Celeb

Agárdi Szilvit sokkolná, ha látna - Felismeri az érzelmeket az új applikáció

Fái

Létrehozva: 2019.02.09.

Az aliglátó énekesnő használja a tudomány vívmányait, így már akkor is tudja, hogy milyen érzelmet fejez ki beszélgetőpartnere arca, ha az elváltoztatja a hangját.

Forrás: Bors

Az énekesnő gyakorlatilag semmit nem lát. De a szeméről mindig derűvel beszél.

– Sokszor elgondolkodom, milyen lenne látni – mondja Szilvi. – Azt hiszem, sokkot kapnék, hiszen sosem láttam még. Látnám apukám mosolyát, és nem csak a hangja alapján tudnám, hogy vidám. A technika egyre fejlődik – már van elektromos fehér bot, ami GPS segítségével hazatalál – és az orvostudomány is, bár az nekem még kevés.

Szilvi szemét háromszor műtötték, egyik sem sikerült, összetett a betegsége.

– A pécsi egyetem professzora, Kovács doktor talált egy kis maradványretinát, azt felvarrta. Így lettem aliglátó. A szüleimnek azt mondta, ne aggódjanak kedves szülők, ez a kislány az értelmével fogja pótolni a szeme világának elvesztését. Ezzel erőt adott, a mai napig ez a mondat cseng a szüleim fülében, ezért nem keseredtek el.

A technika vívmányait viszont használja. A legújabb egy olyan applikáció a telefonján, ami felismeri az érzelmeket.

– Ha szemben ül velem valaki, a telefonom megmondja, hogy milyen érzelem látható az arcán. A nővéremmel kipróbáltuk, és minden érzelmet azonosított. 

Szilvi úgy él, mint a látók. Egyetemre jár, jól tanul, konditeremben edz, nincs előtte akadály. 

– Kipróbáltuk, és nem is olyan egyszerű eljátszani az érzelmeket – vette át a szót Szilvi édesapja. – Örülünk mindennek, ami megkönnyíti Szilvi éle­tét, ami boldoggá teszi. Ő így született, nem tudja elképzelni sem, milyen az éleslátás. Persze, vá­gyik rá. Egyszer egy rendezvényen megkérdezték tőle, mit csinálna, ha egy napra láthatna? Azt válaszolta, hogy először sokkot kapna, de utána a szülei arcát szeretné látni. Nagyon jól­esett, és szíven is ütött. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek