Sztárok konyhája: Polgár Tünde: A recept csak vakvezető, nem szentírás - Isteni Mákóczi túrós recepttel

Sztárok konyhája: Polgár Tünde: A recept csak vakvezető, nem szentírás - Isteni Mákóczi túrós recepttel

recept
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 08. 09:30
Édesapjától tanult fôzni a Feleségek luxuskivitelben sztárja, aki mindennap házi készítésû fôtt ételt tesz a családi asztalra.
Bors

A legtöbb családban a lányok az anyukájuktól vagy a nagymamájuktól lesik el a fakanálforgatás művészetét, ám Polgár Tündének ilyesmire nem volt lehetősége, őt ugyanis elhagyta az anyukája és az édesapja nevelte fel.

Tiniként főzött először

– Apu 12-13 éves koromban adta át a konyhát, hogy onnantól főzzek én otthon. Emlékszem, elsőként egy húslevest készítettem, amire csak annyit mondott: legyen benne hús, zöldség és ami még ízlik, azt tegyem bele. Nem azért, mert nem tud főzni, hanem talán épp azért, mert remekül főz. Azt vallja, a recept csak vakvezető, nem szentírás, és én is ehhez tartom magam – mondta Tünde, aki így kislány kora óta imád a konyhában lenni.

Az összes főzős műsort ismeri, maga is indult a TV2 MasterChef versenyében, és ha külföldön jár, és finomat eszik, biztosan bekéredzkedik a konyhára is. Így járt már például Gordon Ramsey éttermének legfontosabb helyiségében, ahol rengeteget tanult, de egyébként is beiratkozott már több külföldi tanfolyamra is.

A férje is jó szakács

De Tündéék családjában nemcsak a háziasszony főz jól, a férje, Árpád is szeret a konyhában sürögni. Önállóan is főz és Tündének is segít szívesen, ahogy nagyfiuk, Dani is gyakran készít magának ételt.

– Szeretek mindennap olyan ételt tenni az asztalra, amiről pontosan tudom, miből készült. De a főzés nekem ennél sokkal több, játék és kísérletezés. Mindent megeszünk, de az arányokat megtartjuk és gyakorlatilag bármiből képes vagyok egy új ételt alkotni. Ha van a hűtőben két kókadt répa, nekem már az is elég. Rengeteg halat és zöldséget fogyasztunk, cukrot és fehér lisztet viszonyt gyakorlatilag egyáltalán nem – mondta Tünde, aki a kedvenc édességük receptjét a Bors olvasóival is megosztotta.

Mákóczi túrós

– A család férfi tagjai, és főleg a fiam, Dani nagyon szereti a málnát, és sokszor teszek a túróba tejjel és vaníliával felfőzött mákot is. Nem kell sok, már 1-1,5 evőkanál is pikánssá teszi a süteményt. Sőt, ha csak felnőttek esznek belőle, akár rum is kerülhet a túróba – sorolta az önmagukban is ínycsiklandó összetevőket Tünde.

Hozzávalók:

A tésztához:  25 dkg liszt * 1/2 cs sütőpor * 12 dkg vaj * 12 dkg cukor * 1 tojássárgája * 1 dl tejföl * fél citrom reszelt héja és leve

A félig sült tészta tejére: 4-5 ek málnalekvár

A töltelékhez: 3 tojássárgája * 50 dkg túró * 15 dkg cukor * 1/2 citrom reszelt héja és leve * 2-3 kanál málnalekvár, hogy elég málnás legyen a sütink * 1 cs vaníliás cukor vagy 1 vanília kikapart magjai, és tehetünk a töltelékbe még 1 kanál tejben főtt mákot is, én most mellőztem

A tetejére: 4 tojásfehérje * 10 dkg porcukor (én barnát használok) * csipet só * 1-2 csepp citromlé

Elkészítés: A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrom. Kb. 1 cm vastagra nyújtom és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, alsó-felső sütési módon világosra sütöm. Ez kb. 15 perc, a lényeg, hogy a tésztánk teteje megkeményedjen, ne ragadjon, de nyomásra még rugalmas legyen. Kiveszem a sütőből, és megkenem a málnalekvárral. Szépen rákenem a túrós tölteléket is, és mehet vissza a sütőbe, kb. 25 perc alatt készre sül. A 4 tojásfehérjét a sóval, citromlével félkemény habbá verem, és közben adagolom hozzá a porcukrot. Ha barna porcukrot használok, nem lesz olyan szép fehér, ha valakinek ez fontos, maradjon a hagyományos porcukornál. A kész süteményre nyomom habzsákból, mintha kis habcsókokat készítenék. Persze simán el is simíthatjuk, ha nem akarunk vele vacakolni. Langyos sütőbe visszatesszük, ha van, hőlégkeveréses módban, annyi időre, hogy a hab szépen megszáradjon.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.