Gyász

„Reggelente még nézem a telefonomat, hogy hívott-e” - megrázó interjút adott a gyászoló Görbe Nóra

Szabó Andrea

Létrehozva: 2023.03.29.

Úgy tartják, hogy akkor leszünk felnőttek igazán, amikor elveszítjük a szüleinket. Görbe Nóra ajándékként tekint az utolsó tizenöt évre, amit az édesanyjával tölthetett. A kapcsolatuk nem volt mindig zökkenőmentes, de sikerült behozniuk a lemaradásokat.

Hat évvel ezelőtt a színésznő már megtapasztalta egy számára fontos személy elvesztését: akkor a férje, Péter ment el, hosszú betegeskedés után. Időközben szeretett kutyája is elpusztult. A felmenői közül már csak az édesanyja maradt, akivel napi szinten tartotta a kapcsolatot. A mama már jó ideje egy közeli, biztonságot nyújtó intézményben élt, de amikor csak tehették, közös programokat szerveztek. Így volt ez feb­ruár 24-én is – másnap reggel viszont nem várt üzenet érkezett.

Görbe Nóra édesanyjával, Megyeri Évával (Fotó: hot! archív)

– Előző nap étteremben voltunk, kávéztunk. Édesanyám 85 éves kora ellenére nagyon érdeklődő volt, rengeteget olvasott, nyitott elmével és nagyfokú életkedvvel élt. Aznap, amikor hazavittem, ahogy kiszállt az autóból, és visszanézett, megmagyarázhatatlan módon láttam rajta valamit. Este még beszéltünk, reggel azonban üzentek az intézményből, ahol lakott, hogy hívjam a központi nővérhívót. Korábban soha nem kaptam ilyen üzenetet; azonnal tudtam, mi történt – mesélte Nóra szomorúan a hot!-nak.

„Reggelente még nézem a telefonomat, hogy hívott-e”

A színésznőt letaglózta az a ridegség, amivel az édesanyja halálhírét közölték. Egy ba­rát­nője kísérte el a búcsúra.

Minden ködbe burkolózott körülöttem. Azt sem tudtam, hogy hol vagyok, csak azt, hogy egyedül maradtam. Most lettem igazán árva. 

Egy barátnőm jött velem, hogy ne én vezessek. Borzasztó volt belépni; anyu ott feküdt az ágyon, el kellett búcsúznom tőle. 

Még fel sem ocsúdtam bánatomból, már jöttek a lélekölő intéznivalók. Az intézményben empátiamentesen kezeltek mindent; az volt a legfontosabb, hogy azonnal elvigyék a tévé beltéri egységét… Úgy döntöttem, hogy mindent otthagyok; nehéz újra belépni oda. A hivatalos ügyek megnehezítik a gyászfolyamatot, de anyu nem akarná, hogy szomorkodjak.

Néhány hét elteltével már úgy érzi, hogy tud beszélni a történtekről, a mindennapokban viszont van valami, ami nem változott.

Reggelente még nézem a telefonomat, hogy hívott-e anyukám – árulta el.

„Értékes ember volt, aki végigküzdötte az életét”

Nóra ma is elemzi önmagát; ahogy mesél, látja az összefüggéseket, és levonja a tanulságokat.

Értékes ember volt, aki végigküzdötte az életét. Apuval nagy szerelem volt az övék, de mindössze hároméves voltam, amikor elváltak. Utána mindent egyedül csinált: az iskolákat, a szakmai előremenetelét. Kezdetben Szarvason volt pedagógus, majd a fóti gyermekváros nevelőjeként vállalt munkát, ahol ezer állami gondozott gyerekről gondoskodtak. A mai napig írnak nekem az egykori növendékei. Végül a szobi nevelőotthon igazgatója lett, onnan ment nyugdíjba. Emlékszem, a munka és a gyereknevelés mellett szerzett még legalább két kiegészítő diplomát. Mindvégig megtartotta a szellemi frissességét. A szerelemről sem mondott le, újra férjhez ment. Nyolcvanon túl is voltak udvarlói, nagy rózsacsokrokat kapott! Velem volt a legszigorúbb, a legkövetkezetesebb, de ha nem így nevelt volna, nem tudnék így megállni a saját lábamon. Ka­masz­ko­rom­ban meggyűlt velem a baja, fiatal édesanyaként nehezen kezelte az önfejűségemet. Úgy érzem, hogy sok téren átvettem a példáját. A Linda című sorozat is egy olyan nőről szól, aki erős, és a férfiak világában hamarabb megtalálja a tettest, mint a kollégái. A válásom után én is voltam egyedülálló anya. Ennyi idősen is ugyanazt az intenzitást érzem, mint huszonöt évesen, nem vagyok fáradt vagy érdektelen; mindezt anyunak köszönhetem.

