Celeb

Török Ádám nyáron beindítja a Gőzhajót

Bors

2021. április 26. hétfő 18:45

Hívták keresztes lovagnak, utolsó mohikánnak, örök hippienek, emlegették modern Szindbádként, de Török Ádám nem szereti saját mítoszát építeni. Ha megkérdezik, csak így jellemzi munkásságát: “53 éve fújom a csövet és ordibálok” – amit most Fonogram életműdíjjal ismertek el.

Kapott már Máté-Péter és eMeRTon-díjat, lovagkeresztet és Budapestért díjat, Török Ádámot mégis meglepte, hogy 2021-ben neki ítélték a Fonogram életműdíjat.

Az elmúlt években hallottam róla, hogy javasoltak rá, de teljesen váratlanul ért, amikor értesítettek róla – mondja a Borsnak az énekes-fuvolista. – Ez ugyanis elsősorban popzenei elismerés, viszonylag ritkán kapják rockerek.

Szerencséje volt, de aligha véletlenül, hogy a lezárások előtt ő adta az utolsó nagy rockbulit Budapesten. A nagy számok törvénye szerint így kellett lennie, mert Ádám 73 évesen is az egyik legaktívabban koncertező muzsikus. A Budapesti Kongresszusi Központban telt ház előtt éjszaka tizenegyig fújta a fuvolát és a nagy Mini klasszikusokat a balladáktól a Bartók feldolgozásokig. Éjfélkor érvénybe léptek a korlátozások, azóta őt is tétlenségre kényszerítette a járvány. 

– Tevékeny pihenéssel töltöttem az időt. Írtam néhány új nótát, neten tartottam a kapcsolatot a haverokkal, és gyakorlatilag elfoglaltam a konyhánkat, szinte mindennap főztem, sütöttem, kotyvasztottam valamit, akár éttermet is nyithatnék. Apropó nyitás: rengeteget tervezgettem a “szabadulásunk” utáni fellépéseket. A héten megkapom  a második oltásomat is, és úgy tűnik, júliusban már Balatonon koncertezünk a Minivel. 

Turnézott már Svájcban, Kanadában az Egyesült Államokban, szinte hazajár Lengyelországba, de most mindennél jobban várja, hogy beinduljon a hazai zenei élet, zakatoljon a Gőzhajó, újra közönség előtt ordibálhasson és fújhassa, ami a csövön kifér.

További cikkek

Gyász

Összeszorul a szív: gyermekei így búcsúztak Csollány Szilvesztertől

Utolsó

Ez volt Csollány Szilveszter utolsó tévés szereplése - videó

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „Köszönet a horvátoknak, hogy nyertek Izland ellen!”

origo.hu

Kiintettek egy horrorkaravánt az M3-ason, ilyen rakományt még a rendőrök is ritkán látnak - fotók

kemma.hu

Május 1. úti gyalogosgázolás: megszólalt az édesanyjáért aggódó férfi

origo.hu

Célba ért a James Webb űrteleszkóp

nemzetisport.hu

Gyász: a gyűrűk ura – Csollány Szilveszter pályafutása képeken

origo.hu

Megbírságolta az egyik legnagyobb hazai biztosítót az MNB

life.hu

Szívszaggató! Ez volt Csollány Szilveszter utolsó fotója a közösségi oldalán

teol.hu

Dráma Felsőnyéken: a háziorvosi asszisztens élesztette újra a falu legidősebb hölgyét

nemzetisport.hu

Gyász: Amerikától Ausztráliáig – külföldön is megemlékeztek Csollány Szilveszterről

origo.hu

Salma Hayek még akkor is szexi, ha az újévi fogadalmain gondolkodik - fotó