Bizarr ételekkel kápráztatja el Koós Jánost felesége

Bizarr ételekkel kápráztatja el Koós Jánost felesége

recept
PUBLIKÁLÁS: 2018. szeptember 08. 14:00
ozs

Koós János már há­zas volt, amikor egy táncdalfesztivál próbáján először megpillantotta Dékány Saroltát, akibe ott azonnal, első látásra belehabarodott. Az énekesnő nem csak szépségével, de főzőtudományával is levette a lábáról Koóst. Mindez elég volt ahhoz, hogy a Kislány a zongoránál előadója azonnal elváljon első nejétől, hogy aztán Saroltát vegye feleségül. 

– Az én feleségem főz a legjobban a világon. Ha nem lennék énekes, akkor nyitnék egy éttermet, és két éven belül milliomos lennék. Ha az emberek meghallják, hogy mik a kedvenc ételeim tőle, akkor általában csak néznek egy nagyot. Mi karácsonykor nem töltött káposztát eszünk, hanem tárkonyos pacallevest. Senki nem tud olyan finom ételeket az asztalra varázsolni, mint a nejem, legyen az alapanyag rák, kígyó vagy csiga – magyarázta az énekes, aki egyébként tisztában van vele, hogy az em­berek többsége viszolyog a csigafogyasztástól, de szerinte az csak azért van, mert el sem tudják képzelni, milyen az állaga vagy az íze. A Koós család ezzel szemben alig várja az esős időszakot, mivel egy jó kis zuhé után az éti csigák is előbújnak a rejtekükből. Az énekes ilyenkor az unokájával begyűjti a családi nyaraló területén felbukkanó puhatestűeket és megfőzik.

Csak engedéllyel gyűjthető

Az éti csiga gyűjtéséről és hasznosításáról hozott 2006-os rendelet szerint a Magyarország területén védett állatnak nyilvánított éti csigából az április 1-jétől június 15-ig tartó idényben évente összesen 2000 tonna gyűjthető. A gyűjtési engedély iránti kérelmet a természetvédelmi hatósághoz kell benyújtani. Engedély kizárólag 30 mm vagy annál nagyobb házátmérőjű éti csigára adható. Védett természeti területen, illetve nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó területen a gyűjtése nem engedélyezhető.

– Egyszer az unokámmal összegyűjtöttünk százharmincnégy csigát, amit aztán a feleségem elkészített. Olyat csak a királyok esznek meg Koós János. Ha va­laki azt megeszi, a mennyországban érzi magát, annyira isteni az íze – foglalta össze neje főzőtudományát Koós János. – Amikor jöttünk ki a házasságkötő teremből Dé­kány Saroltával, akkor én megálltam a lépcsőn, és csak annyit mondtam neki, imádlak, szeretlek, soha nem hagylak el, de egyet soha ne ejts ki a szádon: Jani, ne menj ki a Fradi-meccsre! Lassan ötven éve vagyunk együtt, és soha nem is mondta – tette hozzá büszkén.

A tuti recept

A csirkezúzához hasonló, ropogós, kissé gumis a csiga húsa. Elkészítése nem kevés pepecsmunkával jár.

– Egy-két nap, mire a fűszálak közül az asztalra kerülnek, mivel vödörben kell áztatni ôket, hogy kitisztuljanak. Ezután kell megfőzni, kitisztítani a csigaházat, megszabadítani a zsigerektől, majd megint megfőzni, és a jó fűszeres masszát visszatölteni a nagyon kitisztított, kifőzött csigaházba. A megtöltött, szájukkal felfordított csigaházakat sóval megágyazott tepsibe tesszük, és negyedóráig sütjük. Fokhagymás bagettel a legfinomabb – mondta Koós János.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.