Celeb

Cigánykenyeret süt Bódi Margó – mutatjuk a receptet!

K. Sz.

2020. március 27. péntek 12:00

Fiuk vásárol be helyettük, amíg ők a kertben edzenek.

Az utóbbi napokban so­kan szembesültünk azzal, hogy a túlzott felvásárlási lázban szinte sehol sem kapni élesztőt. Ke­nyerink és tésztáink elengedhetetlen adaléka nélkül ősi fortélyainkra kell támaszkodnunk ezekben a nehezebb időkben – erre esküszik Bódi Margó is. Az énekesnő a roma gasztronómia nagyasszonyaként is ismert, hiszen több mint 26 000 példányban adta el Bódi Margó ízvilága című szakácskönyvét. Margó most a Bors olvasóinak a cigánykenyér, más néven bo­dag elkészítését osztja meg. 

– Régen a kenyeret helyettesítette, ugyanis a romáknak nem volt kemencéjük, nem sütöttek kenyeret. A sparhelt tetején sütötték, később, amikor már jobb tűzhelyük volt, tepsibe rakták. 10-11 éves korom óta rendszeresen készítek a családomnak bodagot nagyobb családi ünnepekre – mesélte az énekesnő, akire most gyermeke, Csabi és kedvese, Gina vigyáznak.

– Gusztira figyelünk nagyon, hiszen a korábbi szívproblémái miatt jobban kell rá vigyáznunk. Csa­bi és Gina vásárolnak be ne­künk, amíg mi mindennap egy órát a kertben kardiózunk, hogy formában tartsuk magunkat. Guszti sokat üzen a romáknak, hogy figyeljenek magukra, tisztogassanak le mindent, hogy ne legyenek betegek. Egy vicces hagymakihívást is népszerűsít az interneten, hiszen tudjuk, hogy abban is sok a vitamin, és erősíti az immunrendszert – mesélte Margó.  

Aranybarna bodag

Hozzávalók: 1 kg liszt * 2 kanál zsír * 1 teáskanál szódabikarbóna * 1 csomag sütőpor * só, víz

Elkészítése: A megszitált lisztet beleöntöm egy tálba, hozzáadom a sót, a szódabikarbónát, a sütőport. Annyi vizet adok hozzá, hogy közepes állagú tésztát kapjak. Jól kigyúrom. Megfogom a tésztát, kifordítom, megkenem egy kanál zsírral, majd visszafordítom, újra összegyúrom. Ezt a műveletet újra megismétlem. Jól összegyúrom, kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezem, és kézzel a tepsi formájára alakítom, hogy teljesen kitöltse. Késsel négyzeteket vágok a nyers tésztába, mert így könnyebb lesz a megsült tésztát darabokra tördelni.

180 °C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.

További cikkek

Utolsó

Ez volt Csollány Szilveszter utolsó tévés szereplése - videó

Videoklip

Most jött ki Kulcsár Edina első saját dala: súlyos dolgokról énekel

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Orbán Viktor a hétvégén Madridban európai konzervatív vezetőkkel tárgyal

borsonline.hu

Aprócska tangában pucsít a bombatesű pornós - 18+

life.hu

Kegyetlen időszakon van túl Bíró Ica: itt kezd új életet - Videó

zaol.hu

Piros bikiniben pihent a jakuzziban a hévízi szépség

origo.hu

Célba ért a James Webb űrteleszkóp

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „Köszönet a horvátoknak, hogy nyertek Izland ellen!”

origo.hu

Megbírságolta az egyik legnagyobb hazai biztosítót az MNB

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a svédek nem játszanák le a helyosztót, ha nem jutnak elődöntőbe

life.hu

Deutsch Anita és Kinizsi Ottó megmutatta 17 éves lányát: Emma kész nővé cseperedett - Fotó

mandiner.hu

Márki-Zay Péter „csacsiságot” beszélt: nem zárták be, és nem is tervezik bezárni a traumatológiát Szombathelyen

origo.hu

Figyelmeztetést adtak ki, Kecskeméten gyártott Mercedesek válhatnak veszélyessé