Celeb

Dér Heni: Csak névrokonom a bérgyilkos

Bors

2019. január 10. csütörtök 04:00

Mindketten a szerbiai Csantavéren születtek, s bár azonos a nevük, nem állnak vérrokonságban. A bérgyilkos után hajtóvadászatot indítottak.

Ijesztő élmény lehet, amikor az ember lánya egy reggel arra ébred, hogy egy többszörös gyilkossal hozzák kapcsolatba. Még akkor is, ha a névazonosságon kívül semmi közük sincs egymáshoz. Ezt élhette át Dér Heni, amikor kiderült, hogy a múlt heti, szerb fővárosban elkövetett brutális leszámolás gyanúsítottját szintén Dérnek hívják, ráadásul az énekesnő szülőfalujából, Csantavérről származik.

Erdélyi nemesi családból jöhettek

Internetes családtörténész oldalakon a Dér leszármazottak közül többen is kutatták családfájukat, így derült ki, hogy a Dér (Deér) eredetileg egy erdélyi nemesi család volt. A Dérek aztán nem csak Erdélyben, hanem az 1700-as évek után a délvidéken, a román–szerb határszakaszon, illetve az egész Vajdaságban, sőt egészen Csongrád, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyéig szétszóródtak. Ugyan a már a legtöbb Dér között nincs vérrokoni kapcsolat, a Radix fórumon több kutató is megtalálta őseit az 1800-as évek elejétől kezdve például Csantavéren, Szabadkán, Óbecsén vagy Bácsföldváron is.

Dér Csabát azzal gyanúsítják, hogy szombaton reggel hidegvérrel megölte Belgrádban a harminc­hét éves Nebojsa Markovicot (az alo.rs portál információja szerint tízezer euróért). Az elkövető a térfigyelő kamera felvétele alapján autóval állt meg áldozata mellett, kiszállt, majd közvetlen közelről több golyóval agyonlőtte. A 39 éves gyanúsított családneve és születési helye is megegyezik Dér Heniével, így sokakban felmerült a kérdés – sok netes hozzászóló is ezt fejtegette –, van-e bármilyen rokoni kapcsolat a két csantavéri Dér között. Az énekesnőt épp klipforgatás közben értük utol. Mint kiderült, már többen keresték emiatt, így azonnal tisztázta is a helyzetet.

– Hallottam a történtekről, de nem ismerem az illetőt. Nem rokonom a gyilkos, csak névrokonom. Tudom, hogy csantavéri, de semmi közöm hozzá, és amennyire tudom, már régóta keresik – közölte a Borssal Heni.

Az egybeesés tehát, bármilyen megdöbbentő, mégis csak véletlen. A Dér családnév elsősorban Szabadka és Csantavér környékén igen gyakori, és bár Heni családja is népes, ismerőseik és a hatóságok szerint sem tagja a rokonságnak a körözött bérgyilkos. Az énekesnő, amikor 2003-ban jelentkezett a TV2 Megasztárjának első szériájába, még szintén a zömmel magyarok lakta településen élt, és 18 éves korában költözött végleg Budapestre. Heni családja igencsak konzervatív és hagyománytisztelő, ahogy az énekesnő is, aki politológus végzettsége megszerezése után a Vajdasági Magyar Szövetség tagjaként a határon túli magyarok ügyeiben is tájékozott. Információink szerint viszont Dér Csaba már jó ideje nem a környéken mozgott, a helyiek szerint teljesen „elszerbesedett”, vélhetően az alvilági munkái miatt. A szombati kivégzés óta eltűnt, a helyi hatóságok valóságos hajtóvadászatot indítottak a kézre kerítésére.

15 év egy korábbi kivégzésért

Dér Csaba bűnlajstroma igen hosszú, s ha a videón rögzített gyilkosságot ő követte el, akkor hidegvérrel öl. A férfi a szerb maffia egyik hóhérjaként ismert, és egyszer már ült gyilkosságért.
- 2004-ben egy újvidéki étteremben odasétált Branislav Jelacicć mellé, egy zacskóból kivette a fegyvert, négy lövéssel kivégezte a bűnözőt, majd kerékpáron távozott a helyszínről. A bíróságon a férfi azzal védekezett, hogy áldozata megbízta őt egy munkával, amit később nem fizetett ki, sőt meg is fenyegette őt, ezért döntött úgy, hogy végez vele. Dért 2009-ben a Jelacic ellen elkövetett gyilkosságért 15 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság.
- Valószínűleg jó magaviselete miatt 2017-ben szabadulhatott, hiszen még az év szeptemberében a szarajevói rendőrség is őrizetbe vette, miután kiderült, hogy azért érkezett egy társával a bosnyák fővárosba, hogy megöljenek valakit.
- 2019. január ötödikén egy sapkás férfi egy kocsiból kiszállva agyonlőtte Nebojsa Markovicot, aki autója mögött állva épp egy babakocsit próbált kinyitni. Szerb lapok azt írják, hogy a férfi mostani áldozata Aleksandar Saracnak, a hírhedt Pink Panther bűnbanda tagjának a sógora, és könnyen lehet, hogy tévedésből ölték meg. A szerb rendőrök gyanúja szerint a gyilkos Dér Csaba.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem vette át 150 millió forintos lottónyereményét egy magyar játékos

vg.hu

Itt az oroszok gránátvető robotkutyája - videó

borsonline.hu

„Börtönbe is zárhatnak, akkor is bebizonyítom” - újabb fejlemények Babicsek Bernát tragédiájáról

mandiner.hu

Az oroszok lelőtték Ukrajna legjobb pilótáját

ripost.hu

8 milliót követelnek Majkától a lemondott koncert miatt

mandiner.hu

Megsemmisült a Wagner-csoport főhadiszállása, vezetőjük túlélhette a támadást (videó)

vg.hu

Perrel fenyegetik azt, aki felszólal a repohár ellen

mindmegette.hu

A legjobb nyári köret! Így lesz tökéletes a tzatziki

borsonline.hu

Kiderült, ki a gyanúsítottja a VV Anett drámájába fulladt szeánsznak

origo.hu

Exkluzív dokumentumfilm sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

borsonline.hu

Hatalmas erőkkel vonult a rendőrség a bevásárlóközponthoz, lezárták a környéket: egy férfi holttestére bukkantak

borsonline.hu

Nincs menekvés: a teljes országra kiadták a riasztást a meteorológusok

További cikkek

CSERE

8 milliót követelnek Majkától a lemondott koncert miatt

BEUGRÓ

Curtis elárulta, miért vállalta el valójában Majka elmaradt koncertjét