Celeb

Sztárok konyhája: Humorral fűszerezve főzött mannalevest Antal Imre - Recepttel

Bors

2021. február 5. péntek 22:30

Szeszélyes évszakok miatt a legtöbben már humoristaként emlékeznek a 2008-ban el­hunyt Antal Imrére, de azt is sokan tudják, hogy valójában zongoristaként kezdte a pályáját. Ám azt valószínűleg csak kevesen, hogy remek szakács volt, több receptjével 1983-ban bekerült a Zenei ki mit főz? című kiadványba.

Forrás: Fortepan / Urbán Tamás

A Zenei ki mit főz? a kor egyik legszínesebb és legérdekesebb gasztronómiai köte­te volt.Imre annak ellenére elvállalta, hogy megosztja a legjobb receptjeit, hogy utálta a művész-szakácsokat. De hogy mit is jelent ez, mondja el ő maga:

Antal Imre előszava 1983-ból

Őszintén be kell vallanom, hogy amióta újra divatba jöttek a fűszerek, közkinccsé vált a cserépedény (römertopf), a grill- és infrasütő, egyre nehezebb egészen eredetien egyéni recepteket kitalálni. Nehezíti ezt még egyre gazdagodó szakácskönyvkiadásunk. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mind több közöttünk a szakácsművész, vagy stílusosabban: a művész-szakács. Persze blődlizni lehet! Íme: tejszínhabos fasírozott, vaníliás csirkefőzelék, mákos görögdinnye… De komolyra fordítva a szót, itt van néhány egyszerűbb recept.

Suhantott leves Vásárhelyről (4 személyre)

Erre a levesre mondtam még kisgyerekkoromban, hogy olyan finom, mint a mennyei manna. Rajta is maradt: „mannaleves”. Hozzávalók: 20 dkg sárgarépa * 10 dkg gyökér * 10 dkg zellergumó * ½ kk pirospaprika * pár szem köménymag * 1 zöldpaprika * 1 dl tejföl * ek zsír * 10 dkg tarhonya * 1 közepes fej vöröshagyma

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát mogyorónyi zsírban aranysárgára pirítom. Felaprítok sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, zöldpaprikát. A zsírba dobom, és pár szem köménymagot, pirospaprikát hintek rá. Felöntöm kétliter­nyi vízzel, amikor is sistergő hangot ad. In­nen a neve: „suhantott” leves. Sózom, s amíg lassan fő, tarhonyát zsírban megpirítok. A levesbe öntöm, és a zöldséggel együtt puhára főzöm. Tálaláskor tejfölt keverek bele.

(Régen a summások a következőképpen főzték: 10–15 dkg füstölt szalonnát kis kockára vágva sárgára pirítottak. Egy késhegynyi pirospaprikát tettek rá, feleresztették vízzel, gyengén sózták. Pár kanál tarhonyát puhára főztek benne, és tálaláskor 3-4 kanál tejföllel ízesítették.)

További cikkek

Szexi

Andrei Mangra izmos testét imádják a női rajongói – odavannak ezekért a szexi fotókért

Vége

Harry herceg elvesztheti az utolsó kapcsot is, ami a brit királyi családhoz köti

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Videó: Csercseszov debütálása, avagy így kapott ki a Fradi a DAC-tól

888.hu

Az idióták úgy látják, Karácsony nyaka körül szorulhat a hurok

she.life.hu

A Kulcsár Edina-ügy margójára: Mikor „illik” szakítás után újra szerelembe esni?

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor évértékelővel indíthatja el a kormánypárti kampányt

szon.hu

Mikrohullámú sütő égett egy nyíregyházi lakásban

origo.hu

Nem vált dizájnt a következő Apple iPad

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: az EHF-elnök levélben dicsérte a magyar szervezést

origo.hu

Újabb adóügyi sikert ért el Magyarország Brüsszelben

mandiner.hu

Márki-Zay Indiába küldené szemműtétre a magyarokat (videó)

mandiner.hu

Vitézy Dávid helyretette Karácsonyt villamosügyben

vg.hu

Síbalesetben elhunyt a César-díjas francia színész

origo.hu

Ezek voltak Gaspard Ulliel legjobb filmjei - képgaléria