Celeb

Trokán Péter: Kell a tudás, a bot magától nem fogja meg a halat

K. D.

2021. július 30. péntek 16:30

A pecázás a sztárokat is megfertőzte. Színészek, zenészek, sportolók ragadnak botot, hogy kikapcsolódjanak a vízparton. Ezúttal egy régi motorossal, a Jászai Mari-díjas színésszel, Trokán Péterrel beszélgettünk.

Forrás: Végh István

Kis túlzással horgászbottal a kezében született a Jászai Mari-díjas színész, Trokán Péter, aki több mint 70 éve hódol ennek a csodálatos hobbinak. Nem véletlen, hogy színésztársai előszeretettel kérnek tőle tanácsokat, még a köztársasági elnöknek, Áder Jánosnak is van közös története az elismert művésszel.

Halad a korral

– Mióta élek, azóta horgászom. Kezdetben a barátaimmal pecáztam a Dunán. Nem volt szinte semmink. Egy botra erősítettünk damilt, meghajlítottuk a gombostűt a horognak, az úszónk pedig gyufa volt, így szedegettük ki a sneciket – fogalmazott a Borsnak Trokán Péter, aki haladt a korral, és manapság már a legmodernebb technikával csalja horogra a halakat. Ettől függetlenül, hiába a legszuperebb botok, orsók, horgok, semmit nem ér, ha az ember nem tud horgászni. Sokkal fontosabb a tudás a felszerelésnél, hiszen a bot magától nem fogja meg a halat.

Keresi a halat

A 75 éves színművész a mozgalmasabb peca híve, szereti keresni a halakat, éppen ezért az úszós módszer a kedvence.

– Azért szeretem, mert itt rögtön kontaktba kerülök a hallal. Például, ha nekimegy a zsinórnak, akkor tudom, hogy ott van az etetésem körül, csak más csalit kell felkínálnom – tette hozzá a Jászai Mari-díjas színész.

– A bojlizást viszont sosem próbáltam. Számomra túlságosan unalmas. Nem én irányítok. Beetetek, bedobom a felszerelésemet, és várom, hogy megérkezzen a hal. Úgy gondolom, a horgászat ennél többről szól. Éppen ezért gigantikus fogásokkal nem büszkélkedhetek: egy 11,7 kilós ponty a rekordom. De sosem az volt a célom, hogy kapitális kopoltyúsokat zsákmányoljak. Nem is értem, hogy mi ez az őrület. Most mindenki csúcsokat akar dönteni, nem sajnál se időt, se pénzt, hogy 20-30 kilós pontyot tartson a kezében.

Kezdődik a túra

Trokán Péter nemcsak a belföldi vízeket kedveli, hanem külföldre is szívesen ellátogat. Színésztársaival több mint tíz éve jár rendszeresen Norvégiába pecázni, ahol laposhalakra horgászik többek között a Kossuth-díjas Reviczky Gáborral.

– Kedden indulunk. Sajnos tavaly megszakadt a hagyomány, a koronavírus-járvány miatt nem tudtunk elutazni, de idén összejön – zárta a horgászat nagykövete, akinek 32 kilós laposhal a rekordja.

További cikkek

Kínos

Olyan intim videót tett közzé véletlenül Tóth Andi, hogy azonnal törölni kellett

Vallomás

Házasságáról vallott Tápai Szabina: Más lett a fontossági sorrend

Ez is érdekelhet

kemma.hu

Busz akadt el a tatabányai halálos baleset helyszínénél

borsonline.hu

Egy hónapja fagyoskodik tíz vásárhelyi család: se meleg víz, se fűtés

origo.hu

Becsüljük meg, mert ilyen vad kisautó aligha lesz többet

hirtv.hu

A jelek szerint nincs közgazdász diplomája az MSZP-s Bangónénak

kemma.hu

Halálos baleset Tatabányán: vélhetően rosszul lett az ütközés előtt az áldozat

origo.hu

Generációs kapcsolatot mutattak ki a dohányzás és a testzsír között

mindmegette.hu

Ha igazán házias ízekre vágysz: így készül a savanyú becsinált leves

origo.hu

Budapesten megnyílt a világ egyik legjobban várt új épülete, a Magyar Zene Háza

ripost.hu

Maga alá temeti a gyász a 7 éves újpesti fiú családját: „Életvidám gyerek volt”

haon.hu

Majdnem tragédiával végződött a magyar énekesnő vacsorája

nemzetisport.hu

Válogatott: már nem Fehér Csaba az MLSZ szakmai igazgatója

origo.hu

Napi balfék: Balázs Klári is őt felügyeli!