Celeb

Szerzői jogi viták miatt patkányok nélkül játsszák a Macskafogó-darabot

Gergely Gábor

2019. július 30. kedd 10:00

Ternovszky Béla és Nepp József óriási sikert aratott animációs filmje alapján musicalként kel életre a József Attila Színház színpadán a Macskafogó, amelyben Puskás Péter Grabowskiként próbálja megmenteni a végveszélybe került egértársadalmat. Fushimishi professzor találmányának, a Macskafogónak terveit kell elhoznia Pokióból. Ebben természetesen a macskák gengszterfőnöke, Fritz Teufel – Makranczi Zalán – próbálja tűzzel-vassal megakadályozni. Teufel jobbkeze, a szelíd lelkű Safranek, akit Szerednyey Béla személyesít meg a darabban.

A Jászay Ma­ri-díjas, Érdemes művész komoly gyakorlattal vá­gott bele a figura megformálásába, mivel csaknem kilencszáz alkalommal játszott Webber mu­sicaljében, a Macskákban. Ahogyan Szerednyey fogalmaz: minden macska más személyiség, ezért bízik benne, hogy az általa formált Safranek sem fog hasonlítani a rajzfilmes fi­gurához.

– A rendező, Szente Vajk kifejezett kérése volt, hogy ne egerek és macskák jelenjenek meg a színpadon – mondja a művész. – Ehhez szerintem is megtalálta a legmegfelelőbb színészeket, akik játékukkal elhitetik a közönséggel, hogy az egerek és macskák is emberi tulajdonságokkal bírnak. Én különösen bírom Safraneket, ezt a szerencsétlen, elesett, mindenki által lesajnált macsekot.

A színész egyik kedvenc rajzfilmje a Macskafogó, most, a próbák előtt mégsem nézte meg újra. Annyit elárult: természetesen hasonlít a szolgalelkű Safranek a filmbélire, de most nem lesz teljesen be­bugyolálva a sérülései miatt, sőt – mert a musicalben kötelező – happy enddel fejeződik be a története.

– Safinak elmúlnak a sebei, a macskatábor Safranek szvinges, igazi füstillatú dalára megtisztul, és a gonosz Teufel elnye­ri méltó büntetését. Viszont talán nem árulok el titkot azzal, hogy a bérgyilkos patkányok nótája, a Négy gengszter is kimaradt a da­rabból, állítólag jogdíjjal kapcsolatos problémák következtében. Persze Gulyás Levente kollégánk számait is dúdolni fogják az előadás után a nézők. Én már kívülről fújom az egészet, az augusztusi próbák már a teljes díszletben zajlanak, szeptemberben pedig bemutató. De addig még kívánjon jó szelet ne­kem a Balatonra, mert már nagyon szeretném körbe­kerülni a tavat az új vi­tor­lásommal, a Queen Lucyval, mert a legutolsó Kék­szalagról a forgatásaim miatt lema­radtunk.

További cikkek

Kínos

Olyan intim videót tett közzé véletlenül Tóth Andi, hogy azonnal törölni kellett

Vallomás

Házasságáról vallott Tápai Szabina: Más lett a fontossági sorrend

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meglátta az egyetlen üres helyet a járdán, úgy parkolt le, ahogy csak a legnagyobb profik tudnak

ripost.hu

Nyomtalanul eltűnt a 15 éves Kinga – nagy erőkkel keresi a rendőrség

origo.hu

Súlyos autóbalesetet okozott Arnold Schwarzenegger - fotók

vaol.hu

A jegyváltástól a pontatlanságig – Sok kritika éri az új szombathelyi szolgáltatót

origo.hu

21 nap alatt is leszokhat a dohányzásról

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Steins Máthé Dominikot, a magyar szurkolók a hollandokat dicsérték

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 23.: Aki hozzád tartozik, úgyis visszajön…

mandiner.hu

Parlamenti önéletrajzával szemben a jelek szerint nincs közgazdász diplomája az MSZP-s Bangónénak

origo.hu

Napi balfék: Balázs Klári is őt felügyeli!