Celeb

Maszkot és lélegeztetőgépet gyárt Csősz Bogi

K. Sz.

Létrehozva: 2020.04.19.

A testvérével életmentő vállalkozásba kezdett Győrben a luxusfeleség, szeretnék a termékek egy részét eladományozni.

Magyarok ezrei­nek az életét mentheti meg Csősz Boglárka és üzlettársai. A Viasat3 Feleségek luxuskivitelben című műsorának sztárja üzletasszonyként is komoly sikereket ért el az utóbbi években, és most igazán nemes célt vett a fejébe: a koronavírus-járvány megelőzésére és gyógyítására költi idejét és pénzét.

– Rengeteg pénzt adtunk már kórházaknak a férjemmel, de azt láttuk, ez nem segít sokat, ha folyamatosan hiány van az alapanyagokból. Ezért döntöttünk úgy a testvéremmel, Botonddal, hogy jobb, ha mi magunk állítjuk elő a túléléshez szükséges eszközöket. Ő Dániában tanult építésztechnikusnak, eddig  termékfejlesztessel foglalkozott külföldi cégeknek. Most Ausztriában él, és tavaly egy magyar innovációt szerettünk volna megvalósítani, hiszen az állam nagyon támogatja az induló vállalkozásokat.

Alumínium design ablak-, ajtó- és építőrendszerek gyártásába kezdtünk volna, de a koronavírus-járvány miatt bizonytalan lett a piac – mondta Bogi, aki a testvérével, két gépészmérnökkel és egy orvos­szakértővel maszkok és lélegeztetőgépek tervezésébe és gyártásába kezdett. 

A koronakrízis kereskedelmi korlátozásai ellenére Bogi a török családi és üzleti kapcsolatrendszerét is felhasználva szerzi be az alapanya­gokat.

– Hatalmas beruházás, 25 millió forinttal indulunk, de ez az összeg növekedhet. Győrött dolgozunk egy újrahasznosítható, fertőtleníthető, fél arcot lefedő szilikonmaszk gyártásán. Csupán az öt rétegű egészségügyi mikrofiltereket kell benne cserélni, és 99 százalékban szűri a vírusokat és baktériumokat, a koronavírust is.

A járvány után sportoláshoz, pollenallergiásoknak és munkavédelmi maszkként is használható lesz. Azt tapasztaltuk, hogy szinte lehetetlen jó minőségű, újrahasznosítható és fertőtleníthető maszkokhoz jutni, ezen szeretnénk segíteni, elérhető áron mindenki számára. A filterek már 600 forinttól elérhetőek lesznek.

Egy hónap múlva indulhat a gyártás és a forgalmazás: a legyártott darabok nagy részét egészségügyi szervezeteknek adnánk – mesélte Bogi, aki a maszkok mellett többfunkciós, de egyszerű lélegeztetőterápiás gépek gyártásába is kezdett ugyanazzal a csapattal.

– Már a tesztelés fázisában vagyunk. Versenyt futunk az idővel, hiszen sajnos bármikor szükség lehet ezekre a gépekre. Nem nagy lélegeztetők vagyis ventilátorok ezek, hanem úgynevezett non-invazív terápiás lélegeztetők, melyek szükség esetén a ventilátorok helyett is bevethetők.

A világon már alig van elérhető gép, és azok is horrorisztikus áron vannak, mi viszont jelentősen olcsóbban tudjuk előállítani a tervezett eszközt, ami a vírus leküzdése után is életmentő, hiszen egy ilyen terápiás készülékkel tudjuk növelni a sérült tüdő csökkent kapacitását is – tette hozzá Bogi. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek