Celeb

Halálakor lánya fogta Sas József kezét

Bors

2021. január 18. hétfő 04:00

Elfáradt a teste, mennie kellett, mondta lapunknak a 82 éves korában elhunyt Sas József lánya. A kabarékirály halála mélyen megrázta a kollégáit is.

Forrás: MTI

Legördült a függöny, többé nem ontja a színpadon a poénokat a huszadik század egyik legnépszerűbb magyar nevettetője, Sas József. Az utánozhatatlan humorista szervezete szombaton éjjel feladta a harcot, 82 éves korában örökre lehunyta a szemét.

Sas József özvegye, Komjáti Zsuzsa és közös lányuk, Ágnes összeroppant a halálhír hallatán. Lapunk munkatársa többször is beszélt velük vasárnap, végül Ágnesnek sikerült összeszednie a gondolatait, és beszámolnia a történtekről.

1939–2021

Sas József Polacsek József néven született Békéscsabán 1939-ben, 1957-ben végzett a Rózsavölgyi Kálmán Színiiskolában, ezután a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött. Tagja volt 1958-tól a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak.1973 óta a Mikroszkóp Színpad művésze, melynek 1985–2009 között igazgatója is volt. A rádió- és tévékabarék állandó közreműködője, számos nagylemeze jelent meg, több önálló estnek írója, valamint előadója volt. Művészetét számtalan díjjal ismerték el, 1980-ban SZOT-díjat kapott, egy évvel később Jászai Mari-díjas lett, majd elnyerte a Karinthy-gyűrűt, 1985-től érdemes művész. Tíz évvel később a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, megkapta az Erzsébet-díjat, majd 2003-ban a kiváló művész-díjat.

Hajnalban ment el szív­elégtelenségben. Nem bírta a szíve ezt a sok mindent.

Ehhez adódott hozzá a covid, és a tüdőgyulladás – mondja sírástól elcsukló hangon a művész lánya, aki rendkívül szoros lelki kapcsolatban volt édesapjával.

– Bent voltam nála, amikor meghalt, kaptunk engedélyt, hogy ott legyek.

Ott álltam mellette, fogtam a kezét. Békés volt az arca, szépen borotvált

– mondja zokogva.

– Elbúcsúztam tőle, zsidó és keresztény imát is mondtam érte. Tudtam, éreztem, hogy meg kell látogatnom, mert ezt akarja. Bár voltak kétségeim is azzal kapcsolatban, hogy mit szeretne. Nem voltam benne  biztos, hogy a jelenlétem milyen hatással lesz rá. Maradni akar vagy menni? Végül úgy éreztem, inkább menne. Telis-tele volt teremtő energiákkal, de a test, amiben élt, már fáradt volt ehhez. Mennie kellett. Tegnap nagyon sokat beszélgettem vele, ontotta magából a dalokat... Úgy éreztem, segítek neki a jelenlétemmel, nagyon nehezen akart elszakadni, mi különösen közel álltunk egymáshoz.

Vészjósló álom

A kineziológusként dolgozó Sas Ági, azt mondja, több olyan látomásszerű álma volt, amely jelezte a hamarosan bekövetkező tragédiát.

– Nagyon sok üzenetet kaptam tőle. Egy hónappal ezelőtt volt egy álmom, amikor láttam őt. Egészségesen állt egy kórház folyosóján, kórházi ruhában. Mondtam neki, hogy papóka te egészséges vagy? Aztán lenéztem, és láttam, hogy az ágyon fekszik a teste, akkor tudtam, elment. Kineziológus vagyok, spirituálisan érzékeny ember, talán ezért volt ez az álmom is. Most nagyon nehéz nekünk – teszi hozzá sírva Ágnes –, nehéz lesz a gyászt feldolgozni, de erősnek kell lennünk.

Azon fogunk dolgozni, hogy Sas József emléke soha ne halványodjon el, hogy az a rengeteg munka, amit a művészetbe ölt, ne legyen hiába.

Nem lehet elfelejteni

A művész lassan két éve vonult el a nyilvánosság elől azután, hogy egy thaiföldi nyaraláson agyvérzést kapott. A lábadozás alatt azt tervezte, hogy visszatér a színpadra, de erre egyre kevesebb esélye volt, a koronavírus-helyzet miatt. A karanténban minden óvintézkedés ellenére elkapta a koronavírust. Kollégái, Nyertes Zsuzsa, Beregi Péter és Heller Tamás arra készült, hogy február 15-én a Fészek Klubban új kabarét mutatnak be Az Ördög Ürgéje címmel. Sas erre már nem tudott készülni, de nagyon várta a bemutatóját.

Nyertes Zsuzsa lapunk munkatársától értesült a tragikus hírről. A döbbenettől pár másodpercig megszólalni sem tudott. 

– Elfogytak a könnyeim, annyi kollégáért ejtettünk már könnyet – mondta akadozó hangon. –

Minden hétre jut valami szörnyűség, ezt nem lehet elviselni!

Ha a vírushelyzet engedi, folytatnánk a Fészek Klubban, amit ő elkezdett. A legmagasabb szinten. Fantasztikus munkát végzett, ahogy ő össze tudta kovácsolni a társulatot, mint igazgató, mint rendező, mint kolléga, úgy nem tudta senki más. Nem lehet őt elfelejteni, a halálon túl is tovább fog minket nevettetni. Nagyon sajnálom, hogy elment, nagyon sajnálom a családot is.

Baranyi László saját bevallása szerint régen sírt utoljára, de most az ő lelkében is eltört valami.

– 64 évnyi barátság, és több mint harminc évnyi közös munka kötött össze bennünket. Kegyetlen a sors! Soha nem felejtem el a parázs vitáinkat, a sok beszélgetést, és a tartalmas együtt töltött időt. Utoljára karácsony előtt beszéltünk telefonon. Most is hallom a hangját, ahogy arról beszél, hogy hamarosan együtt térünk vissza a színpadra, mert már összeállt a fejében a műsor – mondta a 93 éves színművész. 

Erős akaratú volt

Varga Ferenc József szakmai és emberi atyjának tekinti a kabarékirályt.

– Éppen a napokban nézegettem a Mikroszkóp Színpad régi képeit, és elém kerültek azok a képek is, melyeken Sas Józseffel szerepelek együtt. Nagyon erős akaratú ember volt, aki mindig az élet és a vidámság mellett állt ki. Élni akart. Mióta beteg volt, nem mertem meglátogatni a kora és az állapota miatt, hiszen tudtam, hogy vigyázni kell rá. Már bánom, hogy telefonon sem hívtam fel, jó lett volna még hallani a hangját.

További cikkek

Elválás

Vége, újabb sztárpár házassága ment tönkre

Tragédia

Gyász: váratlanul elhunyt a csodálatos színésznő

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Kínai horoszkóp 2022: Nagyszerű lehetőségekre számíthatunk a Tigris évében

ripost.hu

Megrázó részletek derültek ki a jég alatt talált tatabányai tanár halála kapcsán

origo.hu

Jelentős támogatást kap az egyik vezető magyar mezőgazdasági vállalat

kemma.hu

Videón az ámokfutó: részegen okozott többes balesetet Tatabányán

nemzetisport.hu

MOB: elnököt választ a közgyűlés – élőben az NSO-n!

origo.hu

Újabb befektetést kapott az SDSYS, ezúttal a GB & Partners száll be a Hiventures mellett, összesen több mint 1,3 milliárd forinttal

mandiner.hu

Német magazin: Novák Katalin a megkeseredett, jobboldali populista személy pontos ellentéte

metropol.hu

„Nem kapok levegőt, kérlek, vigyázz a fiamra!” – sokkoló szavakkal búcsúzott az oltatlan apuka

origo.hu

Az ország, ahol a világ összes híres épületét lemásolták - galéria