Celeb

Pereskedett a hírnevéért az Elfújta a szél 103 éves sztárja

K. Sz.

2019. július 2. kedd 12:00

<p>Minden riválisát túlélte Olivia de Havilland. Az Elfújta a szél Melanie-ja két Oscar-díjat kapott, mégis szinte egész életé­ben versengett színésznő húgával. Hollywood matrónája még százévesen is harcolt, mert úgy érezte, egy film a becsületébe gázolt.</p>

103. születésnapját ünnepelte Olivia de Havilland, Hollywood aranykorának utolsó élő szemtanúja. A Párizsban visszavonultan élő dívát, akit itthon elsősorban az Elfújta a szél című romantikus filmeposz révén ismer a közönség, egészségi állapota tolószékbe kényszerítette. 

Japánban látta meg a napvilágot 1916-ban, és már igen fiatalon, mindössze 19 évesen felfedezte Hollywood. Egy-két kisebb szerep után már 1938-ban főszerepet játszhatott a kor férfi idolja, Errol Flynn oldalán a Robin Hood című moziban.

Az igazi siker azonban 1939-ben következett, amikor megkapta az idén nyolcvanéves Elfújta a szél naiv Melanie Hamiltonjának szerepét. A klasszikussá lett történet őt is azonnal a legnagyobb sztárok közé emelte, alakításáért Oscar-díjra jelölték. A negyvenes évek legnagyobb csillagaként két Oscart is elnyert, a Kisiklott élet és az Örökösnő című filmekért, ám a karrierért komoly árat fizetett: évtizedekre megromlott a kapcsolata szintén színész testvérével, Joan Fontainnel.

A két szépség állandóan versengett egymással, mivel a producerek hasonló karakterük miatt ugyanazokkal a szerepekkel keresték meg őket. A pontot az i-re Alfred Hitchcock Gyanakvó szerelem című filmje tette fel, amiért Joan hamarabb kapta meg az áhított Oscart, mint de Havilland, akit szintén jelölték abban az évben a Hold Back the Down című filmért. A viszály évtizedeken keresztül keserítette a két díva életét, egyik utolsó nyilvános összecsapásuk édesanyjuk halála miatt történt a hetvenes években, mert Havilland állítólag nem értesítette Joant a gyászhírről, aki emiatt nem jelent meg a temetésen. Joan 2013-ban hunyt el, öregségükre állítólag rendezték korábbi nézeteltéréseiket. 

Havilland csillaga a hatvanas években leáldozott, bár néhány úgynevezett „banyahorrorban” komoly sikereket ért el, mint például a Csend, csend édes Charlotte, melyben legjobb barátnőjével, Bette Davissel szerepelt együtt. A hetvenes években számos, a korban divatos katasztrófafilmben tűnt fel – például Airport 77, Rajzás –, majd pár tévéfilm után 1988-ban nyugdíjba vonult. 

Társadalmilag továbbra is aktív életet élt, sőt 101 évesen még komoly pereskedésbe is kezdett a Viszály című sorozat nagy hatalmú producerével, Ryan Murphyvel. A díva azt   kifogásolta, ahogy az említett sorozatban Catherine Zeta-Jones  egy mocskosszájú pletykafészeknek állította be, ami rossz fényt vetett rá. A pert végül elbukta.  

Történelmet írt

• Havillandnak köszönhetjük, hogy sírni láttuk Clark Gable-t a filmvásznon. A színésznek Elfújta a szélben kellett elérzékenyülnie, de rettegett a jelenettől, mert korábban sohasem könnyezett filmen, és férfiatlannak is tartotta. A felvétel előtt közölte Havillanddal, hogy képtelen kamera előtt sírni, inkább felmond. A színésznő győzte meg arról, hogy a sírás az ő esetében nem a gyengeség jele, így végül Rhett Butler igazi könnyekkel gyászolta meg a lányát.

• Amerikai törvény viseli a nevét. Havilland a negyvenes évek közepén beperelte a Warner Brothers Stúdiót, amiért szerződéseiben magához láncolta a színészeket. A bíróság neki adott igazat, így Havilland nagyobb szabadságot harcolt ki magának és kollégáinak.

• Az Oscar-díjátadón máig élő rekordot állított fel: beszédében 27 embernek köszönte meg, hogy elnyerte az aranyszobrocskát. 

További cikkek

Veszteség

Képtelen elszakadni elhunyt feleségétől Koltai Lajos

Szexi

Öt éven keresztül a hazát védte, most pornófilmekben fegyverezi le a férfiakat

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Videó: a svéd kézisek odébb tették a rossz helyen parkoló autót Budapesten

metropol.hu

Friss kutatás! Jóval tovább fertőzhet az omikron, mint azt eddig hittük

origo.hu

Mozikban Mel Gibson és Sean Penn régóta várt filmje - videó

magyarnemzet.hu

Rákay Philip: A liberálisoknak is jobb vigyázni az ilyennel!

boon.hu

Hajléktalanná vált a két miskolci mentős (videóval)

nemzetisport.hu

MLSZ: Csányi Sándor nagyobb együttműködést vár a szurkolóktól

origo.hu

Az arany éve volt a tavalyi Kínában

nemzetisport.hu

MU: C. Ronaldo nem volt elégedett, letiltotta a Transfermarktot

life.hu

Váratlan fordulat! Mégsem Szilágyi Gerda írta a megdöbbentő sorokat?

nemzetisport.hu

Férfi kézi: hat játékost igazolhat a Tatabánya, Székely hazatérhet – sajtóhír

origo.hu

Élő internetes pornóban szerepel az RTL Klub egykori sztárja - képek