Celeb

Trokán Péter: Kell a tudás, a bot magától nem fogja meg a halat

K. D.

Létrehozva: 2021.07.30.

A pecázás a sztárokat is megfertőzte. Színészek, zenészek, sportolók ragadnak botot, hogy kikapcsolódjanak a vízparton. Ezúttal egy régi motorossal, a Jászai Mari-díjas színésszel, Trokán Péterrel beszélgettünk.

Forrás: Végh István

Kis túlzással horgászbottal a kezében született a Jászai Mari-díjas színész, Trokán Péter, aki több mint 70 éve hódol ennek a csodálatos hobbinak. Nem véletlen, hogy színésztársai előszeretettel kérnek tőle tanácsokat, még a köztársasági elnöknek, Áder Jánosnak is van közös története az elismert művésszel.

Halad a korral

– Mióta élek, azóta horgászom. Kezdetben a barátaimmal pecáztam a Dunán. Nem volt szinte semmink. Egy botra erősítettünk damilt, meghajlítottuk a gombostűt a horognak, az úszónk pedig gyufa volt, így szedegettük ki a sneciket – fogalmazott a Borsnak Trokán Péter, aki haladt a korral, és manapság már a legmodernebb technikával csalja horogra a halakat. Ettől függetlenül, hiába a legszuperebb botok, orsók, horgok, semmit nem ér, ha az ember nem tud horgászni. Sokkal fontosabb a tudás a felszerelésnél, hiszen a bot magától nem fogja meg a halat.

Keresi a halat

A 75 éves színművész a mozgalmasabb peca híve, szereti keresni a halakat, éppen ezért az úszós módszer a kedvence.

– Azért szeretem, mert itt rögtön kontaktba kerülök a hallal. Például, ha nekimegy a zsinórnak, akkor tudom, hogy ott van az etetésem körül, csak más csalit kell felkínálnom – tette hozzá a Jászai Mari-díjas színész.

– A bojlizást viszont sosem próbáltam. Számomra túlságosan unalmas. Nem én irányítok. Beetetek, bedobom a felszerelésemet, és várom, hogy megérkezzen a hal. Úgy gondolom, a horgászat ennél többről szól. Éppen ezért gigantikus fogásokkal nem büszkélkedhetek: egy 11,7 kilós ponty a rekordom. De sosem az volt a célom, hogy kapitális kopoltyúsokat zsákmányoljak. Nem is értem, hogy mi ez az őrület. Most mindenki csúcsokat akar dönteni, nem sajnál se időt, se pénzt, hogy 20-30 kilós pontyot tartson a kezében.

Kezdődik a túra

Trokán Péter nemcsak a belföldi vízeket kedveli, hanem külföldre is szívesen ellátogat. Színésztársaival több mint tíz éve jár rendszeresen Norvégiába pecázni, ahol laposhalakra horgászik többek között a Kossuth-díjas Reviczky Gáborral.

– Kedden indulunk. Sajnos tavaly megszakadt a hagyomány, a koronavírus-járvány miatt nem tudtunk elutazni, de idén összejön – zárta a horgászat nagykövete, akinek 32 kilós laposhal a rekordja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek