Celeb

Milliós tételek: kiszivárogtatták a popsztárok gázsiját

F. Zs.

Létrehozva: 2018.05.31.

<p>Százezres, sőt milliós gázsik szerepelnek sztárelőadók nevei mellett azon a listán, amely a napokban bukkant fel az interneten. Az összegek láttán sokan felháborodtak.</p>

Nekik csak megszületni volt nehéz, arcátlanul pénz­éhesek – ezek a legfinomabb kommentek egy olyan Facebook-bejegyzés alatt, amely valójában egy kifényképezett árlista a hazai sztárok fellépti díjáról. Nem tudni, ki és miért töltötte fel a netre, de tény, hogy komoly indulatokat váltott ki sokakból. A Bors megkereste azokat a művészeket, akik az összesítés szerint a legtöbbet keresik, és megkérdezte tőlük, szerintük sok vagy kevés az a pénz, amit az élő koncertjeikért kapnak, illetve mit szólnak az olvasók véleményéhez. 

Drága kütyük 

A Honeybeast Tarján Zsófia énekesnő vezetésével napjaink egyik legkeresettebb koncertzenekara. Klubokat tölt meg, és szinte minden nyári fesztiválon színpadra lép. A lista szerint bulinként 2 047 000 forintért. 

– Nyilván egy kisebb ügynökség listája lehet ez. Abból gondolom, hogy az árak arányaiban jók, de közel sem pontosak, mi 1 800 000 forintért adunk koncertet – mondja a Borsnak Kovács Ákos Dadan, a zenekar mene­dzsere. – Azt kell látni, hogy két busszal és egy személyautóval vonulunk le egy-egy bulira. Magunkkal viszünk rengeteg saját kiegészítőt, LED-falat, ami koncertenként 200 000 forintba kerül, és egyéb technikai kütyüket. Csak az, hogy odaérjünk a koncert helyszínére, körülbelül 800 000 forintunkat emészti fel, és akkor még nem csendült fel egyetlen akkord sem, Zsófi egy hangot sem énekelt. Érdemes tudni, hogy minél nagyobb egy zenekar, annál nagyobb a kiállási költsége is, plusz adózni is kell a bevételből. 

Az ügyvezető szerint egy zenekar jellemzően májustól októberig keres rendes pénzt, a téli időszakban klubkoncertek vannak, ahol a zenészeknek alig marad a bevételből. 

– A téli pénz csak arra elég, hogy fenntartsuk a zenekart – magyarázza Ko­vács. – Ennek ellenére fontosak, hiszen ebben a időszakban választják ki a szervezők a nagy nyári fesztiválok fellépőit. Véleményem szerint aki több ezer ember előtt játszik, annak nem kell szégyellnie, hogy nem minimálbért keres. 

Csak a koncert maradt 

A lista másik, kiemelt gázsiját egy szólóénekes kapja, ő név nélkül nyilatkozott. 

– Magyarázhatjuk, hogy nekünk mi mennyibe kerül, hogy milliós összeg egy profi mikrofon megvásárlása, hogy egy fellépőruhaszett körülbelül öt fellépésre használható, és alkalmanként 50-100 ezer forintba kerül, sosem fogjuk meggyőzni az internet né­pét arról, hogy megdolgozunk a pénzünkért – mondja az énekes. – Sok kritikát kap a félplayback előadás, ami sokak szerint a világ legolcsóbb dolga. Aki így gondolja, annak elárulom, hogy a zenész dalokat ír, azokat az irtózatosan drága stúdióban felénekli, vagyis sok pénzt fektet egy új nótába, de aztán mindenkinek természetes, hogy ingyen hallgat zenét. Ugye így van? – kérdezi bosszankodva. – Jogdíjakat ma már alig kapunk, vagyis egy zenész egyetlen bevételi forrása az élő fellépés. A piacról élünk, annyit kérünk, amennyit fizetnek értünk. 

Kereslet-kínálat 

Majka és Curtis 2 907 000 forintba kerül a lista szerint. A rapperek évek óta az ország legtöbbet foglalkoztatott popzenészei – idén nyárra már van 13 lekötött koncertjük –, a Budapest Parkba szervezett bulijukra ötven nap alatt adtak el tízezer jegyet, röviddel a Arénában tartott telt házas fellépésük után. 

– A rajongóinknak soha nem lesz sok a gázsink – érvel Majka –, aki csak fikázni tud, az a fél fizetésemet is sokallná. Szerintük nem munka, amit csinálunk, nekik felesleges elmagyarázni, mi mennyibe kerül. Mi Curtisszel egy 18 fős stábbal, három teherautóval és két személykocsival járjuk az országot. A piacról élünk, ha ennyi pénzért megvesznek minket, ennyi az árunk. A fikázóknak azt üzenem, egyszer alkossanak maradandót, és akkor magas gá­zsit kérhetnek a megrendelőktől. Egyébként – teszi hozzá – tőlünk nyugatra egy hasonló kaliberű zenekar ennek a sokszorosát kéri el, Amerikáról nem is beszélve, de azok más piacok. Mi itt ennyit kérünk, mert ennyit érünk. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16729673_auto_resized.jpg
origo.hu

Most senki sem röhög az örök vesztes focicsapaton

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16730889_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hajtóvadászatot indított a rendőrség: otthonából rabolták el a 10 hónapos kisbabát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16728515_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Új rendeletet adott ki a Kreml, ami rendkívül rossz hír a tél előtt álló Kijevnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16730192_auto_resized.jpg
ripost.hu

Összeomlott a gyásztól Sydney van den Bosch, de így is ott lesz a Dancing döntőjében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16729052_auto_resized.jpg
vg.hu

Változás: máshogy fog számlázni az MVM – „jogos a kritika”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22524_resized.jpg?avcount=1701568823
origo.hu

Meredező mellbimbókkal fotózták a Farm VIP bombázóját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16728725_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2023. december 2-8.: Végre lehet szusszanni egy kicsit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16728877_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A nézők már most tudják: ő lesz a Dancing with the Stars idei győztese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22031_resized.jpg?avcount=1701568823
life.hu

Amennyi nő, annyiféle menstruáció: ekkor beszélhetünk cikluszavarról(X)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22451_resized.jpg?avcount=1701568823
life.hu

A soha véget nem érő PMS - a tünetek az egyes életszakaszokban eltérőek lehetnek(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/RTLhMAPd5YOzgGBk9Vf40wbbDqrSx4dY7w-jGclH3ao/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA2ZDZkYjkzMmMyODQ1MzhiZGVmNDEwMjMxNzI3MWEy.jpg
Békülés

Megtették az első lépést: Több évtized után elássa a csatabárdot Pál Éva és Csepregi Éva?

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/OJG5kSh42ok3U3nUxD41tRfA3XEl0Y8WKeYY1BfjZp8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhhZWUwMWE0ODM4ZjRiYzRhOTJiYTdiZDcwYTM1NGEz.jpg
Győztesek

Véget ért a Dancing with the Stars: ők lettek a táncparkett legjobbjai