Celeb

Sztárok konyhája: Polgár Tünde: A recept csak vakvezető, nem szentírás - Isteni Mákóczi túrós recepttel

Bors

Létrehozva: 2021.02.08.

Édesapjától tanult fôzni a Feleségek luxuskivitelben sztárja, aki mindennap házi készítésû fôtt ételt tesz a családi asztalra.

Forrás: Saját

A legtöbb családban a lányok az anyukájuktól vagy a nagymamájuktól lesik el a fakanálforgatás művészetét, ám Polgár Tündének ilyesmire nem volt lehetősége, őt ugyanis elhagyta az anyukája és az édesapja nevelte fel.

Tiniként főzött először

– Apu 12-13 éves koromban adta át a konyhát, hogy onnantól főzzek én otthon. Emlékszem, elsőként egy húslevest készítettem, amire csak annyit mondott: legyen benne hús, zöldség és ami még ízlik, azt tegyem bele. Nem azért, mert nem tud főzni, hanem talán épp azért, mert remekül főz. Azt vallja, a recept csak vakvezető, nem szentírás, és én is ehhez tartom magam – mondta Tünde, aki így kislány kora óta imád a konyhában lenni.

Az összes főzős műsort ismeri, maga is indult a TV2 MasterChef versenyében, és ha külföldön jár, és finomat eszik, biztosan bekéredzkedik a konyhára is. Így járt már például Gordon Ramsey éttermének legfontosabb helyiségében, ahol rengeteget tanult, de egyébként is beiratkozott már több külföldi tanfolyamra is.

A férje is jó szakács

De Tündéék családjában nemcsak a háziasszony főz jól, a férje, Árpád is szeret a konyhában sürögni. Önállóan is főz és Tündének is segít szívesen, ahogy nagyfiuk, Dani is gyakran készít magának ételt.

– Szeretek mindennap olyan ételt tenni az asztalra, amiről pontosan tudom, miből készült. De a főzés nekem ennél sokkal több, játék és kísérletezés. Mindent megeszünk, de az arányokat megtartjuk és gyakorlatilag bármiből képes vagyok egy új ételt alkotni. Ha van a hűtőben két kókadt répa, nekem már az is elég. Rengeteg halat és zöldséget fogyasztunk, cukrot és fehér lisztet viszonyt gyakorlatilag egyáltalán nem – mondta Tünde, aki a kedvenc édességük receptjét a Bors olvasóival is megosztotta.

Mákóczi túrós

– A család férfi tagjai, és főleg a fiam, Dani nagyon szereti a málnát, és sokszor teszek a túróba tejjel és vaníliával felfőzött mákot is. Nem kell sok, már 1-1,5 evőkanál is pikánssá teszi a süteményt. Sőt, ha csak felnőttek esznek belőle, akár rum is kerülhet a túróba – sorolta az önmagukban is ínycsiklandó összetevőket Tünde.

Hozzávalók:

A tésztához:  25 dkg liszt * 1/2 cs sütőpor * 12 dkg vaj * 12 dkg cukor * 1 tojássárgája * 1 dl tejföl * fél citrom reszelt héja és leve

A félig sült tészta tejére: 4-5 ek málnalekvár

A töltelékhez: 3 tojássárgája * 50 dkg túró * 15 dkg cukor * 1/2 citrom reszelt héja és leve * 2-3 kanál málnalekvár, hogy elég málnás legyen a sütink * 1 cs vaníliás cukor vagy 1 vanília kikapart magjai, és tehetünk a töltelékbe még 1 kanál tejben főtt mákot is, én most mellőztem

A tetejére: 4 tojásfehérje * 10 dkg porcukor (én barnát használok) * csipet só * 1-2 csepp citromlé

Elkészítés: A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrom. Kb. 1 cm vastagra nyújtom és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, alsó-felső sütési módon világosra sütöm. Ez kb. 15 perc, a lényeg, hogy a tésztánk teteje megkeményedjen, ne ragadjon, de nyomásra még rugalmas legyen. Kiveszem a sütőből, és megkenem a málnalekvárral. Szépen rákenem a túrós tölteléket is, és mehet vissza a sütőbe, kb. 25 perc alatt készre sül. A 4 tojásfehérjét a sóval, citromlével félkemény habbá verem, és közben adagolom hozzá a porcukrot. Ha barna porcukrot használok, nem lesz olyan szép fehér, ha valakinek ez fontos, maradjon a hagyományos porcukornál. A kész süteményre nyomom habzsákból, mintha kis habcsókokat készítenék. Persze simán el is simíthatjuk, ha nem akarunk vele vacakolni. Langyos sütőbe visszatesszük, ha van, hőlégkeveréses módban, annyi időre, hogy a hab szépen megszáradjon.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171225_auto_resized.jpg
origo.hu

Körtemelleit és feszes fenekét mutogatja a folyamatosan meztelenkedő álomnő - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27603_resized.jpg?avcount=1714476009
origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175912_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szuper hírt jelentett be Marco Rossi: ezt mindenkinek látnia kell

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173853_auto_resized.jpg
vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174492_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27598_resized.jpg?avcount=1714476009
origo.hu

Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176294_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kandász Andrea elárulta: ez az olcsó utazás titka - Videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714476009
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176007_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lagzira készül a Házasság első látásra párja!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/SBjy7OM_JiYPPBBPhakm4VuN2LmTwQCgsGzs-x0Dsis/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExZGIyMmQ2OGZkMTRlNjRhZmZiMzE2ZWZhYmJiYzEy.webp
Emlék

Egészen elképesztő: így néz ki az 50 éve elhunyt Szécsi Pál sírja

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/9HGLOmFn8F5UDFne4_pMzjnHUQzg5KGPMESeUk-k5BI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwMjA2MTRhNDhhODRlZjI5ZjVmMDUwNzBjYjQzMGI0.webp
Lakodalom

Nagy lagzira készül a Házasság első látásra párja!