Celeb

Gesztesi Károly utolsó szavai: Évek óta most megyek először pihenni

Kisgyőri Kata

2020. január 6. hétfő 04:00

<a href="http://www.borsonline.hu/celeb/a-borsnak-adta-utolso-interjujat-gesztesi-karoly-aki-meg-tele-volt-tervekkel/189767" target="_blank">Gesztesi Károllyal alig 24 órával a halála előtt még jó kedélyűen beszélgettem, nem tudtuk, hogy ez lesz élete utolsó interjúja. A beszélgetés egy része megjelent a szombati Borsban</a>, viszont ebből rengeteg olyan dolog kimaradt, amire csak most jöttünk rá, hogy kü­lönös jelentősége van. Az utol­só interjú utolsó szavait mutatjuk be.

Sosem felejtem el, amikor először beszéltem Karcsival. Nyitott, jó kedélyű, és kimondottan vicces pasas volt, aki ismeretlenül is szó nélkül beengedett az életébe, a házába, a családi fészkébe, ami számára szent és sérthetetlen volt. Akárcsak a családja és a gyerekei.

Dagadt a melle a büszkeségtől, amikor a folyosója falán lévő fotókat nézegettük Mátéról, Márkóról, Áronról, Pankáról és Dávidról. Utóbbinak még be is mutatott, majd a pár perces kötetlen csevej után Gesztesi bevezetett a ház hatalmas nappalijába, aminek közepén egy fekete zongora ékeskedett. Karcsi leült, és játszott. Néhány percre megállt az idő.

Hallgattam, ahogyan játszik. De nemcsak az ujjaival, a szívével is. Olyan könnyednek, olyan gyengédnek, sebezhetőnek, mégis magabiztosnak tűnt. Mintha mindent tudna az életről. Aztán elhallgatott; mosolyra húzódott a szája, és így szólt: Tudod, a zongora szent és sérthetetlen számomra. Simogatni kell. Beszélni hozzá. Olyan, mint egy törékeny, értékes nő. Oltalmazom, és vigyázok rá, míg élek!” – és tényleg vigyázott. Míg élt.  

Huszonnégy órával a halála előtt beszéltünk utoljára, majdnem egy órán keresztül. Akkor még nem tudta, hogy ez lesz az utolsó interjúja. Ahogyan senki sem. Nem lehet felkészülni egy ilyen tragédiára. Pénteken 10 óra 56 perckor kerestem. Néhány csörgés után fel is vette. Otthon volt. Éppen főzött, köz­ben csipegetett valamit, és néha kiszólt a telefonból – talán valamelyik gyereké­nek –, hogy mit hova tegyen. Aztán beleszólt a kagylóba. Hangját pedig ezer közül is felismeri mindenki.

„Ha nem zavar, hogy pakolászom, akkor mondd nyugodtan” – mondta, majd  készségesen válaszolt mindenre. Sztorizgatott, múltat idézett és sokat nevetett. Ilyen kiegyensúlyozottságot és elégedettséget már rég lehetett hallani a hangjában. Kitért arra, milyen volt a múlt éve. Elgondolkozott, s azt mondta, hogy ezt bontsuk le több témakörre. A szakmai résszel kezdte.

Bolondult a színjátszásért.

„Az elmúlt évem elég jól sikerült. Szakmai tekintetben kifejezetten mozgalmas volt. Több mint 200 előadáson vagyok túl, és hihetetlen nagy sikerrel fut a Páratlan páros és A miniszter félrelép. Sok kilométer van bennem, amit részben a Bánfalvy Stúdió csapatának köszönhetek. Utoljára a Vígszínházban éreztem ezt az elsöprő lendületet magamban és a kollégáimban, úgyhogy, azt hiszem, jobb helyen nem is lehetnék!” – mondta egy szuszra.

„Szóval igen. Most nagyon elégedett vagyok. Bár az elmúlt időben jó pár helyre el akartak csábítani, de úgy érzem, most tényleg megtaláltam a helyemet és önmagamat. Számomra a színjátszás olyan, mint egy edzőtábor. Kifulladásig kell csinálni, bennem pedig még jó pár maraton van” – mondta akkor még nevetve Karcsi.      

Gesztesi Károly hosszabb pihenőre készült

Gesztesi Károlynak olyan elszántságot lehetett hallani a hangjában, hogy szó szerint megelevenedett előttem, ahogyan még harminc év múlva is a színpadon áll és vastapssal éltetik – ezzel folytatódik az interjú.

Az interjúban kérdeztem, hon­nan van ennyi energiája, de ezt még ő sem tudta megválaszolni. Azt mondta, egyszerűen csak van, majd elkezdett a filmezésről beszélni. Eldicsekedett, hogy újra kap forgatókönyveket, és jó pár év szünet után ismét a ringben érzi magát. Elárulta, hogy egy nagy, komoly filmmel szeretne visszatérni. Máshogyan nem is akarna. Mondta, a Bánfalvy Stúdióban alig győznek eleget tenni a felkéréseknek, így az utóbbi időben nem­igen volt alkalma pihenni. Remélte, majd most! 

„Általában jövök-megyek, a gyerekekkel vagyok, edzek. Merthogy anélkül el sem kezdődhet a napom, 1969 óta sportolok, vízilabdázom, golfozom, lovagolok, teniszezem, úgyhogy minden jö­het. Reggelente viszont mindig a konditeremben, súlyzós edzéssel kezdek. Próbálom formában tartani magam így 56 évesen” – csengenek fülemben a szavai.

Azt is elmondta, hogy mit tervezett a hétvégére. A gyerekeivel szeretett volna elmenni az állatkertbe, ugyanis nemrégiben örökbe fogadtak egy medvét, Dömét, egy farkast, Zolit és egy oroszlánt, amelyet most akartak meglátogatni és elnevezni.

Mesélt a hitéről is, mert ő feltétel nélkül hitt.

„Tavaly elhatároztam, hogy jelentkezem a Hit Gyülekezete főiskolájára, a Szent Pál Akadémiára, hogy megértsem a Bibliát. Többször is nekifogtam, olvasgattam, de bevallom férfiasan, sohasem értettem. Ez pedig nagyon zavart. Úgyhogy fogtam magam, beadtam a jelentkezésemet, és azzal a lendülettel ki is rúgtak. Nagyon meglepődtem, és mérges is lettem, mert utoljára a főiskolán bocsátottak el, de elhatároztam, hogy nem adom fel. Hisz a Gesztesi sohasem adja fel. Há­rom hónapon keresztül megállás nélkül olvastam, újra jelentkeztem, és csodák csodájára felvettek. Bár még sokat kell tanulnom, és nagy utat kell bejárnom ahhoz, hogy közel kerüljek Istenhez, de úgy érzem, biztos léptekkel haladok előre. Önmagamat is jobban megismertem, megtanultam hallgatni, lenyugodni és csöndben maradni is, ami 56 évesen teljesen új, s eddig ismeretlen kapukat nyitott meg előttem!”

Csöndben maradni nem kis feladat egy művész számára, aki a beszédből él. De Karcsi az utóbbi időben tényleg elcsendesedett. Csak akkor szólt, amikor volt mondandója. S úgy tűnik, hogy élete utolsó interjújában volt miről mesélnie.

Végül hozzátette: „január 4-e után, vasárnaptól három hét pihenőre megyek, már nem is emlékszem, mikor volt rá utoljára alkalmam. Évek óta nem pihentem. Főleg, hogy az utóbbi másfél évben még a Talent Stúdió mesterkurzusán is tanítok feltörekvő fiatal színészpalántákat. A legjobb tanár díját is elnyertem, és szerénytelenség nélkül mondhatom: nagyon szeretnek a diákok. Jól kijövök a fiatalokkal, az órákon én is lemegyek gyerekbe, noha igyekszem megőrizni a tekintélyemet. Tudják, ha valamit mondok, netán felemelem a hangomat, akkor azt komolyan kell venni. Szóval jót fog tenni a lazítás, bár bevallom, ilyenkor sem tudok a fenekemen megülni.”

Jó utat, Tobi, öröm volt téged hallgatni!    

Könnyezve búcsúzott a sztárvilág a nagy színművésztől

Talán még soha nem látott a világháló egyszerre annyi részvétnyilvánítást, amennyi Gesztesi Károly tragikus halála kapcsán született. Kollégák, ba­rátok, színészek, sportolók, is­mert és ismeretlen emberek próbálták kiírni magukból a fájdalmukat. Elköszönni, utoljára még elmondani, mennyire szeretik, hátha valahogy eljut hozzá. Mert a feldolgozhatatlan kapcsán erősödik a hit.

Ezért is vigasztaló, ahogy Bangó Margit búcsúzott: „Isten jobban szeretett, mint mi...”
– Végem van. Ez tragédia! A szívem szakad meg érte – mondta a Borsnak Margit. – Nem akarom elhinni! Annyira szerettem, úgyis, mint embert, úgyis, mint színészt. Korunk egyik legnagyobb színésze volt, hatalmas szívvel. A tévében találkoztunk először, és azonnal nagy barátság született. Amikor meglátott, mindig mondta: „De szeretlek, ma­ma!” A kis Panka is jött, ült az ölembe. Milyen az élet, karácsonykor töltöm a káposztát, és mondom, mindjárt hívom a Karcsit, jöjjön érte, vigye lábosban. Emlékeznek, tavaly a Sztárban sztár című műsorban Bangó Margit volt, ott is fogta a piros lábast. Aztán a nagy sürgés-forgásban megfeledkeztem róla, nem hívtam. Nem tudok észhez térni. Isten jobban szerette, mint mi! Mindig azt hisszük, van időnk bőven, majd találkozunk, majd beszélünk, majd egyszer elmondom neki.

