egy gyűjteményből sosem látott fürdőruhás fotók kerültek elő róla, amelyeket Klinghammer Noah, a budapesti haute couture varroda tulajdonosa őriz, aki civilben képzőművész és 17 évig élt Londonban.

– Számtalan Karády-filmet láttam a szüleimmel és a nagyszüleimmel. Bevallom, a színésznő búgó hangja, a stílusa fogott meg – árulta el. – Ekkor kezdtem foglalkozni az életével. Most viszont egy online licitáláson akadtam rá ezekre a ritkaságokra és tettem ajánlatot. Egy idős úr bocsátotta áruba az ominózus képeket, én pedig lecsaptam rájuk – mesélte a művészeti kurátor. 

 

Amerikában nem felejtik el

A halála harmincadik évfordulóján, 2020-ban emléktáblát avattak New Yorkban annak a háznak az udvarán, ahol a lakása volt. Az épület ettől kezdve a Katalin Karády Memorial Courtyard nevet viseli.

 

A díva meglátta benne a dívát

Bajor Gizi, a kor ünnepelt színésznője pontosan meglátta Karádyban, azt, amivé a későbbiekben vált. A magyar színpadok nagyasszonya a következőket mondta róla:

„Az a fajtájú női típus, amely még magyar színpadon nem is volt. Százszázalékosan és legelsősorban az van meg benne, amit szerintem Hollywoodban Marlene Dietrichből szerettek volna kicsiholni. Bestia típus, halálsugár és szivárvány, mert minden fantasztikus és örvénylő, veszett és megható káprázása mellett gyerekes is, szóval a Nő…”

 

További izgalmas írásokat és exkluzív fotókat talál a hot! magazin legfrissebb számában. Fotó: hot! magazin

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156865_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714060820
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162164_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Macron berúgta az ajtót: „Európának meg kell mutatnia, hogy nem Washington ölebe”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160570_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Érzelmes szavakkal búcsúzik Gyöngyi, itt a vége?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160781_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162562_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tragédia a színpadon: koncert közben halt meg a 31 éves énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1l2YeCy2zLGxk9ZjV1iHiEDq1JC44MZP6OJUyYdsA_k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0MzM1NmQ2NzE0NDQwMGJhZTFiNjRlNTAyYjg5MmVj.jpg
Testalkat

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RrFoiRwdy8ml50lA6R_0vYdpNLwF4BhGZNX3yW4agoY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkzZjVlNDVlYWQzNDQxMjlhMzI2Yzg1N2NiZjI2MmEz.jpg
NÁSZFRÁSZ

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja