Celeb

Teljesen félreértelmezik a leghíresebb karácsonyi dalt?

D. P.

Létrehozva: 2018.12.17.

Az egyik legnépszerűbb karácsonyi sláger a Last Christmas, rongyosra játsszák minden decemberben a rádiók. A fáma szerint azonban eredetileg a húsvéti nyúl hozta volna.

Forrás: AFP

1984 karácsonyán két dal küzdött a slágerlisták első helyéért: a Do They Know It’s Christmas? (Tudják, hogy karácsony van?) a Band Aidtől és a Last Christmas (Múlt karácsony) a Wham!-től. Több mint harminc év elteltével sokkal több embernek van az utóbbi a fülében, pedig abban az esztendőben képtelen volt a brit sláger­listák éléről letaszítani az előbbit.

A George Michael és Andrew Ridgeley alkotta popduó dala az ünnepi hangulat ellenére egy szerelmi csalódásról szól. A hozzá készült klip svájci forgatási helyszíneiről ugyanúgy legendák keringenek, mint ahogyan arról is, hogy eredetileg nem is karácsonyi, hanem húsvéti sláger lett volna. 

Neked adtam a szívem, de te...

Az akkor 21 éves George Mi­chael nem szerette, ha belekontárkodnak a dalszerzésbe, így gyakorlatilag az utolsó száncsengőig egyedül rakta össze a számot. A Wham! akkori hangmérnökén és két asszisztensén kívül a stúdióba sem engedett be senkit. A munka 1984 augusztusában folyt, de hogy a dal zenei részéhez meglegyen a méltó hangulat, karácsonyi kellékekkel díszítették fel a stúdiót. 

A „csilingelő” hangzás azért csalóka, mert a szöveg egy szerelmi csalódásról szól, ami az előző karácsonykor történt. Hő­sünk egy baráti társaság nő tagjával kerül közelebbi viszonyba, de a románcból nem lesz semmi, mert a lány a következő karácsonykor már egy másik férfi ol­dalán tűnik fel. Az ugyancsak le­gendás videóklipben ez az illető nem más, mint a Wham! másik tagja, Andrew Ridgeley. „Múlt karácsonykor neked adtam a szívem, de te már másnap to­vább­adtad” – szól a vádló refrén a dalban. 

Égnek állt a szervező haja

A Last Christmas klipjét a svájci Alpok egyik síterepén, Saas-Fee-ben vették fel. A nyugodt, csendes életet élő helyiek közül akkor kevesen gondolták, hogy később micsoda ingyenreklámot hoz majd a környéknek a sláger. Maga a dal már december 3-án megjelent, de a forgatócsoport csak 15-ére jutott el a síterepre. Eredetileg az ugyancsak svájci Gstaadon dolgoztak volna, de ott nem volt elég hó. 

Feltúrták a fél falut az eltűnt kitűzőért

A klipben a társaság felmegy a lifttel, majd megérkezik az alpesi kunyhóhoz (Hüttéhez), a végén pe­dig mindez fordítva történik. A valóságban a lift hegyi állomása háromezer méter felett van, a ház azonban a település külső ré­szén. Az ikonikus épület egyébként még mindig áll, de már senki sem lakik benne. Sokat változott 1984 óta, ám a kerítés, amelyen többször átugranak, a mai napig tartja magát. 

A forgatás alatt a legnagyobb felfordulást a klipben látható kitűző, pontosabban annak eltűnése jelentette. A sztori szerinti karácsonyi ajándék keresése miatt majdnem öt órán át állt a munka. A fél falut feltúrták érte, mire kiderült, hogy a stáb szállodája előtti járdán hever. 

A húsvéti nyúl hozta volna?

A megaslágerrel kapcsolatos legmeredekebb történetet csak George Mi­chael tudná tisztázni, ha akarná, de ő két évvel ezelőtt – épp karácsonykor – meghalt egy bécsi kórházban. Márpedig a Last Christmas eredetileg Last Easter (Múlt húsvét) lett volna. A lemezcég, amellyel a Wham! akkoriban szerződésben állt, előállt a szándékkal, hogy 1984 decemberére a Wham! dobjon piacra valamilyen karácsonyi dalt. George-nak pedig volt készen egy Múlt húsvét című szerzeménye, ez lett karácsonyivá alakítva.

Ha megnézzük a szöveget, az valóban feltűnő, hogy a karácsony (christmas) szón kívül semmi sem utal a téli ünnepre. A szerelmi csalódás szempontjából pedig mindegy, hogy karácsony van vagy húsvét, hiszen bármikor bekövetkezhet.
Érdekes lenne hallani az eredeti hangszerelést, milyen lett volna a szám a száncsengők nélkül, ami szinte állandó kelléke a karácsonyi daloknak. De a húsvéthoz biztosan nem ezt a hangzást választotta (volna) a szerző.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek