Celeb

40 fokban sem tud izzadni Pataki Zita

Fái

2018. augusztus 21. kedd 05:20

A legnagyobb hőségben sem úszik verítékben az időjós, de ennek mégsem tud önfeledten örülni. A különös jelenség hátterében bőrbetegség áll.

Pataki Zita az izzadást a saját bőrén sosem tapasztalta. Lázas is gyerekkorában volt utoljára. De mivel nem használódik az izzadságmirigye, bőrproblémája lett, amit úgy hívnak, syringoma

 – Tizenkét éves koromig lázálmos voltam. Betegség előtt iszonyú magasra szökött fel a lázam, és mindig ugyan azt álmodtam – meséli Zita. – De annyira magas lázam lett, hogy félájultan hűtőfürdőbe kellett tenni. Az orvosok azzal nyugtatták anyukámat, hogy idővel kinövöm. Így is lett! Azóta viszont nem izzadok.

Most sokan arra gondolnak: bár én lennék ilyen szerencsés! Higgyék el, nem lenne jó, mert az izzadás fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében.

Mi az a syringoma?

– Ez egy jóindulatú, apró bőrnövedék, egy apró szépséghiba, ami nem fajul el – mondja dr. Nagy Katalin bőrgyógyász. – Nem feltűnő, egyszerűen csak zavaró lehet, de szerencsére nyomtalanul el lehet tüntetni.

– Érzem, hogy őrülten kívánom a szaunát, de még a legnagyobb nyári melegben is. Beülök, de húsz perc után is éppen csak egy picikét izzadok. A napokban elszállt a légkondi a kocsimban. Az autópályán mentem 36 fokban, és mivel 130-nál nem nyitod le az ablakot, szauna volt. Úsznom kellett volna az izzadtságban, de rajtam akkor is csak a szoknyám korcánál volt egy vékony verejték- csík. Ennyit tudok! – neveti el ma­gát Zita. – Ha edzem, akkor kivörösödik a fejem, de jó, ha negyven perc után megjelenik egy csepp. Pedig az ötödiktől izzadnom kellene.

Azért jó, hogy szaunázik és edz, mert Zitának „dolgoztatnia” kell a verejtékmirigyeit, különben eltömődnek. Ez elsősorban az arcon kritikus.

– Olyan, mint egy pattanás, de nem az, hanem bőrhiba, betokozódott verejtékmirigy. Eltömődik, mivel nem használom. Ha sokat járok szaunába, észrevehetően kevesebb lesz. Az is fontos, hogy három és fél liter vizet igyak naponta. Végül is, hálás ez egy nőnél. Például soha életemben nem kellett dezodort használnom, mivel nincs testszagom. A hátránya, hogy évente egyszer, télen, amikor nem süt a nap, el kell mennem bőrgyógyászhoz, aki leégeti a syringomákat. Pici piros pöttyök maradnak egy hétig, és nem lehet rá sminkelni. A szem alatt rengeteg izzadságmirigy van, a homlokon, a halántéknál, orrnyeregnél. Ha leégetik, azzal a ráncokat is eltüntetik. Mindenben meglátom a jót! Ajánlom minden nőnek, hogy nézzen utána, mert sokan nem tudják, hogy nekik is ez van. Éppen ezért beszélek róla, mert kevésbé izzadósoknál kialakul. 

További cikkek

Szerelem

Szakítás? Megszólalt Molnár Anikó, miután törölte a párjával közös fotókat az oldaláról

Villantás

Tóth Andi olyan tangás képet mutatott, még a Nagy Ő sem hagyta szó nélkül

Ez is érdekelhet

vg.hu

Oltásra kötelezik a 18 év felettieket a szomszédunkban

borsonline.hu

Lekapcsolták a gépekről Hannát, három gyermeke maradt árván

origo.hu

Egy különös nő, aki az egyik férfiből kisfiút csinál, a másikat a halálba kergeti

hirtv.hu

Nagy István: A kormány mindig azt keresi, hogyan tud segíteni a magyar embereknek

vaol.hu

Bababarát ellátás a szombathelyi kórházban - Fontosnak tartják az aranyóra gyakorlatának ismertetését a leendő édesanyákkal

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Remélem, minden meccs után elénekelhetjük a Himnuszt – Szita

vg.hu

A betegek harmada magyar gyártó csípőprotézisét kapja

nemzetisport.hu

Afrika-kupa: kabaréba illő góllal bukta a győzelmet Elefántcsontpart

mandiner.hu

Márki-Zay Péter bejelentkezett, majd nekiment a csirke far-hát hatósági árának

ripost.hu

Csillagjegyed elárulja, mikor kell aludni menned, hogy kipihent legyél

origo.hu

Sokkoló számú vérfertőzés, nyílt pedofília és megrendelhető nemi erőszak Franciaországban