Celeb

Mikó István: Felismerik bennem a főkukacot

Gergely Gábor

Létrehozva: 2019.04.13.

Türelmes ember, csak ötödik próbálkozásra vették fel a főiskolára. Más már feladta volna, de ő kitartóan küzdött, hogy gyerekkori álma valóra váljon, és színész legyen.

Mikor döntötte el, hogy a világot jelentő deszkákra lép?

Már óvodásként és később általános iskolásként is imádtam rádiót hallgatni. Kedvencem a rádiójáték volt. Ültem a világvevő készülék előtt és beleképzeltem magam a darabba, azon gondolkodtam, hogyan mondanám el a szöveget. Később a televízió elől sem lehetett elvonszolni, ha kosztümös tévéjátékot adtak. Pontosan emlékszem, mindig határozottan válaszoltam arra a kérdésre, hogy: Pistike, mi leszel, ha nagy leszel? Hát színész, válaszoltam. Soha nem akartam, mint a fiúk általában, mozdonyvezető vagy tűzoltó lenni.

Na és zenész?

Talán. Zeneiskolába jártam, hegedülni tanultam a Lorántffy Zsuzsa Zeneiskolában, ahol egyszer még Yehudi Menuhinnal (hegedűművész és karmester – a szerk.) is találkoztam. Már többször elgondolkodtam azon, mi történhetett volna, ha sokadjára sem jutok be a főiskolára. Nem tudom, de már nem is izgat annyira, hiszen felvettek.

A Kaláka lehetett volna a megoldás.

A Kaláka örök, a Kaláka a gyerekem. Ötven évvel ezelőtt, 1969-ben alakítottuk meg és még ma is muzsikálnak a fiúk. Néha én is beszállok, és együtt ünnepeljük a félévszázados születésnapot.

Szóval öt évet várt arra, hogy felvegyék végre a színművészetire. Mivel töltötte addig az idejét: verseket tanult, színházba járt, egyáltalán miből élt?

Dolgoztam, mint bárki más. Jegyet árultam a Malév Dorottya utcai irodájában. Nem volt túl izgalmas, de legalább megúsztam a kétéves katonaságot, mert a maléveseket csak egy hónapra sorozták be. Igaz, Debrecenben ezalatt az idő alatt mindent meg akartak tanítani, röviden fogalmazva, rendesen szívattak minket.

Mindig új produkcióval állt a felvételi bizottság elé? Hány verset tanult meg?

Az első felvételin és az utolsón is ugyanazt mondtam. Talán azért is vettek fel, mert már unták, hogy mindig ugyanazt csinálom. (nevet) Szerencsére Kazimir Károly, az osztályvezető tanárom nem unt rám, mert a diploma után szerződést ajánlott a Tháliába, amit boldogan fogadtam el. Fantasztikus évek következtek, és a tévé is felfedezett. Rengeteget, szinte minden este a színpadon voltam vagy a televízió stúdiójában forgattam. Na és persze szinkronizáltam, a hangomat adtam például a Főkukacnak, vagy a Süsüből az írnoknak, én voltam a Macskafogó Lusta Dickje, no meg a Micimackó is Mikó István hangján osztotta az észt. Az Aladdin Dzsinijét kasztingolással nyertem el, Amerikába küldték ki a hangomat, és a Disney urai döntöttek mellettem.

Kinek vagy minek a szinkronizálásával gyűlt meg legjobban a baja?

A rajzfilmeket és a bábfilmeket másképpen szinkronizálták régen. Mi felmondtuk a szöveget, például a Süsüben, és a bábosok a hanghoz mozgatták a bábokat, és a rajzolók is hozzánk igazították a figurák mozdulatait. Robin Williams alaposan megdolgoztatott a Dzsinnel, hiszen olyan hangokat produkált, amiket szinte képtelenség volt „utánozni”. Pedig az amerikai megrendelő azt akarta, hogy a magyar hang is olyan karakterű legyen, mint Williamsé.

Eltéveszthetetlen a hangja. Felismerik a Főkukacot vagy Micimackót az utcán?

A felnőttek, az idősebbek még megismernek. A gyerekek nem, ha csak nem böki oldalba a nagyi, hogy ő az a bácsi, akit hallottál a tévében, a Nagy ho-ho-ho horgászban.

A fiai tudták, hogy a papa mekkora sztár?

Nem törődtek vele. Nekik a papa voltam, aki minden este elment játszani. Nem is értették, miért nem velük játszom inkább otthon. Érdekes szakma a miénk, nyugodtan mondhatom, nem igazán családbarát. Sajnos nálam is megsínylette a család az állandó esti előadásokat.

Névjegy

Született: 1950. október 22., Budapest Színész, rendező, zeneszerző, Jászai Mari-díjas és érdemes művész.
1962-ben, 12 évesen a Tavasz, nyár, ősz című dalban kislemezen énekelt Bilicsi Tivadar, Sennyei Vera, Záray Márta és Vámosi János társaságában.
1969 és 1973 között a Kaláka alapító tagja volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1977-ben végzett, számos teátrumban megfordult, többnek igazgatója is volt. A Mindhalálig Beatles nevű együttes tagja, és népszerű szinkronszínész.
1988-ban jelent meg nagylemeze.

Ma is szinte mindennap színpadon van, hol Pesten, hol vidéken játszik. Hogy bírja, hiszen már nem lehet karonülőnek nevezni.

Nyugdíjas vagyok, de nincs időm unatkozni. Játszom a Turay Ida Színházban, Salgótarjánban a Zenthe Ferenc Színházban, és lesz rövidesen bemutatóm Sopronban és a Játékszínben is. Ebben a hónapban már kapható lesz a legújabb lemezem. Egy kantátát írtam a szekszárdi költő barátom versére. Az összes hangszeren én játszom, és az összes szerepet is magam éneklem. Jó munka volt, kíváncsi vagyok, milyen visszhangja lesz.

Elégedettnek tűnik. Van valami, ami hiányzik az életéből?

Sok mindent eljátszottam, szerepet soha nem adtam vissza. Nekem az életem a színház, ha újra kezdhetném, akkor is színész lennék. Igaz, egyre jobban vágyom a nyugalomra és a pihenésre, de a fiaim egyelőre nem akarnak meglepni unokákkal. Pedig rájuk még lenne energiám. 

Bors Vasárnapi Magazin

Mikó István interjú 🔥 A Szabadkőművesek 🔥 Tippek frontérzékenyeknek 🔥 Húsvéti báránysült 🔥 50 000 Ft-os nyerő rejtvény👉 Csak a Bors Vasárnapi Magazinban!

Közzétette: Borsonline - Bors Szórakoztató Napilap – 2019. április 12., péntek

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091077_auto_resized.png
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26450_resized.jpg?avcount=1711653015
origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089354_auto_resized.jpg
ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090505_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26452_resized.jpg?avcount=1711653015
origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17081826_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090779_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711653015
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Bejelentést tett Király Viktor, holnaptól így fog élni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/DiRPy-3nPJr4CQIBkYbPdtZrNwj6_B8PPulljWoyLFY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IyNDc5NTBmMjJkODQwZTE4NGUxNWFkY2ZkNDZmNjA3.jpg
Kapcsolat

Megyeri Csilla szakításáról pletykálnak. Újra...