Celeb

Három férjét temette el Schütz Ila

Fái

2018. december 12. szerda 04:00

A színpadon folyamatosan nevettetett, miközben a lelkét újra és újra megtépázta a halál. Schütz Ila fiatalon vesztette el az édesanyját és az öccsét, majd mindhárom férjét, míg 58 évesen ő is eldobta az életét.

Forrás: DFP

Ki ne mosolyogna, ha eszébe jut utolsó filmszerepe, a Valami Amerika édes, betépett Terka nénije? Páratlan komika, akinek kegyetlen élet jutott. Édesanyját, öccsét korán elvesztette, mindkettejüket a gyomorrák vitte el. A halál továbbra is kísérője ma­radt. Első férjét a válásuk után, majd a fia édesapját és a harmadik férjét is elvette tőle a halál.

Ila 1969-ben végzett a Színművészetin, Szinetár Miklós osztályában. Gór Nagy Máriával  osztálytársak voltak a főiskolán.

– Messze ő volt a legtehetségesebb köztünk – idézi fel azokat az időket Mária. – Abban az időben mindenki kapott becenevet. Ila Sandy Show után, lett a Szundi Show, mert néha kicsit elaludt. Annyira cuki volt, eszméletlen humorral. Olyan alakításai voltak, hogy azt soha nem lehet elfelejteni. Büszke vagyok, hogy az osztálytársa lehettem.
A főiskola után nem nagyon tartották a kapcsolatot. Egyszerűen nem volt rá lehetőségük, mert ők lettek a leg­foglalkoztatottabb színésznők.

– Ila egyáltalán nem volt vidám, röhögős természet – folytatja Mária. – Nagy veszteség a pályán, pótolhatatlan, mint Dajka Margit, Kiss Manyi, Mészáros Ági vagy Sulyok Mária. Nem tudom, mikor születik még egy Schütz Ila. Az első férje, Halász Mihály zseniális operatőr volt. Sajnos Misi nagyon korán, 42 évesen meghalt. Második férje, a színész Dégi István, akivel volt szerencsém a Mocorgóban együtt játszani, szintén zseni volt. Tőle született Ila fia, Zsolt. Borzalmas lehetett feldolgozni, hogy két férjet is elveszített.

Olyan volt Ila élete, mint egy görög sorstragédia. Ha tovább beszélgetünk, elsírom magam. Elnézést! Schütz Ila második férje ön­gyilkos lett, mániás depressziója miatt választotta a halált. Harmadik férje – nem szakmabeli, taxis, a színésznő rajongója – is ideggyenge volt, kiugrott a pszichiátriai intézet ablakán. Ki tudna elviselni ennyi tragédiát?

– Kisírt szemmel érkezett a castingra – meséli Herendi Gábor, a Valami Amerika rendezője. – Nem volt jól. Nem akartam ezt feszegetni, ő csak annyit mondott, hogy családi problémák vannak. Ila nagyon profi bohóc volt, mindig körüllengte ez a szomorúság, de amikor a csapó elcsattant, akkor egészen fantasztikusan a munkájára koncentrált, és tudott bohóckodni, ahogy kellett.

Az biztos, hogy a forgatás alatt igazán jól érezte magát a szí­nésznő.

– Nagy szeretet övezte, mindenki úgy érezte, neki ez nagy visszatérés, rég nem volt filmvásznon. Zseniális volt a jelenetben. Csupa fiatal vette körül, olyan tisztelet övezte, annyira szerettük, hogy ebben lubickolt. Boldogan jött, ott elfelejtett minden problémát, belevette magát a munkába. Annyira édes volt. Mondtam neki, hogy a süteményben kábítószer van, neki annak a hatása alatt kell lennie. Azt válaszolta, hogy még soha az életben nem próbálta, de ha gondolom, a szerep kedvéért ő nagyon szívesen kipróbálja  – mosolyodik el Gábor. – A forgatás után nem találkoztunk, neki még utószinkront sem kellett csinálnia, annyira tökéletes volt.

Schütz Ila 2002. december 11-én gyógyszerrel vetett véget életének. 

További cikkek

SZERELEM

Csuti: Együtt gyakoroltuk ezt a dalt, csak nem tudtam, hogy rólam szól

Bizarr

Eddig használt bugyikat árult, de most még meredekebb területre merészkedett Rebekka

Ez is érdekelhet

life.hu

"Úgy döntöttünk, hogy megszakítjuk házastársi kapcsolatunkat" - Megdöbbentő hírt közölt a királyi család

life.hu

Hoppá! Fekete áttetsző ruhában, fehérnemű nélkül pózol Demi Rose (18+)

vg.hu

Három oltás után kapta el a koronavírust Újlaki Dénes

szon.hu

Hosszú combok, szexi pózok! - Mennyi csodát rejt a szabolcsi csajok bikinije!

nemzetisport.hu

Tenisz: Kyrgios eltalált egy kisfiút, majd odaadta az ütőjét – videó

vg.hu

Félbeszakadt gyakorlat – Csollány Szilveszter (1970–2022) emlékére

life.hu

Megtörte a család a csendet: így búcsúznak lányai Csollány Szilvesztertől - Fotó

mandiner.hu

„Az apa férfi, az anya nő, a gyermekeinket meg hagyják békén!” – Kulifai Máté a Mandinernek

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 26.: az Uránusz és a Vénusz fényszöge meglepő fordulatokat hozhat

origo.hu

Nyomozások és házkutatások a momentumos Cseh Katalin milliárdos korrupciós ügyében