Celeb

Kínai sztár lopta el a Neoton slágerét

H. G.

2018. március 17. szombat 04:10

Nemzetközi plágiumperre készül Végvári Ádám, miután egy kínai popsztár tarol a Karnevál című dalával. A Neoton szerzője és énekese ezzel kapcsolatban már megkeresett nemzetközi szakjogászokat, Jacky Cheung ugyanis az engedélye nélkül használja a slágert. 

Cheung First Kiss, azaz Első csók címmel énekli a dalt, amelynek szerzőjeként fel is tünteti Végvári Ádámot. A Neoton zenészét meglepte, amikor meghallotta kínai szöveggel a Karnevált, de az már a biztosítékot is kiverte, amikor kiderült: távol-keleti kollégájának turnéján Guinness-rekordot döntött a nézőszám.

– Először a szerzői jogvédő irodához, az Artisjushoz fordultam. Ott elértem, hogy a dal tévés megjelenéseiért pénzt kapjak. A koncertekért, illetve a lemezmegjelenésért viszont nem fizettek egy fillért sem, ahogy az engedélyemet sem kérték a dal használatához. Márpedig szerzőként nemcsak nekem, hanem az örököseimnek is elidegeníthetetlen joga van a dal mindenféle használatához – mondta Végvári.

– Egy rajongóm hívta fel a figyelmemet a kínai számra, máskülönben talán sosem szerzek tudomást róla. Az biztos, hogy ezt nem fogom annyiban hagyni – szögezte le a Neoton gitárosa.

A Karnevál a Neoton Família 1984-ben megjelent nagylemeze, mely Japánban Adam & Eve címmel jelent meg. Ehhez juthatott hozzá a kínai popsztár. Cheung 2011-es turnéján 105 koncertet adott egy év alatt, ezeket több mint kétmillióan látták.

Kelendőek a magyar dalok

Az Omegától már több számot is „kölcsönvettek”. A 2013-as Blue Dream című filmben felhangzik a Félbeszakadt kon­cert című Omega-szám. Nemrég Kanye West használta a Gyöngyhajú lányt. A sci-fi-vígjátéksorozat, a Future Man vége főcímzenéje az Omega Addig élj! című számának angol változata. Bornai Tibor és Jamie Winchester Baba Yaga számára írt dalát orosz filmesek nyúlták le.

További cikkek

Tragédia

Ostoba baleset! – Détár Enikő képtelen megemészteni Babicsek Bernát halálát

Szerelem

Végre megmutatta: Ez a jóképű férfi Nagy Ő Laura új párja

Ez is érdekelhet