– Fejbe vágott a hír, borzalmas! Ahányszor találkoztunk a TV2-ben, mindig leültünk beszélgetni, egy jót lelkiztünk. És persze nevettünk – csuklott el Joshi Bharat hangja.
– Tudta, hogy nem iszom, ezért mindig azzal viccelt, hogy borozzunk. Rengeteg szeretet volt benne. Legutóbb, amikor kiraktam a képet, hogy utoljára vagyok a Fem3-ban, azt írta: Nem örülök a szabadidődnek, és még a bort se ittuk meg! Azt válaszoltam: Karcsikám, lesz még időnk! És látják, nincs holnap, csak ma van.

Imádta a munkáját, de a film, amiről talán a legtöbbet mesélt, a Szabadság, szerelem volt, amiben az ‘56-os melbourne-i olimpiára készülő vízilabda-válogatott edzőjét játszotta. A forgatás alatt „igazi” vízilabdásokkal dolgozott, köztük Fodor Rajmunddal, akit sokkolt Karcsi halálhíre.

– Borzasztó, ami történt, na­gyon sajnálom. Életvidám, mindig mosolygó embert ismertem meg benne a forgatás alatt. Amit ő csinált, a színészet, a szinkronizálás, abban profi volt, az egyik legjobb Magyarországon. Amit az uszodában kértünk tőle, azt is hibátlanul teljesítette. Karcsitól egyébként sem állt távol az uszoda világa, heti többször járt úszni, szaunázni. A nagyfiát, Mátét is ismerem, ő is vízilabdázik Leányfalun. A lánya, Panka egy helyen edzett az én kislányommal. Borzasztó tragédia, ami történt! Őszinte részvétem a családnak!

A film egyik producere, Zákonyi S. Tamás így emlékezett a Facebookon: „...biztos vagyok benne, hogy a Szabadság, szerelem egész stábja siratja Gesztesi Karcsit. A filmbéli csapata, szí­nész­kollégák és mi, filmesek is. Óriási fazon volt, látszólag laza, de valójában mélyen érző. Felkészült, jó humorú, és mindenre, de mindenre figyelt! Nem beszélve arról, hogy nem volt olyan stábtag, akihez ne lett volna egy jó szava, egy kedves csibészes mosolya. Na és persze a drága pólós fiaink egyetlen poénjából sem tudott kimaradni. Teljesen felvette az uszodai tempót és hangnemet. Bármikor simán lehetett volna vízilabdaedző...”

R. Kárpáti Péterrel osztálytársak voltak a főiskolán: – Teli volt ambícióval, életerővel, csodálatos ember volt. Talán annyi lehet a vigasz, hogy most olyan helyen van, ahol minden szép, minden jó, nincsenek földi fájdalmak. Ez nekünk sovány vigasz. Az a feladatunk, hogy ápoljuk az emlékét. Még lett volna benne harminc év! Ha Karcsi fentről visszatekint, akkor nagyszerű, gazdag életutat lát maga mögött. Azért ha fent találkozunk, le fogom gorombítani, hogy ez nem járja, túl korán ment el.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15393365_auto_resized.jpg
origo.hu

Vita lezárva: kiderült, hozzáért-e Ronaldo a gól előtt a labdához

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10373_resized.jpg?avcount=1669756507
origo.hu

Extrém rövid sortjából kilógó fenekét mutogatja a Stranger Things fiatal színésznője - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15391642_auto_resized.jpg
metropol.hu

Sorsfordító ez a mai nap! Erre készüljön az Oroszlán

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15393258_auto_resized.png
hirtv.hu

27 „szuperfeltételt” kell teljesítenie Magyarországnak a helyreállítási alapért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15391650_auto_resized.jpg
ripost.hu

Megrázó vallomást tett Pataky Attila: így győzte le a rákot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15392066_auto_resized.png
hirtv.hu

Háború Ukrajnában: Létezik a forró drót Moszkva és Washington között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10374_resized.jpg?avcount=1669756507
origo.hu

Nézegessen képeket a Miss Earth szexi szépségeiről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15393175_auto_resized.jpg
travelo.hu

Kitört a világ legnagyobb aktív vulkánja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15392415_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokkoló tragédia: vasúti sínekre feküdt egy fiatal, elgázolta a vonat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15392105_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„A műsor közben nem akartam erről beszélni” - Istenes Bence kitálalt fájdalmas érzéseiről Csobot Adéllal kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10333_resized.jpg?avcount=1669756507
vg.hu

„Az ügyféllel kell kialakítani az optimális stratégiát, nem lehet mintákat alkalmazni” – Pleschinger Gyula Márk a Mandinernek (x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10343_resized.jpg?avcount=1669756507
life.hu

Amikor a menstruáció gondot okoz

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/11/IvumDRk3GW2jCvYf816fZcXGoiV_Z4qTfeZqaOmPKic/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FlNmY2NTJkMzNhMTRmMjc5NzFjOTNiNjhmOTQxMzIy.jpg
Szexi

Kamerába tolta melleit a rendőrnőből lett pornós

https://cdn.borsonline.hu/2022/11/5a5HWPWfRZWXx4z_uwtPiRRKmAaqp9Nc04MFpExUtu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU1MDU3MmUwOTZjYjRiYjg4MmI0OGE2N2MxOTc4Y2Jk.jpg
MEGLEPETÉS

Meglepő titkot árult el volt feleségéről Árpa Attila