Sztárok konyhája: Humorral fűszerezve főzött mannalevest Antal Imre - Recepttel

Sztárok konyhája: Humorral fűszerezve főzött mannalevest Antal Imre - Recepttel

Antal Imre
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 05. 22:30
Szeszélyes évszakok miatt a legtöbben már humoristaként emlékeznek a 2008-ban el­hunyt Antal Imrére, de azt is sokan tudják, hogy valójában zongoristaként kezdte a pályáját. Ám azt valószínűleg csak kevesen, hogy remek szakács volt, több receptjével 1983-ban bekerült a Zenei ki mit főz? című kiadványba.
Bors

A Zenei ki mit főz? a kor egyik legszínesebb és legérdekesebb gasztronómiai köte­te volt.Imre annak ellenére elvállalta, hogy megosztja a legjobb receptjeit, hogy utálta a művész-szakácsokat. De hogy mit is jelent ez, mondja el ő maga:

Antal Imre előszava 1983-ból

Őszintén be kell vallanom, hogy amióta újra divatba jöttek a fűszerek, közkinccsé vált a cserépedény (römertopf), a grill- és infrasütő, egyre nehezebb egészen eredetien egyéni recepteket kitalálni. Nehezíti ezt még egyre gazdagodó szakácskönyvkiadásunk. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mind több közöttünk a szakácsművész, vagy stílusosabban: a művész-szakács. Persze blődlizni lehet! Íme: tejszínhabos fasírozott, vaníliás csirkefőzelék, mákos görögdinnye… De komolyra fordítva a szót, itt van néhány egyszerűbb recept.

Suhantott leves Vásárhelyről (4 személyre)

Erre a levesre mondtam még kisgyerekkoromban, hogy olyan finom, mint a mennyei manna. Rajta is maradt: „mannaleves”. Hozzávalók: 20 dkg sárgarépa * 10 dkg gyökér * 10 dkg zellergumó * ½ kk pirospaprika * pár szem köménymag * 1 zöldpaprika * 1 dl tejföl * ek zsír * 10 dkg tarhonya * 1 közepes fej vöröshagyma

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát mogyorónyi zsírban aranysárgára pirítom. Felaprítok sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, zöldpaprikát. A zsírba dobom, és pár szem köménymagot, pirospaprikát hintek rá. Felöntöm kétliter­nyi vízzel, amikor is sistergő hangot ad. In­nen a neve: „suhantott” leves. Sózom, s amíg lassan fő, tarhonyát zsírban megpirítok. A levesbe öntöm, és a zöldséggel együtt puhára főzöm. Tálaláskor tejfölt keverek bele.

(Régen a summások a következőképpen főzték: 10–15 dkg füstölt szalonnát kis kockára vágva sárgára pirítottak. Egy késhegynyi pirospaprikát tettek rá, feleresztették vízzel, gyengén sózták. Pár kanál tarhonyát puhára főztek benne, és tálaláskor 3-4 kanál tejföllel ízesítették.)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.