„Amikor eljött hozzám, megnyugodott”

A színésznő soha nem felejti el azt, hogy mekkora támaszt nyújtott neki az édesanyja, amikor elveszítette a férjét.

Sokat segített akkor is, amikor Péter meghalt, és úgy éreztem, hogy ezt nem élem túl. Azt mondta: „De igen, túl fogjuk élni!” Programokat talált ki, arra sarkallt, hogy mozduljunk ki; ezt a fajta belső tartását az utolsó pillanatig megőrizte – emlékezett Nóra.

A színésznő tavaly júliusban Biatorbágyról visszaköltözött a nagyvárosi forgatagba. Ettől még energikusabbnak érzi magát.

Már nem szerettem abban a házban élni: mindenki, aki fontos volt, eltávozott. Most újra úgy érzem magam, mint amikor diákként beköltöztem a kollégiumba! Járom a várost, élvezem a nyüzsgést. Amikor anyu eljött hozzám, és megnézte az új lakóhelyemet, megnyugodott. A férjem halála után hosszú ideig tartott a gyászfolyamat, de édesanyám elvesztését most másképpen élem meg – árulta el Nóra. Úgy érzem, mintha anyu egész életereje belém költözött volna! Az energiaszintem magasabb, mint a sajátom. Mintha hozzáadódna az ő lelke az enyémhez. Minden reggel érzem, amikor felébredek. Anyukám mindig örült ha utaztam, ezért azt tervezem, hogy tavasszal újra nekivágok egy olyan úti célnak, ami megfizethető ugyan, de újra hallhatom az óceán morajlását, ami mindig maximálisan feltölt.

Fotó: hot! magazin

 További exkluzív történetekért keresse az újságárusoknál a hot! magazin legújabb számát!

 

Görbe János   (1912–1968)

Nóra édesapja korának színészlegendája volt, Kossuth-díjjal is kitüntették. Az alkoholproblémáin a felesége, Megyeri Éva sem tudott segíteni, bárhogy is igyekezett. Emiatt az asszony szanatóriumba is került egy időre, ahol dr. Szinetár Ernő ideggyógyász kezelte, a rendező, Szinetár Miklós édesapja. Az orvos a válásuk (1959) egyik bontóperében is tanúskodott.

 

Az ország „Lindája”

Az édesanyjának időbe telt elfogadnia, hogy a lánya végül az édesapja pályáját választotta, több sikeres filmben és tévéjátékban szerepelt. 

– Egy idő után már tetszett anyunak: a sikereimet látva kezdte átértékelni, hogy nem az ő szakmáját választottam, hanem az apuét. Nehéz volt neki ezt megemészteni.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091081_auto_resized.png
origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26444_resized.jpg?avcount=1711633216
origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17079298_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Kiszállok" – Ennyi volt, Till Attila elbúcsúzott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087829_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083836_auto_resized.jpg
vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26445_resized.jpg?avcount=1711633216
origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088339_auto_resized.jpg
travelo.hu

Húsvét közeledtével virágba borul az Adria Királynője Horvátországban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091059_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Gyanítom, hogy elrabolták a 2 éves unokámat” – Kétségbeesve keresik az eltűnt Dankát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711633216
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088638_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Dráma! Máris kiadja felesége útját a TV2 sármos sztárja?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1L53DUZBYOA19J5qcAf5Q5mAc5htxmrQUnkzmqbHGqc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2NTVlZmU5MjUzNTRmNzFhMTEzOGIwZDE0MDU3MWQ2.jpg
Kapcsolat

Stana Alexandra: Egyedül vagyok, de nem vagyok magányos

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/NGTSkhAe4r_xyD7EZpvixbLravikOwcZ8QXfNh1u_ww/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQwOTEwNTNjNzM5YzQ5NGQ5ODdkYWM4MDNkZWFkNWFm.jpg
Nőiesség

"Nem vagyok se magas, se vékony" – modellnek állt a TV2 sztárja – fotók