Az utóbbi napokban sokan szembesültünk azzal, hogy a túlzott felvásárlási lázban szinte sehol sem kapni élesztőt. Kenyerink és tésztáink elengedhetetlen adaléka nélkül ősi fortélyainkra kell támaszkodnunk ezekben a nehezebb időkben – erre esküszik Bódi Margó is. Az énekesnő a roma gasztronómia nagyasszonyaként is ismert, hiszen több mint 26 000 példányban adta el Bódi Margó ízvilága című szakácskönyvét. Margó most a Bors olvasóinak a cigánykenyér, más néven bodag elkészítését osztja meg.
– Régen a kenyeret helyettesítette, ugyanis a romáknak nem volt kemencéjük, nem sütöttek kenyeret. A sparhelt tetején sütötték, később, amikor már jobb tűzhelyük volt, tepsibe rakták. 10-11 éves korom óta rendszeresen készítek a családomnak bodagot nagyobb családi ünnepekre – mesélte az énekesnő, akire most gyermeke, Csabi és kedvese, Gina vigyáznak.
– Gusztira figyelünk nagyon, hiszen a korábbi szívproblémái miatt jobban kell rá vigyáznunk. Csabi és Gina vásárolnak be nekünk, amíg mi mindennap egy órát a kertben kardiózunk, hogy formában tartsuk magunkat. Guszti sokat üzen a romáknak, hogy figyeljenek magukra, tisztogassanak le mindent, hogy ne legyenek betegek. Egy vicces hagymakihívást is népszerűsít az interneten, hiszen tudjuk, hogy abban is sok a vitamin, és erősíti az immunrendszert – mesélte Margó.
Hozzávalók: 1 kg liszt * 2 kanál zsír * 1 teáskanál szódabikarbóna * 1 csomag sütőpor * só, víz
Elkészítése: A megszitált lisztet beleöntöm egy tálba, hozzáadom a sót, a szódabikarbónát, a sütőport. Annyi vizet adok hozzá, hogy közepes állagú tésztát kapjak. Jól kigyúrom. Megfogom a tésztát, kifordítom, megkenem egy kanál zsírral, majd visszafordítom, újra összegyúrom. Ezt a műveletet újra megismétlem. Jól összegyúrom, kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezem, és kézzel a tepsi formájára alakítom, hogy teljesen kitöltse. Késsel négyzeteket vágok a nyers tésztába, mert így könnyebb lesz a megsült tésztát darabokra tördelni.
180 °C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.